Bullshit og bureaukrati – den sikre vej til pseudoarbejde

16. November 2021

Antropolog og forfatter Dennis Nørmarks navn er efterhånden blevet synonym med begrebet pseudoarbejde. Det er en kendsgerning efter to meget omtalte bøger, som begge dykker ned i det værdiløse arbejde. Men hvem er egentlig skyld i pseudoarbejdets opblomstring? Og er udtrykket i virkeligheden ikke bare et andet begreb for bureaukrati?

Hvordan spotter du pseudoarbejde?

Svar: På mængden af bullshit i din organisation.

Sådan lyder det fra antropolog og forfatter Dennis Nørmark, der efter to bøger og flere års forskning i pseudoarbejde ikke har de store vanskeligheder ved at udpege det værdiløse arbejde i praksis.

“Mængden af bullshit skal forstås på den måde, man som organisation taler om sig selv og det man laver. Hvis måden, hvorpå man forsøger at forklare ens arbejde, er relativt sort snak, så er der altid en lille alarm, der går af i mit hovede. Hvis organisationer pakker svaret ind i managment lingo, og hvis det er nødvendigt for en leder at skulle forklare tingene udelukkende gennem sofistikerede fagtermer, bør man som leder kraftigt overveje, hvorfor det er nødvendigt at kamuflere det på den måde”, forklarer han.

Dennis Nørmark bragede igennem manges bevidsthed, da han i 2018 udgav den populære og omtalte bestseller ‘Pseudoarbejde’ skrevet sammen med filosof og forfatter Anders Fogh Jensen. I marts 2021 kom opfølgeren ‘Tilbage til arbejdet: – Sådan bekæmper vi pseudoarbejde i organisationer’, og mens han i den første bog forsøgte at kortlægge og beskrive fænomenet, går han i efterfølgeren mere i dybden med, hvordan vi lægger pseudoarbejdet bag os.

Hvem peger på kejseren uden tøj på?

Men for at gøre op med det værdiløse arbejde, som ifølge Dennis Nørmark hærger mange danske arbejdspladser, skal vi først og fremmest kunne udpege, hvorvidt et job er spild af tid. Og hvem hviler denne opgave på?

“Den personlige mistanke om, at et job er værdiløst, meningsløst eller spild af tid, optræder typisk hos medarbejderen selv, men det er ikke ensbetydende med, at medarbejderen står frem med det. Som udgangspunkt er det en rigtig god retningspil, hvis man selv føler, at ens arbejde er spild af tid, men et af de store problemer med pseudoarbejde er, at det er enormt svært at tale om. For hvordan går man til sin leder og siger: Det, jeg laver, føles relativt værdiløst. Alle forventer eller frygter jo at få sparket på baggrund af sådan en ærlig vurdering”, forklarer Dennis Nørmark og uddyber:

“Derfor er det lederens forbandede pligt at holde øje med, at medarbejderne ikke går rundt og udfører værdiløst arbejde. Og hvis arbejdet rent faktisk er værdiskabende, men medarbejderen bare ikke kan få øje på værdien – så er det også lederens opgave at definere denne værdi for medarbejdere. Til syvende og sidst skal medarbejderen selvfølgelig også have mulighed for at give udtryk for, hvorvidt arbejdsopgaverne føles værdiløse, uden at der bliver viftet med en fyreseddel”, lyder det.

I de tilfælde hvor hverken lederen eller medarbejderen kan få øje på værdien i en opgave eller i en proces, skal der straks handles.

“Hvis både lederen og medarbejderen er enige om, at der er tale om pseudoarbejde, så skal det skæres væk, og medarbejderen skal sættes til at lave noget mere fornuftigt. For ellers spilder vi jo hinandens tid. I dag er arbejde bare for stor en del til vores liv og identitet til, at vi bør stille os tilfreds med tomt arbejde. Den knappeste ressource, vi har, er vores tid, og den kan vi ikke købe mere af. Vi har det liv, vi har, og hvis vi spilder det ved at lave pseudoarbejde, så er det noget helt galt”, understreger Dennis Nørmark.

Bureaukrati vol. 2?

Begge Dennis Nørmarks bøger indeholder en gennemgående kritik af det tilsyneladende  meningsløse og uproduktive arbejde, som bureaukrater og administratorer har for vane at skabe i deres organisationer. Siden udgivelsen af den første bog, er Nørmarks tanker og betragtninger dog blev målt og vejet, og flere anmeldere og observatører har valgt at sætte spørgsmålstegn ved, om pseudoarbejde i virkeligheden ikke bare et andet ord for bureaukrati, samt hvorvidt Dennis Nørmarks anke mod det værdiløse arbejde blot er en aversion mod bureaukratiske processer. Dette afviser forfatteren selv, men tilkendegiver, at bureaukratiet spiller en stor rolle.

“Bureaukrati er en del af pseudoarbejde, da det ofte er med til at skabe pseudoprocesser, men det er ikke det samme. Bureaukrati er administrativt arbejde, som får alt til at tage længere tid, mens pseudoarbejde ikke nødvendigvis er skabt af regler og langsommelige processer, men snarere udsigtsløse projekter. Processer vi sætter i søen uden at følge op på dem”, siger han og uddyber:

“Mange moderne organisationer får en ny forandring cirka hver 2.-3. måned – ofte før man overhovedet når at kigge på, hvad man i forvejen har gang i. Derfor bliver udrulningen af mange velmenende projekter ofte relativt dysfunktionel. Medarbejderne har svært ved at kapere alle forandringerne, og ofte er der faktisk kun brug for små justeringer i stedet for de her kæmpe organisationsstrukturelle omvæltninger, for forandringer er ikke gratis. De kommer altid med en pris, da de optager ret store ressourcer”, lyder det.

“Hvad fanden laver jeg her”?

Siden udgivelsen af ‘Pseudoarbejde’ er Dennis Nørmark flere gange blevet forbeholdt kritikken, at han i sine bøger tegner et subjektivt og forenklet billede af, hvad der er et ‘rigtigt arbejde’. Samtidig har flere kritikere påpeget, at bøgerne bærer præg af en generel og markant skepsis over for akademia og DJØF’ere. Dennis Nørmark forklarer dog, at hans oprindelige interesse for emnet – og det der ansporede ham til at dykke ned i begrebet pseudoarbejde – var den løgn, han fortalte sig selv i et arbejde uden skyggen af værdi.

“Hele min interesse kom sig af, at jeg begyndte at fundere over mit eget arbejde. Jeg havde haft et job, hvor jeg pludselig tænkte: Hvad fanden laver jeg her? Et job hvor vi sad på vores pind og kiggede ind i et CRM-system i timevis, indtil vi rejste os og sagde: ‘Nu arbejder jeg hjemmefra i dag’, men vi vidste alle sammen godt, at det ikke passede, for der var ikke noget at lave. Efterfølgende talte jeg med andre folk, der sagde, at sådan var deres arbejdsliv også. Det fik mig til at grave i emnet, og jeg fandt ud af, at der faktisk var en del forskere, der havde kigget på det begreb, man kalder tomt arbejde eller bullshit arbejde, og jeg kan huske første gang, jeg stødte på begrebet bullshit arbejde – der tænkte jeg: Det er det, jeg laver!”

Øjenåbneren fik ham overbevist om, at han “var på sporet af et eller andet’, hvilket indledte hans årelange arbejde med det værdiløse arbejde. Selv forklarer han, at problemet ikke nødvendigvis har det fjerneste at gøre med akademikere eller DJØF’ere, men snarere med et arbejdsmarked, hvor vores organisationer er blevet mere og mere komplekse over tid, og hvor processer, procedurer og kompleksitet for længst har legitimeret det tomme arbejde.

“Vi bilder os selv ind, at kompleksitet er nødvendigt, og vi har en idé om, at vi kan løse alt gennem systemer. Ledere i dag er vilde med centralisering, planlægning, compliance og forudsigelighed. Det er ord, som ledere nemt bliver forelsket i, men de glemmer, at jo flere processer vi bygger på, jo flere projekter vi sætter i søen, og jo mere kompleks vi gør vores arbejdsliv, jo mere fører det til pseudoprocesser, der fører til pseudoarbejde”, understreger Dennis Nørmark.

Vil du have værktøjer til at spotte og afvikle pseudoprocesser i din organisation?? Så kom med til foredrag med Dennis Nørmark i januar 2022 hos F5. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Dennis Nørmark er to gange blevet interviewet til F5. Du kan se begge interview herunder:

Nils Würtzenfeld

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser