Danske virksomheder nedprioriterer innovationen til fordel for kortsigtede løsninger. De lever i skyggen af finanskrisen, mener eksperter
Enhver der har set Matador ved, at en god forretningsmand skal tænke nyt.
I den folkekære tv-serie bliver byens førende – og eneste – manufakturforhandler lynhurtigt udkonkurreret af den nye, innovative Mads Skjern. Og moralen står tydeligt tilbage.
Men selvom behovet for innovation virker indlysende, tyder noget på, at danske virksomheder har meget svært ved at få gang i lige præcis den innovative tænkning.
Det viser en ny undersøgelse af strategiarbejdet i danske virksomheder fra Aarhus Universitet. Undersøgelsen konkluderer, at innovationsområdet faktisk er det punkt, der prioriteres allerlavest. Fokus er i stedet på kunder og produktivitet.
Vi hænger fast i finanskrisen
Årsagen er, at virksomhederne endnu ikke har omstillet sig, efter at vi er kommet ud af finanskrisen.
Det forklarer Jens Holmgren, underviser og forsker ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen. For i krisetider tænker man typisk mere kortsigtet end normalt, og innovation er en langsigtet prioritering.
“Når der er krise, er der risiko for, at det generelt går dårligere i hele virksomheden. Derfor holder man fokus på at få bedre resultater nu og her. I krisetider kaster man sig ikke ud i nye ideer, der muligvis ikke bliver til noget. For man er mindre risikovillig. Og det er fornuftigt nok, men kun på kort sigt. For på den anden side af krisen er man nødt til at fokusere på innovation også,” siger Jens Holmgren.
For det ER innovationen, der skaber vækst på længere sigt, og derfor mener Jens Holmgren, at det er problematisk, at virksomhederne nedprioriterer den del i forhold til almindelig drift.
“Det er på lang sigt innovation, der skaber nye arbejdspladser. Kortsigtede strategier er fine til at holde sig oven vande i krisetider, men når man er på den anden side, er det nødvendigt at udvikle sig på den lange bane. Ellers kan man blive udkonkurreret fra andre sider,” siger han.
“Kig ud i verden”
Serieiværksætter og innovationsekspert Jonathan Løw mener, at der generelt mangler en sund innovationskultur i de danske virksomheder. For innovation er ikke bare en process, hvor man sætter sig ned og beslutter sig for at skabe noget nyt.
“De fleste virksomheder har en innovationsstrategi, men ikke en innovationskultur. Man er enormt fokuseret på at optimere det, man laver i forvejen, fordi det er noget, man føler sig tryg ved,” siger Jonathan Løw.
Han fortæller, at mange virksomheder fokuserer på deres konkurrenter, når de udvikler forretningen. Men konkurrencen kommer ifølge ham ikke fra virksomhedernes egne brancher længere.
“Kig ud i verden. Verdens førende taxaselskab har ingen biler. Verdens førende medievirksomhed har ikke noget indhold. Og verdens førende retailer har ikke et lager (hhv. Uber, Facebook og Alibaba, red.). De virksomheder, der lukker, agerer præcis som de fleste danske virksomheder. Det er generelt et udtryk for, at virksomhederne er under angreb fra flere fronter,” siger han og fortsætter.
“Uber, Alibaba og Facebook udspringer af helt andre brancher. De udvikler et produkt, som smadrer andre brancher. Hvis man bliver ved med at se sine konkurrenter som dem, der arbejder i samme branche som en selv, så er det, det går galt,” siger Jonathan Løw.
Gør medarbejderne til iværksættere
Ifølge Jonathan Løw kan man skabe en bedre innovationskultur, hvis de enkelte medarbejdere i virksomheden lettere kan påvirke forretningsudviklingen.
“Nu er jeg jo selv serieiværksætter, så jeg kender den verden indefra. Virksomhederne bør i min optik være bedre til at gøre hver enkelte medarbejder til små iværksættere. Det har min gode ven Johan Bülow hos Lakrids f.eks. evnet. De enkelte medarbejdere skal være i stand til at tænke mere entreprenant. Medarbejderne og kunderne har ofte en masse ideer og holdninger til, hvad der kan forbedres i virksomheden, men for at lykkes kræver det en kultur og ikke kun en strategi for innovationen.” siger Jonathan Løw.
Ifølge ham betyder det ikke, at virksomhederne skal droppe de modeller, de hidtil har arbejdet med. De skal bare sikre, at de dyrker et sundt innovationsmiljø i virksomheden samtidig.
“Det betyder ikke, at en etableret virksomhed skal drives som en startup. Man behøver ikke genopfinde hele sin forretningsmodel. Men man kan med fordel kigge på andre brancher og stjæle med arme og ben.”