Hos Scan Global Logistics klæder man sig godt på til at spille en aktiv rolle i den bæredygtige omstilling indenfor transport- og logistikbranchen. Martin Andersen, Global Head of ESG and Quality, fortæller om virksomhedens miljømæssige udvikling og fremhæver, at de grønne forventninger til danske virksomheder vokser dag for dag.
Midt i august blev det offentliggjort, at logistikvirksomheden Scan Global Logistics har sluttet sig til rækken af sværvægts-virksomheder, der alle er en del af Exponential Roadmap Initiative.
Initiativet, der omfatter giganter som Google, Microsoft, Nestlé og Unilever, går ud på, at supply chain-virksomheder selv skrider til handling samt forpligter sig til at halvere sin CO2-udledning inden 2030 og ramme en nettoudledning i 2050.
“Det er uden sammenligning vores største partnerskab nogensinde. Vi er over 60 virksomheder, der tilsammen har 1,5 millioner ansatte og omsætter for 700 milliarder dollars, så der er en reel mulighed for at være med til at gøre en forskel”, fortæller en stolt Martin Andersen, der som Global Head of ESG and Quality er én af styrmændene bag Scan Global Logistics bæredygtighedsindsats.
Vi skal dog ikke mere end knap to år tilbage, før Martin Andersens titel var en anden og ambitionerne ikke var nær så ambitiøse som nu. Ganske vist har Scan Global Logistics i årevis arbejdet med bæredygtige tiltag ud fra udbredte ISO-standarder – heriblandt affaldssortering, reduktion i elektricitet og lavere CO2-udledning – men ikke som decideret virksomhedsstrategi.
Læs også: Kan din leder spise røde bøffer som grøn rollemodel?
Som Global Head of Excellence blev Martin Andersen i 2020 tilbudt at stå i spidsen for Scan Global Logistics’ nye ESG- (environmental, social and governance) afdeling, der i dag er omdrejningspunktet for virksomhedens bæredygtighedsstrategi.
“For to år siden var vi i gang med en intern undersøgelse af vores virksomhedskultur i bestræbelserne på at fastlægge vores virksomheds-DNA og blive den mest meningsfyldte virksomhed at arbejde i indenfor transport og logistikindustrien. I dette arbejde var der flere medarbejdere, der spurgte, om vi ikke kunne gøre mere for at hjælpe klimaet. Samtidig oplevede vi et lignende ønske fra flere af vores investorer, der meget gerne ville se vores ESG-strategi. Vi var allerede vidende om, at vi skulle gøre mere for klimaet, men ret hurtigt stod vi overfor et tydeligt ønske – både internt og eksternt – om at rette markant mere opmærksomhed mod klimaet”, siger Martin Andersen.
Den svære start
Der skulle ikke gå længe før Scan Global Logistics tog konsekvenserne af de ansattes og investorernes forventninger om en øget klimaindsats. Transportvirksomheden satte sig for at skabe en række ambitiøse klimamål.
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke havde en klar strategi til at starte med, men vi forsøgte at gå grundigt til værks ved at sætte os ind i, hvad bæredygtighed handler om, hvad der giver mening for os som virksomhed og vores kunder. Vi læste rapporter og artikler. Vi deltog i netværk, der diskuterede bæredygtighed, og frem for alt satte vi os grundigt ind i de 17 verdensmål,” siger Martin Andersen og tilføjer:
“For os handlede det først og fremmest om at sænke CO2 og modvirke global opvarmning. Det var det, der var hele agendaen. Samtidig var det også meget vigtigt, at vi var tro mod vores virksomhed ved at fokusere på målsætninger, som var relevante for os. Altså områder, hvor vi gennem vores forretning kunne gøre en reel forskel. Vi valgte derfor at fokusere på verdensmål nummer 13 (klimaindsats, red.) – et område, hvor vi virkelig kunne gøre en forskel og have direkte indflydelse ved at sænke CO2 inden for transport. Derudover valgte vi at fokusere på nummer 17 (partnerskab for handling, red.) da vi kun kunne lykkes i samarbejde med kunder og leverandører”, forklarer han.
Læs også: “Vi bliver nødt til at tale forretning ind i bæredygtighed – ellers tror jeg ikke, det lykkes”
I 2020 besluttede Scan Global Logistics at tilslutte sig Science Based Targets Initiative med målet om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader (den højeste ambition), hvilket betød, at virksomheden har forpligtet sig til at reducere CO2 udledninger i alle led af forretningen. Noget man i øvrigt var de første i Danmark og nummer 10 i verden til at gøre, indenfor transportsektoren. Samtidig var det et krav, at Martin Andersens nye afdeling konstant havde fokus på virksomhedens nye ESG-forhold- og nøgletal, der både skulle tegne en øget grøn retning og samtidig kommunikere en tydelig bæredygtighedsstrategi over for investorer, medarbejdere og andre interessenter.
”Netop kommunikationen udadtil var vanskelig, for som transport og logistik virksomhed bærer man jo en stor del af ansvaret for negativ miljøpåvirkning, så hvordan skulle vi fortælle omverdenen at vi nu gik markant mere op i klimaet? Hele kommunikationsdelen både internt og eksternt var svær – ikke mindst fordi vi tidligere havde set lignende erklæringer fra andre virksomheder, der virkede både hule og påtagede. Vi havde brug for at blive taget seriøst og vise, at vi mente det her”, forklarer Martin Andersen.
Han fortæller videre, at reaktionerne på Scan Global Logistics nye fokus på klimaet var blandede – men overvejende positive.
“Der var en del, der syntes, at det var det helt rigtige at gøre, mens andre – også internt – var nervøse for, om det ville få negative følgevirkninger for forretningen, da ikke alle kunder havde dette fokus. Men selv om der til at begynde med var usikkerhed, er anerkendelsen og forståelsen for et øget klimafokus blevet større. Det er ingen hemmelighed, at det også internt har krævet en indsats”, siger han.
Man bliver nødt til at tage stilling
Efter et halvt år begyndte Scan Global Logistics dog at mærke en øget opbakning blandt egne kunder, der i stigende grad efterspurgte bæredygtige løsninger fra en logistikvirksomhed som turde at være ambitiøse rent branchemæssigt.
“Vi kan ikke gøre det her alene. Vi bliver nødt til at have vores medarbejdere, vores investorer, vores leverandører og især vores kunder med på rejsen. Derfor betyder det alt, når vi nu kan mærke en øget interesse for mere bæredygtige logistikløsninger. Nu oplever vi kunder, der kommer og siger: ‘I bliver nødt til at være med til at sænke CO2, hvis vi skal bruge jer’, og så kan vi vise dem, vi hvad vi arbejder med og hvordan. Det gør, at vi bliver godkendt til opgaven, hvilket ikke var sket, hvis vi ikke havde forpligtet os til disse målsætninger”, understreger Martin Andersen.
Han understreger samtidig, at virksomheden næppe ville have været der, hvor de er i dag, havde det ikke været for de forventninger og det pres, man mærkede fra en række interessenter. Dette pres vil unægtelig forsat komme i stigende grad fra kunder, investorer, banker, medarbejdere, leverandører og via lovgivning.
Læs også: “Det handlede ikke om at redde verden – det handlede om at redde virksomheden”
“Det er ikke forkert at kalde os en foregangsvirksomhed indenfor vores branche, hvis vi sammenligner os, men det lå på ingen måde i kortene for 10 år siden. Vi ligger langt fremme, fordi vi har arbejdet intensivt med det her i to år, men også fordi vores investorer og medarbejdere forventede det af os. Det fik os i gang, og det vil i stigende grad være den vej udviklingen går – at virksomheder mærker et øget forventningspres for at rykke på den grønne omstilling – ikke mindst fordi udviklingen inden for klimaet går hurtigere end forventet, og dermed vil der opstå et øget pres”, siger han og tilføjer:
“Der vil komme et tidspunkt, hvor dem, der ikke tager det alvorligt, vil få problemer. Nogle virksomheder vil blive valgt til og nogle valgt fra, når investorer og kunder i stigende grad foretrækker organisationer, der yder en mærkbar klimaindsats. Derfor bliver man før eller siden nødt til at tage stilling, hvis ikke andre skal gøre det for dig. Især fordi jeg tror, at presset om at blive grøn med udgangen af dette år bliver enormt for alle virksomheder, grundet den globale klimakonference COP26 til november. Den vil sætte en afgørende retning for verdens klimapolitik ”, forklarer Martin Andersen.
En rejse med mening
Det er en god ide at arbejde på at være foregangsvirksomhed også i logistikbranchen. I dag modtager man løbende positive tilkendegivelser fra både kunder, samarbejdspartnere og investorer. På spørgsmålet om, hvorvidt Scan Global Logistics bæredygtige fokus også kan ses direkte på bundlinjen, er Martin Andersen dog nedtonet i sit svar.
“Det spørgsmål vil jeg hellere svare på om to år. Vi er rigtig godt tilfredse med, hvordan vores interessenter ser os lige nu, vi er i stærk vækst, men det er ikke sådan, at vi har fået 10 kæmpe kunder ud af vores ESG-profil. Til gengæld har vi bygget et globalt fundament med fuldt overblik over vores kunders CO2 emissioner, hvilket er 99% af de emissioner vi også er ansvarlige for, så det er en stor fordel når vi arbejder på at reelt reducere emissioner i logistikløsninger i samarbejde med kunderne.
Læs også: ”Bæredygtighed handler om at fremtidssikre din forretning”
Trods det øget klimafokus hos Scan Global Logistics lægger Martin Andersen ikke skjul på, at det har været en rejse, der har budt på mange udfordringer og som fortsat stiller store krav til både ham selv, hans afdeling og resten af virksomheden.
“Vi har nu været i gang med vores ESG-indsats i lidt over to år, og det har budt på en række store udfordringer. Det har været hårdt at komme hertil, personligt måtte jeg kaste mig ud i noget helt nyt. Det var en svær beslutning, men også den rigtige, da det giver masser mening – både for mig og for den verden, vi lever i. Det er noget, vi gør for vores omgivelser, for vores børn, for medarbejderne og for virksomheden, så den kan udvikle sig. Alle vinder på denne indsats”, understreger han.
Martin Andersen 3 gode råd til andre organisationer, der står foran tilblivelsen af en bæredygtig forretningsstrategi.
- Følg jeres revenue stream verdensmål – det vil sige, at I skal holde jer til de områder, som følger jeres forretning. Det eneste, der giver mening at arbejde med, er dét, man reelt kan gøre noget ved – det der ligger op ad jeres forretning, og derfor kan gøre en reel forskel.
- Sæt jer et mål – og forpligt jer til det. Et stærkt commitment er nødvendigt, hvis man virkelig tror på, at dette er fremtiden. Ikke bare for klimaet, men for jeres organisation.
- Gå i partnerskaber med andre. Mange af disse forhold skal skaleres for at give mening og sammen kan I finde nye og bedre løsninger. Det kan give stærke synergier, når der sidder folk om bordet fra forskellige virksomheder både i og udenfor egen værdikæde.