Mange ledere føler sig ensomme. Forfatteren til ledelsesbog står klar med gode råd og førstehjælp til virksomhedens øverste lag.
”Der kan hvile et tungt åg på lederen”.
Ordene kommer fra den 42-årige Mette Vesterager, som efter adskillige år som ledelsesrådgiver er aktuel med bogen “Eksistentiel ledelse – En guide til personligt lederskab”, hvor hun blandt andet sætter fokus på ensomheden i de øverste lag.
For overraskende mange ledere finder det svært at bære rundt på magtens byrde – eksempelvis i forbindelse med fyringer og firmafester – og savner kollegaer at dele bekymringerne med. I en amerikansk undersøgelse offentliggjort i Harvard Business Review svarer halvdelen af alle direktører således, at de føler sig ensomme. Og værst ser det ud for førstegangs-lederne, for hvem rollen tynger så meget, at hele 70 % af dem, der svarer bekræftende på spørgsmålet om ensomhed, fortæller, at det påvirker deres præstation negativt.
”Ensomhed er en del af jobbet. Det kan godt være, at de får gode råd fra folk omkring dem, men i sidste ende står de selv med hele ansvaret. Pilen peger på dem”, som Mette Vesterager siger.
Ifølge Mette Vesterager er der imidlertid også håb for de ensomme ledere, og løsningen kan noget overraskende findes hos en filosof fra 1800-tallet.
Ensomheden tynger
I sin bog trækker Mette Vesterager på sine erfaringer som ledelsesrådgiver samt interviews med danske topchefer og fortæller om de situationer, der kan være vanskelige at tackle.
”For nylig var der for eksempel en, der fortalte mig, at da hun var kommet ind i et lokale, blev der pludselig stille. Så vidste hun godt, at, okay, der var vist noget, hun ikke skulle høre”.
I bogen har Mette Vesterager ligeledes talt med en mandlig direktør i en IT-virksomhed, som fandt det problematisk, at han var udelukket fra arbejdspladsens fællesskab. Han havde det ganske vist ”fint med rollen som anfører – til nød spillende træner”.
”Men det her med at være sportsdirektøren, der sidder oppe i logen og kigger ned på de andre og aldrig går ned i omklædningsrummet og drikker en øl efter kampen. Den rolle har jeg det lidt svært med”, som han siger i bogen.
Det voldte også direktøren besvær, at han ikke kunne dele sin tvivl eller frygt med nogen – for eksempel i forbindelse med udfordringer i forhold til bestyrelsen:
”Det nytter ikke, at jeg siger til mine folk: ’Jeg er bange for, at jeg bliver fyret’, eller ’jeg er ikke sikker på, jeg kan eksekvere på den strategi, vi har aftalt’. Det kan jeg ikke diskutere med nogen – bortset fra min kone”.
”Der løber jeg lidt tør for mennesker, jeg kan tale med. Jeg bruger mit personlige netværk, men det føles lidt som en halvdårlig erstatning”.
Netværk og samtaler kan hjælpe
Ifølge Mette Vesterager er det imidlertid vigtigt, at man som leder tør tage springet ind i fortroligheden med andre mennesker.
”Det er en kæmpe lettelse for mange. Det er jo også derfor, vi ser den her fremkomst af netværk for ledere, og at de er så efterspurgte. Vi har brug for at møde nogle mennesker, der har det lige som os selv. Det er meget vigtigt for os”, mener hun.
”Man skal ikke gå med problemerne selv”, råder Mette Vesterager. ”For så kommer der til at ske det, at man er lidt sent på kontoret og kommer til at røbe overfor den første den og bedste medarbejder, at det er lidt svært for øjeblikket, og at der skal faktisk også skal ske den her organisationsændring. Og ’hov, du må for resten ikke sige det til de andre’”.
Ensomheden er ikke til at komme udenom
En anden ting, som også kan hjælpe, er, hvis man som chef accepterer, at ensomheden bare er en del af det at være leder. Det er et grundvilkår.
”Vi har et dybfølt ønske om at blive forstået og set, men vi skal acceptere, at det kan vi ikke altid. Det kan ikke lade sig gøre at blive fuldt ud forstået af andre mennesker. Der er det min erfaring, at ledere igennem forståelsen af deres grundvilkår, herunder ensomheden, føler sig stærkere i deres lederskab, føler sig mere grounded, og dermed oplever en større glæde, fordi man får en forklaring på sine følelser”, siger Mette Vesterager.
I sin bog skæver hun selv kraftigt til de store filosoffer og deres tanker om det at tackle livet. Eksempelvis kan Søren Kierkegaard ifølge Mette Vesterager hjælpe ensomme ledere til at affinde sig med deres rolle, omend det kan være en mundfuld at begynde på intensiv læsning af hans værker.
”Jeg har jo skrevet min bog, så man kan få det beskrevet fra et ledelsesperspektiv og ikke behøver at kaste sig over filosofferne. De er jo ikke altid helt letlæselige”, som hun konstaterer.
”Søren Kierkegaard er eksempelvis god til at sætte ord på, hvordan vi higer efter, at tingene skal være anderledes, end de er. Det er et vigtigt budskab hos ham, at vi nogle gange skal acceptere, hvor vi er, og at vi sådan set også skal vælge det”, siger hun. ”Så når man vælger ledergerningen, vælger man også den ensomhed, der følger med. Man skal aktivt tage den situation på sig”.