Leder i LEGO Group: ”Når der skal for mange kompromisser til, bliver samarbejdet ineffektivt”

28. september 2022

Som leder i Lego Group er Kent Nicolajsens største udfordring at balancere en afdeling, der arbejder i spændingsfeltet mellem kreativitet og produktion. For det kræver sin leder at fremme effektivitet og trivsel, når behovene til tider er vidt forskellige.

Hvis du nogensinde har været glad for at bygge med LEGO, har du sikkert også nærstuderet klodserne med de skarpe kanter og små knopper. Måske du endda har overvejet, hvordan ideerne til de nye modeller og dermed elementer er opstået, og hvordan de efterfølgende er blevet produceret.

Midt inde i den proces står Kent Nicolajsen. Han er senior manager i afdelingen Mould Engineering Novelty hos LEGO Group, og hans job består i at lede i spændingsfeltet mellem de kreative og produktionen og få de to grupper, der ikke som udgangspunkt taler samme sprog, til at forstå hinanden. ”Tendenserne går hurtigt, så vi har ikke to år til at udvikle et produkt. Derfor er der heller ikke tid til at skulle tilbage til tegnebrættet igen og igen. Men for at designerne kan arbejde indenfor disse rammer, skal de også have arbejdsforhold, hvor de kan være kreative, så alle led i kæden skal finde et sprog, hvor de forstå hinanden,” forklarer Kent Nicolajsen.

Ligesom for mange kompromisser kan gå ud over kreativiteten, er der omvendt også en produktion med en deadline. Dermed handler det for Kent Nicolajsen og hans team om at skabe en gylden middelvej, hvor begge parter kan trives, så de kan udvikle de bedste produkter. Oveni det kommer marketing, som har et tredje, men meget vigtigt behov – nemlig at elementerne og modellerne jo skal kunne sælge. ”Forestil dig, at du kører på en landevej. I den ene side af vejen har du produktion, og i den anden side design og marketing. Du skal køre lige på midterstriben og undgå at slingre for meget. Jeg er blevet kaldt til ”torskegilde” på begge sider, for når der skal for mange kompromisser til for at lykkes, bliver samarbejdet ineffektivt,” forklarer Kent Nicolajsen.

Når det til gengæld lykkes, opstår der flow, forklarer han. Men det er med tungen lige i munden.

Det er også derfor, at han leder sine medarbejdere individuelt. For med 15 medarbejdere i en afdeling, er der også forskellige behov og forskellige arbejdsgange, som er afgørende for effektiviteten. ”Jeg ser på det som opstillingen på et fodboldhold: Hvad skal der til for, at vi vinder? Udover at folk skal lave det, som de er bedst til, skal de også have rammerne til at udfolde det,” siger Kent Nicolajsen.

Muligheden mindsker behovet

I det nye LEGO Campus i Billund, hvor Kent Nicolajsens afdeling blandt andet holder til, har man indrettet arbejdspladsen, så der både er plads til fordybelse og samarbejde. ”Medarbejderne kan gå op på første sal og sætte sig i et fleks-kontor, hvis de har brug for at fordybe sig eller blot få ro om ørerne. Jeg havde egentlig svoret, at jeg aldrig skulle have mit eget kontor, men har nu også indset, at det kan være rart at kunne trække sig tilbage af og til, mens jeg samtidig er tæt på mine medarbejdere,” forklarer Kent Nicolajsen.

Dermed handler effektivitet for Kent Nicolajsen også om at give medarbejderne muligheder for at arbejde på en måde, hvor de trives. Eksempelvis er det muligt at arbejde hjemmefra to dage om ugen. Men siden muligheden for at kunne trække sig ind på et kontor er kommet, har færre medarbejdere behovet. Det samme gælder møder, som man har skaleret ned på. ”Vi har et møde tirsdag morgen, hvor vi vender alt praktisk omkring produktion og kvalitetssikring, og det er sat til maks. 50 minutter. Vi forsøger ikke at fylde tiden ud, tværtimod er vi ret effektive, så forleden tog det bare en halv time,” forklarer Kent Nicolajsen, der også tænker i, hvilke roller folk skal have for at trives: ”En af mine medarbejdere er mødelederen. Jeg ved, at han har ambitioner om at blive leder en dag, og derfor har jeg givet ham den rolle. Her er der ingen, som griner af ham, og han kan føle sig tryg og ”øve” sig på at være i front. Jeg kan se, hvordan det får ham til at blomstre og blive mere effektiv i sit arbejde.”

Plads til udvikling

Kent Nicolajsen mener, at alle ledere kan arbejde med at matche opgaver og medarbejdere bedre.

”Jeg har folk med flere nationaliteter i min afdeling, og om folk er fra Portugal, Polen eller Danmark gør ikke en forskel. Hemmeligheden til effektivitet er efter min mening at lade folk gøre det, som de er bedst til. For når vi arbejder med det, som vi er gode til og brænder for, bliver vi jo også bare mere effektive,” siger han: ”Men samtidig kan jeg også se, at det gør en forskel, at folk i afdelingen har et godt kollegaskab. De cykler sammen og ses efter arbejde. At have et godt forhold til dine kolleger gør, at du har lyst til at hjælpe dem, og det gør dermed også en afdeling mere effektiv.”

Det betyder, at Kent Nicolajsen prøver så vidt muligt at matche medarbejderne med de rigtige arbejdsopgaver, men eksempelvis også bakker op om en medarbejder, der har lederambitioner eller er sulten efter at prøve noget andet i virksomheden – også selvom det betyder, at han nok mister vedkommende til en anden afdeling. ”Jeg skal ikke sidde og holde på medarbejderne – det gør intet godt for nogen. Derfor har jeg også et møde med medarbejderne hver fjerde uge, hvor vi blandt andet giver hinanden feedback, og de ved, at de kan komme til mig med deres ambitioner, fordi der er plads til at udvikle sig i LEGO,” forklarer Kent Nicolajsen.

Giver lyst til at yde

Men Kent Nicolajsen slår også fast, at det ikke kun er hans fortjeneste. Det er en del af kulturen i LEGO Group, og det gør det selvfølgelig nemmere at udleve sine ambitioner, når det også forventes og bakkes op. Og fra topledelsens side gør de, ifølge Kent Nicolajsen, deres for at vise, at de værdsætter medarbejderne. Forleden fik alle medarbejdere f.eks. en mail om, at man fremrykkede lønreguleringen, så alle medarbejdere fra høj til lav reguleres med 3,5 procent nu fremfor til marts pga. inflation og stigende energipriser. ”Vi har en ejerfamilie, som ikke kun tænker i profit, men ønsker at investere i deres medarbejdere. Så når der er overskud, så ønsker de at dele det med os, og lige nu ved de, at mange medarbejdere har brug for de ekstra penge. Den slags giver gejst og gør, at folk får lyst til at yde noget ekstra,” siger Kent Nicolajsen.

Og noget tyder på, at medarbejderne i LEGO Group i den grad har omfavnet effektiviteten. I juni 2022 blev det annonceret, at LEGO Group nu bygger sin syvende fabrik – blot et halvt år efter at de var begyndt at bygge deres sjette.

Men selvom den familieejede virksomhed har heftigt vokseværk, er der ikke noget sted at gemme sig som leder. I Kent Nicolajsens ledergruppe er de ni ledere, inklusive tre specialister, og sammensat på en måde, hvor de hver især kommer med deres ekspertise. ”LEGO er en stor butik, og her er der kontant afregning, hvis du kun tænker på dig selv. Medarbejderundersøgelserne handler nemlig også om dine lederevner, og din bonus afhænger af medarbejdernes tilbagemelding, og hvordan du samarbejder med de andre ledere,” forklarer Kent Nicolajsen:

”Man kan mene, hvad man vil om at blive målt og vejet, men jeg vælger at se positivt på det og bruge det som et redskab til at blive en bedre leder. For det er jo ikke kun medarbejderne, der skal effektiviseres. Det skal jeg også – for medarbejdernes skyld.”

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.