Ledelseseksperter forudser HR’s endeligt

7. February 2018

Arbejdsmarkedet er midt i et paradigmeskifte, hvor kritik, etik og fællesskab vil få en fremtrædende rolle. Det er i stærk konflikt med måleinstrumenterne i HR, der ikke indfanger de nye tider, mener ledelseseksperter. De forudser en krank skæbne for HR.

Ledelsesekspert og erhvervsblogger på Børsen Alexandra Krautwald og fremtidsforsker Mettelene Jellinggaard er ikke imponerede over den frugt, virksomheder kan plukke efter 20-30 år med HR-afdelinger. For HR-afdelingerne har ikke fokus på det paradigmeskifte, vi er underlagt i disse år, hvor adfærdsledelse, konstruktiv kritik og fællesskab erstatter selvledelse og selvrealisering og krav om et evigt, køligt overblik.

’Får HR-medarbejderen så lov til at leve?’, spørger vi.

”På den korte bane, så har HR jo en del år tilbage. På den lange, så nej”, siger Mettelene Jellinggaard og tilføjer:

”De forstår ikke det paradigmeskifte, der er under opsejling”.

”HR får ikke lov at leve, fordi konceptet ikke har gjort sig selv gældende over for den administrerende direktør. De har udspillet sig selv på nogle nøgle- og KPI-områder. Det er den største grund til, de ryger ud. De har ikke bidraget med nok”, siger Alexandra Krautwald og peger på, at mange HR-medarbejderes måleinstrumenter har flere blinde vinkler for de kompetencer, fremtiden vil efterspørge. Hendes kritik er dog helt overordnet, at HR ikke har leveret, hvor de skulle.

”HR-chefen blev ansat i tidernes morgen til at hjælpe medarbejderne og være deres coach og til at være bindeleddet for medarbejderne ind til direktionen, så flere ting kunne gå op i en højere enhed. Det skete ikke rigtig, og så forsøgte man sig med en ny model, hvor HR-chefen røg op i direktionen og sidde, og blev slået sammen med kommunikationsenheder. Der jokkede de i spinaten, set fra den øverste direktørs synspunkt, hvor de ikke bidrog til forretningens initiativer og resultater”.

Den kritikforladte medarbejder

De to forskere har en ny bog under opsejling, der behandler fremtidens arbejdsmarked, og hvad mødet indebærer mellem ungdommen i generation Y (født mellem 1980-1995) og Z (1995-2012) på den ene side og generation X på den anden. Her har de to konsulenter og forskere set en markant ændring i værdierne, hvor den personlige udvikling, en høj grad af frihed og individualisme samt et stærkt lønfokus afløses af fællesskab, etik og moral, bæredygtighed og et ønske om at sætte grænser for arbejde og privatliv.

Alexandra Krautwald og Mettelene Jellinggaard ser det som en konsekvens af en ledelseskultur, der flere steder har spillet fallit. De taler i bogen – og her til F5 – om ”vrangforestillingen om det uendelige potentiale” om det gode liv og om, hvordan 70’er og 80’er-generationen med hjælp fra den teknologiske udvikling har skabt et grænseløst arbejdsmarked, der strider imod nogle grundlæggende menneskelige begrænsninger. Og netop den ”løgn” har HR-afdelinger købt ind på og ikke accepteret de menneskelige begrænsninger og behov for fællesskab og fritid.

”Idealet var at være selvledende, at være fri. Det vi er kommet frem til gennem flere års analyse er, at selvledelse er noget lort, hvilket vi har fået meget kritik for i flere år – både af medarbejdere og ledere. De fortæller os, hvad der fedt ved selvledelse, og når man så spørger til bagsiden, så bliver de tavse. For du er fri til at gøre, hvad du vil – også til at arbejde dig ihjel. Der er ingen, der kommer kl. 16.30 og siger ”nu lukker vi ned”, siger Mettelene Jellinggaard, hvortil Alexandra Krautwald tilføjer:

”Og så er det jo en karikeret frihed. For i takt med at man har åbnet op for frihed, har man også indsat mere kontrol for at sikre sig, at medarbejdere lever op til deres forpligtelser. Hvad er det så for en frihed? Du er fri, men ikke fri til hvad som helst”.

Og her kommer HR igen ind i billedet, mener Alexandra Krautwald, fordi det implicit ligger i HR-strategien, at organisationen bag er uden ansvar, hvis medarbejderen døjer med en psykisk ballast grundet hårde vilkår.

”Alle de HR-metoder, som er opfundet til at kontrollere folk – de måleinstrumenter og det man kalder intimteknologi, som konsekvent vender al kritik ind mod den enkelte medarbejder eller jobkandidat – de er meget undertrykkende kontrolmetoder”, siger hun.

Netop her har mange HR-strategier tabt i fremtidens helhedstænkende arbejdsmarked, hvor virksomheden er nødt til at tage medarbejderes kritik til efterretning, forklarer Mettelene Jellinggaard.

”Der er noget lidt skræmmende ved store dele af HR-mantraet. For hvis mantraet i dag er selvledelse, og et ’du er din egen lykkes smed’, så har HR-medarbejderen en stor magt i at køre al ansvar og kritik over på den enkelte medarbejder”.

Alexandra Krautwald tilføjer:

”HR-korpset blev bedt om at komme med en perfekt struktur af løgnen om selvledelse og selvrealisering i en sådan ny-buddhistisk fortolkning, hvor de fuldstændig har afvæbnet enhver kritik internt i en organisation”, og hun forklarer, at netop den interne, problemløsende kritik får en renæssance, da det som bekendt er svært at løse problemer, hvis man ikke anerkender, at de eksisterer.

Der kommer grænser for arbejde

Alexandra Krautwald og Mettelene Jellinggaard peger på, at HR-medarbejderen har været selve symbolet på, at den enkelte medarbejder skulle have et ’kald’ med sit arbejdsliv, og skulle være dybt involveret i egen selvrealisering. På den led har HR-afdelingen været katalysator for en falsk forudsætning om win-win, forklarer Mettelene Jellinggaard.

”Hele fortællingen er bygget op om et menneskesyn, der ikke holder stik. For det er bygget på en ønsketænkning om, hvordan vi kan arbejde, og hvad vi kan præstere. Inde i mit hoved hedder den win-win, ideen, som virksomheder og fagbevægelsen har bygget op, baserer sig på, at både medarbejdere og virksomheder vandt ved at udnytte ’individets uudnyttede potentiale’”, siger Mettelene Jellinggaard og tilføjer:

”Det gør, at der ikke er konflikter mellem arbejdstager og arbejdsgiver, men en pagt om at udvikle medarbejderen så meget som muligt. ’Du bliver fantastisk, og vi vinder ved, at du arbejder hårdt’. Det er en løgn. En lækker løgn, som medarbejdere har meget svært ved at give slip på, og som bygger på Østens religioner om bevidsthed og selvrealisering”.

Og her har HR-afdelingerne bidraget til urealistiske forventninger om, hvad den enkelte medarbejder kan præstere.

”Jeg har talt med mange HR-medarbejdere, hvor jeg har spurgt: ”Sæt nu, at mennesker simpelthen ikke kan leve op til det vækst-paradigme og den arbejdsmoral, I efterspørger? Hvad nu hvis det simpelthen ikke biologisk er muligt at indfri de forventninger?’ Svaret har flere gange været et prompte, ’Jamen så skifter vi dem ud’”, siger Mettelene Jellinggaard.

Hun tror ikke på, at det paradigme er gangbart, da fremtidens medarbejdere vil tage den menneskelige kapital og ressource langt mere alvorligt.

For de nye generationer ønsker ikke at brænde ud i stress og afmagt, som præger store dele af arbejdsmarkedet i dag, vurderer Mettelene Jellinggaard og Alexandra Krautwald. Her må HR indordne sig efter de menneskelige begrænsninger, hvis de skal klare sig i fremtiden og forblive relevante.

Mettelene Jellinggaard og Alexandra Krautwald vurderer, at rekruttering i stigende grad vil forblive hos HR-chefen eller den faglige leder. Den faglige leder skal til gengæld tage sig langt mere af personaleledelse end tilfældet er i dag på store dele af det danske arbejdsmarked.

Derfor vil der stadig være en platform for rekrutteringsarbejde, mener de, mens personaleledelse og arbejdsmiljø rykker ud af HR-afdelingerne.

De to erhvervsrådgivere arbejder lige nu på en bog om fremtidens arbejdsmarked. Den ventes at udkomme på Dansk Psykologisk Forlag i efteråret.

Joacim Præst

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser