Virksomheders bedste markedsføringsstrategi kan let blive lederen, der bruger sit privatliv og sine holdninger aktivt på sociale medier. Men det er langt fra alle, der mestrer LinkedIn, Twitter og Facebook.
Det er svært at komme uden om de sociale medier, når snakken falder på profilering af sig selv som person og markedsføring af en virksomhed. Den vigtigste person i en virksomheds branding kan hurtigt blive lederen, og det er derfor vigtigere end nogensinde, at lederen kan bruge sociale medier aktivt.
Ifølge social media manager hos Lederne (fagorganisation og A-kasse for lederne), Martin Launey, er langt størstedelen af de mange ledere i det danske erhvervsliv på sociale medier. Men selvom de fleste af dem har en grundlæggende forståelse for medierne, giver de mange muligheder og det brede publikum fortsat anledning til tvivl om, hvordan de udnyttes bedst.
”Noget, der har været kendetegnet for lederne gennem årene, er, at på trods af at de har mange meninger og holdninger, så skriver de dem sjældent på de sociale medier. Det er et udtryk for, at de er i en position, hvor man skal passe lidt på med, hvad man skriver, og de kan blive nervøse for at give for meget af dem selv”, siger han.
Åbn op
Men den nervøsitet kan de godt pakke væk. I hvert fald hvis man spørger Harald Tokerød, der er selvstændig digital rådgiver. Selvom det er vigtigt at have en stærk, professionel profil som leder, er det ifølge ham ligeså vigtigt, at man viser, hvem man er – også uden for det professionelle liv.
”De sociale medier er jo en selviscenesættelse, hvor det ofte er det polerede billede, man forsøger at vise af sig selv, og på den måde er der mange, der taber interessen. Der er helt sikkert noget positivt at hente ved at give noget mere af sig selv og vise, hvordan man er som privatperson”, siger han og forklarer, at det dog er vigtigt at finde balancen, da professionelle relationer helst ikke vil have, at fagligt indhold drukner i private opslag.
Og det er ikke kun det personlige brand, der bliver forstærket af en mere åben tilgang til medierne. Harald Tokerød mener nemlig, at den personlige og private lederprofil er vejen frem, når virksomheder fremover skal interagere med kunder, samarbejdspartnere og andre følgere på de sociale medier.
”En virksomhedsside kan let blive for kedelig. Man får nemmere folk i tale, og man får skabt stærkere relationer med en personlig side, hvor dialogen er personificeret i lederen fremfor brandet. Det giver noget styrke og troværdighed”, siger han og slår fast, at det er relevant at gøre det på den måde, uanset hvilken type virksomhed man er leder i.
Respekt fra ansatte
Udover at man kan styrke virksomhedens profil udadtil ved at finde den rigtige balance på de sociale medier, peger Harald Tokerød også på, at man kan få et bedre forhold til sine ansatte. Det kan blandt andet blive nemmere at motivere de ansatte, hvis de kender lederen på et mere personligt plan.
”Det har en positiv virkning på de ansatte, når lederne åbner op og tør vise, at de er menneskelige og også kan lave fodfejl eller prioritere tid med familien. Det skaber en bedre balance og større respekt, end hvis man er helt distanceret”, siger han.
Hvor meget man skal dele afhænger af ens ledelsesstil. Den moderne leder, som Harald Tokerød kalder det, praktiserer at være ”det hele menneske” og deler i langt højere grad indhold fra privatlivet for at signalere, at de er den samme på arbejdet, som de er derhjemme.
Selvom det er en god ting at åbne op for sit privatliv som leder, råder Harald Tokerød alligevel lederne til at tænke sig om og være bevidste om, hvad de deler på sociale medier. For meget af det gode kan skade ens lederposition fremfor at styrke den, som var hensigten.
”Man kan sammenligne det med en samtale i frokostpausen. Hvis det ikke er noget, du kan fortælle uden at gå på kompromis med din autoritet, så er det heller ikke noget, du bør dele online”, siger han.