Leder, kend dine generationer

25. April 2022

Der ville være noget grueligt galt, hvis den ældre generation ikke brokkede sig over den yngre. men selvom der altid er betydelige forskelle på generationerne, har vi faktisk mere tilfælles end det modsatte, plus personligheder selvfølgelig også spiller ind. I samarbejde med kultursociolog Emilia van Hauen, der igennem mere end 25 år har specialiseret sig i de unge generationer, gør vi dig her – på en lidt sort/hvid facon – klogere på generationerne.

Baby Boomers (1946-1964): 

Generationen er mere velhavende end nogen tidligere generation og også mere aktiv – både når det gælder holdninger og fysik. Det er dem, der var andenbølgefeminister, stod i spidsen for ungdomsoprøret og hippiebevægelsen og udtænkte de store ideologier, der blandt andet skabte velfærdsstaten, som de i dag ønsker at beskytte med næb og klør. Og så kaldes de baby boomere, fordi de er en del af efterkrigstidens store børnegenerationer.

For baby boomerne er kontrol vigtig. Det handler dog ikke om at kontrollere andre, men om at være sikker på, at kvalitet er i overensstemmelse med det forventede. Egentlig er det bare et udtryk for, at de tager ansvar for fællesskabet, men det kan skabe dumme misforståelser, fordi folk kan føle sig micromanaged eller overhørt, når de får at vide, at tingene plejer at blive gjort på én måde – som jo har fungeret hidtil!

Baby boomerne elsker faste arbejdstider og er ikke bare loyale overfor arbejdspladsen, men også selve afdelingen. Det er dem, som holder 25-30-års jubilæum – for det er en kvalitet i sig selv at være trofast. Generationen blev voksne uden computere og internet, og uden at fornærme nogen kan man vist godt konstatere, at de andre generationer kan mærke det. Dog er det også det område, som er udenfor deres kontrol og dermed her, hvor de kan møde de unge, fordi de unge kan lære dem noget. Her skal de andre generationer dog huske på, at de selvfølgelig også kan lære en del af dem – for baby boomerne var der jo, da der skete definerende ting i verden. Og inden de yngre generationer forandrer verden, er det måske værd at få historien med?

Generation X (1965-1979): 

Generationen var børn under den seksuelle revolution, og det var i denne periode, hvor p-pillen blev frigivet, kvinder fik retten til abort, og hvor der var masser af politisk tumult. Som børn var de med på Femølejre og frygtede atomkrige, og som voksne fik de nok. Måske især af deres forældre, baby boomerne.

Man skulle tro, at de generationer, der er tættest på hinanden, også forstår hinanden bedst. Det er dog slet ikke tilfældet med Generation X og Baby Boomerne. Generationen, der var den første til at få et bogstav, er også den første individorienterede generation, og X’erne har derfor ofte haft ry for at være dem, der ikke gik op i andet end penge – hvilket dog ikke er (helt) sandt. 

Selvom nogle unge var 80’er-yuppier, blev denne generation også præget af punkerne og BZ’erne i fattig-80’erne. De fik ikke noget forærende, og de har derfor lært, at man skal arbejde hårdt for at blive til noget. Dermed er penge – forståeligt nok – blevet et symbol på succes for generationen. 

I dag vil du opleve X’erne være loyale overfor deres profession mere end deres arbejdsplads. X’ere hader, at der skal være en særlig måde at gøre tingene på, og dermed er de i verden på en helt andet måde end deres forældre. X’erne vil have en deadline, og så kan chefen ellers bare blande sig udenom. Deres moral går til at få tingene gjort – og derfor clasher de ofte med baby boomerne.

Nogen mener, at X’erne er den mest entreprenante generation. De er i hvert fald selvstændige og opfinder gerne nye ting, og så er har de høj grad af arbejdsmoral. De nemlig tror på work hard, play hard tankegangen, fordi det er sådan, de har lært, at man kommer frem i verden og ser derfor nogle gange skævt til de yngre generationers lidt mere chillede facon.

Generation Y (1980-1995): 

En stor del af generationen blev født i fattig-80’erne, oplevede murens fald, slutningen på apartheid og de mange krige i 90’erne. Dem født i start 1980’erne kaldes for en af de små generationer, og de er vokset op med at få at vide, at det er dem, der kommer til at forsørge de kæmpestore efterkrigstidsgenerationer, hvorfor de ved, at de bliver nødt til at rubbe neglene, mens de yngre i generationen tager det lidt mere afslappet.

Y’erne læner sig op ad X’erne i deres individtankegang, men de tror derimod på work smarter, not harder. Ikke fordi de springer over, hvor gærdet er lavest, men fordi de godt kan lide forandringer, og at der sker noget, og så er det trods alt smartere at få hjælp fra diverse smarte systemer, for så går det lidt hurtigere. Y’erne kan huske Commodore 64 og fik først et bip-bip-spil og siden en Nintendo. Men de havde en barndom uden internet, og du vil ofte høre dem sige, at det er de meget taknemmelige for. De er dog i dag fortrolige med alskens teknik, fordi de trods alt var unge nok, da internettet blev introduceret, hvorfor de for det meste styrer hjemmevant rundt i Zoom og de nyeste iPhones. 

De ældre generationer har kaldt Y’erne for overfladiske og selvoptagede på grund af work smarter, not harder mentaliteten. Det kan nemlig godt virke lidt som om, at de negligerer knoklerne, men reelt er de bare Generation Why?, som vil have en mening med tingene. De har ikke noget imod at arbejde hårdt, men der er jo ingen grund til at lægge sine kræfter der, hvor en algoritme kan fikse det for dig, er der?

På sin vis er Generation Y lidt ligesom midterbarnet. De forstår ofte både Generation X og Z, fordi de har lidt af dem begge i sig, og vil derfor kunne fungere som en slags moderator på arbejdspladsen, der kan oversætte imellem generationerne. 

Generation Z (1996-2010): 

Generation Z er de første digitalt indfødte. Internettet var en del af deres barndom, og dem, der er født i 00’erne, blev også de første børn til at få en iPad i hånden som underholdning. I dag ser du dem sjældent uden deres iPhone, og de kender de nyeste sociale medier, mens du knap nok er blevet hjemmevant på Facebook. Nogle kalder dem for curlingbørn, fordi de opfatter de spørgsmål, som Generation Z stiller, som forkælede, men i virkeligheden stiller de unge nok bare de spørgsmål, som vi andre faktisk har brug for at besvare. Generationen er også mere psykisk udsat end de andre generationer, fordi de netop er vokset op med internettet, selfies og sociale medier, og når vi så spørger, hvorfor de ikke slukker, skal vi forstå, at en stor del af deres identitet og fællesskab ligger her. Men fordi de også af og til får nok af at være online, elsker de faktisk den virkelige verden. For ikke nok med, at de vil have mening med tingene, for dem er venner og fællesskab alt – faktisk er der ikke en mere skræmmende tanke for dem, end tanken om at blive udelukket fra deres gruppe.

Generation Digital er født i en tid, hvor det gik rigtig godt, men de har også været børn under den økonomiske krise i slut 00’erne, hvor man pludselig ikke kunne få alt, hvad man pegede på. Generationen tager derfor spørgsmålene et skridt videre end Y og forventer, at du som deres leder vil kunne forklare, hvorfor det er, at de skal løse netop denne opgave. De er nemlig trænet i at være kreative og tager derfor work smarter til et nyt niveau, hvor de i stedet for at finde en smart løsning på opgaven, spørger om opgaven overhovedet er nødvendig. 

Hvor det måske bliver sværest for de ældre generationer er, når de skal erkende og acceptere, at Generation Z i udgangspunktet slet ikke er loyale overfor hverken arbejdsplads eller deres fag – de smutter, hvis de ikke synes, at det er vigtigt eller sjovt. Altså medmindre at du får tændt deres gnist – gerne på vegne af fællesskabet, for så kan du få dem til at arbejde hårdere end nogen andre.

Generationen er derfor også den, der får os andre til igen at tage stilling – og vi skulle helst have handlet i går. Det er Generation Z, der mener, at vi skal prøve os frem, fordi vi ellers bliver overhalet af virkeligheden. De er woke og vil have, at vi taler ordentligt om hinanden, og de råber op om klimaet og mener, at vi kan ændre verden ved at tage individuelle valg såsom at blive vegetarer og købe genbrug. Alt imens de ældre generationer har en tendens til at skyde dem ned med et ”det nytter jo ikke noget”. 

Men mon ikke vi bør lære noget af dem alligevel? For ellers finder vi i hvert fald ud af en dag, at der ikke fandtes en Planet B. Hvilket de allerede ved.

Læs mere om generationerne, og hvordan du navigerer på arbejdsmarkedet i dag på https://www.emiliavanhauen.dk/unge/ 

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser