Innovative virksomheder kræver innovative ledere i toppen. Heldigvis er innovativ tænkning noget, som alle kan lære, forklarer ekspert
Hvis du går og tænker, at du da godt kunne være en tand mere opfindsom på jobbet, så er der håb forude.
For modsat, hvad mange forestiller sig, så er innovativ tænkning ikke kun et naturtalent. Evnen til at tænke frit og innovativt kan optrænes og forfines. Det mener ekspert i ledelse og innovation, Susanne Odgaard. Og ifølge hende, er der i dag ekstra god grund til at tage den kreative tænkehat på.
“Vi lever i en tid, hvor innovationsledere som aldrig før har brug for at have en toptunet værktøjskasse til at kunne handle hurtigt og effektivt. Den teknologiske udvikling er mange gange hurtigere, end vi tidligere har oplevet, og frygten for at blive disrupted af ukendte konkurrenter er hverdagskost hos de fleste virksomhedsledere,” siger Susanne Odgaard, der er ekspert i innovationsstrategi og ledelse.
Undersøgelser viser, at omtrent halvdelen af amerikanske topledere ikke føler, at deres virksomhed er klædt på til at klare den turbulens, som digitaliseringen underkaster langt de fleste markeder i dag. Og på top tre over redskaber, der skal til for at skabe succesfulde virksomheder på verdensplan ligger netop innovationskompetencer, viser samme undersøgelse.
Bag undersøgelsen står de tre amerikanske forskere, Jefferey H. Dyer, Hal Gregersen og Clayton M. Christensen, der kommer fra tre forskellige universiteter. De har brugt syv år på at sætte verdens mest innovative ledere under lup i et forskningsprojekt, der blandt andet er mundet ud i bogen The Innovator’s DNA. Bogen konkluderer, at særligt fem dyder, er centrale for alle innovative ledere, og praktiserer man dem er man godt på vej.
Susanne Odgaard, der har en baggrund med forretningsudvikling og innovation i virksomheder som INTEL, Samsung, SONY, Hitachi og Vodafone, har taget teten på dansk jord. Odgaard rådgiver nu danske virksomheder om strategier, der giver dem de mest enkle og effektive værktøjer til at gøre virksomheden handlingsparat og markedsdominerende.
Susanne Odgaard peger blandt andet på, at man skal blive bedre til at gå på opdagelsesrejse og bruge sine menneskelige opdagelsesevner, som blandt andre disse fire handlingsorienterede kompetencer – observering, nysgerrighed, netværk og eksperimenteren.
Se dig omkring
“De dygtigste innovatører har en skærpet evne til at observere verden omkring sig. Det er vigtigt for dem at have en fornemmelse for deres forbrugere, markeder, produkter, services, teknologier og virksomheder. Observationerne hjælper dem til at få indsigt og ideer til nye måder at gøre ting anderledes på,” siger Odgaard.
Hun peger på den lille danske startup Be My Eyes som et eksempel. Virksomheden forbinder blinde med seende via deres iPhones. Ifølge Odgaard, har virksomheden observeret et hidtil umødt behov hos de blinde, og med succes udviklet deres svar på en løsning.
Stil spørgsmål
”Dygtige innovatører har en passion for at undre sig og stille spørgsmål og konstant udfordre virksomhedens status quo. Innovatører har en høj Q/A ratio, hvor spørgsmålene ikke bare udkonkurrerer svarene i en typisk samtale, men værdsættes lige så højt som gode svar,” uddyber Susanne Odgaard.
Organisationen The Long Now er et eksempel på en størrelse, som stiller store spørgsmål. Deres hovedformål er at fostre langsigtet tænkning og ansvarlige løsninger. Virksomheden brander sig på at stille spørgsmål til, hvordan verden ser ud om 10.000 år. Odgaard nævner også IT-virksomheden Uber, der er i voldsom vækst i øjeblikket. Hun peger på, at én af virksomhedens grundsten hæfter sig på denne kompetence. De stiller spørgsmål til alt under parolen “truth seeking”.
Bred netværket ud
“Innovatører i toppen bruger meget tid og energi på at ideudvikle og teste ideer gennem brede netværk. De er konstant på jagt efter nye ideer, og det får de ved at tale med mennesker som tænker radikalt anderledes end dem selv,” siger Susanne Odgaard.
Odgaard nævner blandt andre virksomheden TED, der har gjort det til deres levevej at inspirere på tværs af netværk gennem faglige oplæg.
Hun peger også på Googles nye hovedkvarter i Californien, der skal være åbent for alle, så alle kan komme og interagere og ideudvikle. Desuden nævner hun Venture Kapitalfonde i Silicon Valleys retningslinjer for virksomheder, de har investeret i. For mange kapitalfonde er det et krav, at den pågældende virksomhed flytter deres topledelse til ’the Valley’, så de kan deltage aktivt i økologien af startups og veletablerede virksomheder.
Prøv dig frem
“Verdens bedste innovatører sætter konstant nye eksperimenter i værk og producerer piloter på nye ideer. De udforsker konstant verden intellektuelt og oplevelsesbaseret, for at udfordre deres egne grundantagelser,” uddyber Odgaard.
Igen skæver hun mod Silicon Valley, for at hente inspiration. Om denne “innovationens højborg” bruger man ofte en karakteristik, nemlig at dalen er “The land og 27 chances”, det er det eneste sted i verden, hvor du kan fremlægge et CV, der bevidner, du har fejlet med 27 projekter. Dét at du viser, du er drevet af et eksperimenterende væsen, der samtidig er risikovilligt, dét er interessant for indbyggerne i Silicon Valley.
For at finjustere dine innovationskompetencer skal du desuden opøve din mere kognitive sans – evnen til associere.
Associér
“Innovatørens evne til at associere, er central for den gode innovatørens DNA. Evnen til at sammensætter tilsyneladende ikke-relaterede spørgsmål, problemer og ideer fra forskellige områder er utrolig vigtig at få integreret i sit mindset, hvis man vil lære at tænke som en dygtig innovativ leder,” siger Susanne Odgaard afsluttende om de fem opdagelsesevner.
Denne innovationskompetence eksemplificerer Odgaard i hedengangne Steve Jobs holdning til, at innovation handler om at associere ting, som ikke nødvendigvis hænger sammen. For ham var det vigtigt at skabe noget nyt af noget allerede kendt og afprøvet. Han fandt for eksempel inspirationen til det buede design, vi i dag kender fra vores Apple-produkter, på en parkeringsplads, hvor han gik og kiggede på bilernes bagender. Desuden peger hun på Teslas CEO, Elon Musk, der i september sidste år blev udråbt af Forbes, som den mest innovative virksomhed. Musk har udtalt om sin egen innovationskraft, at han tænker som en fysiker – mere specifikt en kvantefysiker. For Musk handler det om, at skabe logik i emner, som er ulogiske, ligesom kvantemekanik.
Et innovativt mindset for fremtiden
De fem opdagelsesevner er, ifølge Susanne Odgaard, både provokerende simple og overraskende effektive til at opbygge innovative organisationer og innovativt tænkende medarbejdere.
Og spørger man hende, kan det godt betale sig, at fylde de fem opdagelsesevner i sin daglige værktøjskasse.
For den teknologiske udvikling ser ikke ud til at slå bremseklodserne i inden for den nærmeste fremtid, og erhvervsmarkedet og virksomhedsledere bliver mere og mere nytænkende, af frygt for at blive disrupted af deres konkurrenter.
Opdagelsesevnerne kan hver især bidrage til en skærpet innovativ tankegang og daglige systematikker, som kan stimulere innovationskulturen i en virksomhed eller organisation.