”Kreativitet er svært at finde i Excel-ark”

8. March 2018

Museer som ARoS er ledet med kreativitet og kritisk tænkning. Værktøjer som resten af erhvervslivet efterspørger. Alligevel bliver ledelsesstilen sjældent anerkendt på grund af et falsk ry som humaniora-hippie, forklarer formidlingschef på ARoS.

Marianne Grymer Bargeman er ikke en fru-hvem-som-helst på den danske museumsscene. Hun er nemlig formidlingschef og ansvarlig for det storstilede projekt ARoS Public på kunstmuseet ARoS i Aarhus, hvor 1900 kvm skaber et nyt, inddragende rum for kunsten og museumsoplevelsen. Satsningen har været med til at øge besøgstallet, og sammen med succesrige udstillinger blev ARoS Danmarks mest besøgte museum i 2017.

Med mange års erfaring fra museumsverdenen ser Marianne Grymer Bargeman med gryende optimisme på kunstens relevans for både samfundet og arbejdslivet. For efter årtier med KPI’er og knivskarp bundlinjefokus er der nu plads til andre perspektiver på ledelse og i samfundet generelt. Og her kan den kunstneriske og kreative refleksion noget, der i høj grad bliver efterspurgt.

”Hvis man står med en hammer, så ligner alt jo søm. Så hvis du bliver ved med at putte de samme ting ind i excel-arket og bliver ved med at sige to plus to er fire, så er det sådan, virkeligheden er. Og det er ærgerligt”, siger hun og forklarer, at netop ARoS og ARoS Public handler om at udfordre det paradigme. For der skal stadig være klare rammer, uden at det dræber kreativiteten.

”Museet har en meget klar strategi, og ARoS Public har klare mål, milepæle og budgetter, men foranderlighed er eneste konstant i verden, og det vi laver, er ikke gjort før, så vi må designe processer og rammer med indbygget fleksibilitet. Derfor var vi også nødt til at droppe forestillingen om en masterplan”, siger hun og tilføjer:

”I stedet bruger vi meget tid på at iagttage, hvad der sker på etagen, i byen og i verden. Vi lurer konstant på nye muligheder og behov. Vi har klare mål, men ikke nødvendigvis en klar vej til at komme derhen”.

Og det er netop museets og ARoS Publics udfordring: På den ene side at forholde sig til målbare ting som budget, besøgstal og så videre, og på den anden side have den åbenhed og bevidsthed om, at læring og kreativitet tager tid. 

“Så vi skal honorere de mål, samtidig med det kreative sjældent dukker op i Excel-arkene. Her tror jeg, det er rigtigt set af erhvervslivet, at man er nødt til at arbejde med en anden åbenhed. Og det er noget af det, kunstnere er enormt gode til”.

Netop kunst og kunstnere kan nemlig være guld værd på arbejdsmarkedet, fordi de omfavner de ting, som erhvervslivet i den grad mangler.

”Kunstnere er gode til at evaluere og sætte ting sammen på måder, man ikke har tænkt før. Det, tror jeg, er rigtig vigtigt, hvis man vil skabe noget nyt. Man er nødt til at have nogle åbne kældervinduer, der ventilerer, hvis man ikke skal gentage sig selv. Og det er det, verden har brug for. Vi har faktisk brug for at tænke helt grænseoverskridende ind i mellem og gøre noget andet, end det vi plejer”.

Kunst handler også om stram budgetstyring

Museumsverdenen kan godt have et fejlagtigt ry af at være ombejlet af en flok bløde humanister med hovedet under armen. Sådan er verden ikke, og ARoS er et levende bevis på det. Museet har en stram bundlinjestyring, har en kommerciel strategi, og der er godt styr på brugeroplevelsen, og hvem der benytter museet.

”ARoS tænker kommercielt. Det skammer vi os ikke over. Jeg kan ikke se nogen vej for noget museum, hvis ikke man tænker kommercielt. Det er noget, jeg bemærkede, da jeg startede her. Det er et hus, der har fuldstændig styr på, hvor pengene går hen og på hvad. Derfor kan jeg godt blive træt af den der modsætning, hvor man fremstiller museerne som en flok hippier, der overhovedet ikke aner, hvad et Excel-ark er”, siger hun. For de to verdener har masser at tilbyde hinanden, og hun er blandt andet selv inspireret af erhvervslivet.

”Omvendt sker der også en masse i erhvervslivet, der er spændende. Jo tættere vi kan komme på hinanden, jo mere frugtbart bliver vores samarbejde. Og jeg er fortrøstningsfuld, for jeg tror på, vi kan få glæde af hinanden og kan lære af hinanden og organisere os om de gode ting”, siger hun. For kunsten rummer masser af inspiration til ledelse, som kan bruges i andre grene af erhvervsliv og arbejdsmarked.

”Hvis det ikke fungerer, laver vi det om”

Sammenlignet med andre dele af museumsverdenen var der et helt særligt mod til at arbejde med uforudsigelighed, da Marianne Grymer Bargeman startede på ARoS.

”Jeg kom herover for lidt over to år siden, blandt andet fordi en modig ledelse havde afsat 1900 kvadratmeter til formidling. Her er det ikke kunsten i sig selv, der er i centrum, men de samtaler og refleksioner, mødet kaster af sig. ARoS Public er først og fremmest en katalysator for nye sociale møder”, forklarer hun.

ARoS Public er navnet på projektet, der blandt andet fungerer som en slags forsamlingshus, et mødested og et åbent atelier til kunstnere. Ambitionen var klar: museet skulle ud over kernebrugeren og tale til mennesker, der ikke normalt brugte museer. Og det har rent ledelsesmæssigt været et nybrud for Marianne Grymer Bargeman, der er vant til en anden kultur.

”Da jeg startede her, sagde min direktør Erlend Høyersten i forbindelse med en tvivl, jeg havde: ’hvis det ikke fungerer, så laver vi det om’. Det lyder måske banalt, men der hvor jeg kommer fra, er et sted, hvor man ikke bare laver ting om, og hvor de gerne skal stå 5-10 år”, siger hun. Det har ændret hendes forhold til succes.

”Du kan stadig spørge mig, om bestemte ting ved ARoS Public fungerer. Så vil jeg sige ’både ja og nej’, for nogle dage virker det fantastisk, mens det andre dage slet ikke fungerer”.

Og netop vores forhold til at fejle er i arbejdslivet centralt. For hvis ikke vi tør fejle, så blokerer det for nye ideer, mener hun.

”Vi er ikke robotter, og hvis ikke vi tør åbne op for de ting, der kan gå galt, så lærer vi aldrig noget nyt. Og det koster ind imellem. Man skal også som leder turde kaste sig ud fra 10 meter vippen selvom det potentielt kan blive noget af en maveplasker. Nogle gange sker der noget magisk i netop det åbne og uforudsigelige. Og det er dér, hvor pletskud og vildskud nogle gange er to sider af samme sag. For tør man ikke løbe en risiko, så sker det unikke heller ikke”, forklarer hun.

En anden form for ledelse

Marianne Grymer Bargeman kan godt være forundret over erhvervslivets syn på det kreative erhverv. For der er forskellige måder at gribe ledelsesopgaven an, og processerne har mange facetter.

”Det er svært at komme ind i en verden, hvor alt skal måles og vejes og sige ’nej, du kan ikke komme lineært til løsningerne. Der er mellemregninger og der er lærerige omveje’. Men det er ikke det samme, som at der ikke er styr på tingene”, siger hun og tilføjer:

”Jeg oplever generelt, at meget i dag bliver italesat som forudsigeligt. Det genkendelige har fået forrang, og man ønsker at oversætte alting til noget, systemer kan forstå. Men hvis vi reducerer alle komplekse spørgsmål til 30 sekunders svar, bliver jeg alvorligt bekymret for vores fremtid. Omvendt skal vi i kulturlivet heller ikke italesætte alle problemer som økonomi og send-flere-penge. Det, vi i kulturlivet ofte er gode til, er at stille spørgsmål og få øje på de kringlede problemer – også selvom vi ikke umiddelbart kan handle på dem eller få dem til at gå væk”, siger hun.

Men håbet er lysegrønt, og hun ser mange eksempler på, at den ledelsesstrategi, som nogle museer praktiserer, vinder frem.

”Der begynder, at komme mere og mere fokus på det. For eksempel i folkeskolen, hvor de ting, vi har prøvet af de sidste par år, ikke virker så godt som forventet. Og jeg synes egentlig, der er mange, der siger, ’nu går den ikke længere’”, forklarer hun med henvisning til målbar styring og bundlinjeledelse.

”Der er nogle tendenser, der går den rigtige vej, når fremtidens kompetencer så entydigt peger på, at museerne, kunsten og kulturen kan hjælpe. Og der er efterhånden en del forskning i forhold til kultur og sundhed, hvor kultur kan virke sundhedsfremmende”, forklarer hun. Dog kæmper kulturlivet en kamp for ikke blot at være nice to have, men at blive set som need to have – en kamp, der ærgrer Marianne Grymer Bargeman.

”For os er kulturen ikke glasuren på kagen, men det kagen er bagt af. Jeg kan ikke forestille mig et samfund uden kunst og kultur, og det er sammenhængskraften, limen og det der gør os, til dem vi er”.

Farvel til primadonnaledelse

I den ledelse hun og mange andre bedriver på landets museer, er der masser at lære på tværs af fag. For arbejdslivet på museer er en omskiftelig hverdag i en foranderlig branche, hvor man hele tiden skal have en finger i jorden – ikke bare med udviklingen i kunstverdenen, men i samfundet generelt.

”Hvis man hele tiden arbejder med mennesker, med relationer og med det foranderlige, og det gør vi i kunsten, så skal man være let at forstyrre, men samtidig modstandsdygtig”, siger Marianne Grymer Bargeman. Hendes stil er at inddrage medarbejderne, så de tager ansvar for deres egne opgaver.

”Det, der giver folk stress, er, hvis de ikke har indflydelse på deres eget arbejde. Så der skal være fuldstændig klarhed over, hvad det overordnede mål er og hvilken retning, vi er på vej i. Når det er sagt, er det enormt vigtigt, at man får lov at farve sine egne ting, dels for at man ikke som leder brænder ud, men mest fordi ens medarbejdere kan have langt bedre ideer end en selv”, siger hun og tilføjer:

”Og så tror jeg heller ikke man skal tale om primadonnaledelse. Det er en mærkelig måde at tale om kunstnere på. Jeg forstår godt, hvor det kommer fra, men jeg tror også, vi får den verden, vi italesætter. Så taler du om primadonnaledelse, får du primadonnaer.

Marianne Grymer Bargeman er foruden sin funktion som formidlingschef for ARoS i bestyrelsen hos Kaospiloterne, censor på Kommunikation og performancedesign på RUC, børnebogsforfatter og kunsthistoriker. Hun taler ved  eventet F5 Box i Aarhus, 14. marts.

Foto: Casper Dalhoff

Joacim Præst

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser