Mange organisationer glemmer fortællingen om sig selv, når der skal rekrutteres, og det koster ofte dygtige kandidater, forklarer ekspert i rekruttering og employer branding Camilla Fielsøe van Dijk. Ifølge hende bør væsentligt flere virksomheder oppe deres employer brand og inkludere deres medarbejderes troværdighed i jagten på kvalificeret arbejdskraft.
Har I et brand og et omdømme, der kan tiltrække dygtige kandidater?
Spørgsmålet er simpelt, men svaret er langt fra altid et rungende ja blandt danske organisationer – tværtimod. Det forklarer Camilla Fielsøe van Dijk, der er CEO i det digitale HR mediebureau SEEKNSPEAK.
Ifølge hende afhænger vellykket rekruttering i høj grad af virksomhedernes evne til at markedsføre sig selv som en attraktiv arbejdsplads, men selvom employer branding efterhånden er et fortærsket organisationsbegreb, så oplever hun alligevel, at mange danske arbejdsgivere fortsat ikke arbejder med deres brand i en sådan grad, at det rykker dem foran i køen i jagten på de bedste kandidater. Og dette er et signifikant paradoks, da mange virksomheder i dag skriger på arbejdskraft, men samtidig er for dårlige til at reklamere for sig selv og mulighederne i netop deres virksomhed.
“Alt for mange virksomheder arbejder hverken effektivt eller målrettet med employer branding, og du vil blive overrasket over, hvor mange der er piv-dårlige til at fortælle, hvad det egentlig er, de laver. Når man går ind på deres hjemmeside, er de gode til at fortælle, hvilke produkter de sælger, men de kan ikke fortælle, hvorfor de sælger dem, eller hvilke værdier der præger dem som organisation”, lyder det fra Camilla Fielsøe van Dijk.
Hun forklarer videre, at billedet ikke ser anderledes ud i rekrutteringssammenhænge, hvor foruroligende mange virksomheder heller ikke tænker employer branding ind som et virkningsfuldt rekrutteringsværktøj.
“Det er i hvert fald det billede, vi oplever, når virksomheder hyrer os til at få deres historier frem. Mange vil gerne blive bedre til at fortælle, hvad de kan, og hvad der er særligt for dem, og det giver jo god mening, da vi ved, at employer branding er effektivt, når der skal rekrutteres”, forklarer hun.
Camilla Fielsøe van Dijk bakkes op af flere undersøgelser, der påviser effekten af employer branding. Blandt andet viser en Talent Solutions-rapport udarbejdet af LinkedIn, at virksomheder med et attraktivt employer brand i gennemsnit sparer 43 procent på rekrutteringsomkostninger.
Fra push til pull
Employer branding – og de rekrutteringsmæssige fordele som ligger i arbejdet med sit brand – er ifølge Camilla Fielsøe van Dijk ikke ukendt land for danske virksomheder. Til gengæld oplever hun, at mange ledere alligevel tøver med at arbejde på organisationens brand, da opgaven ofte kan virke for ufremkommelig og for omfattende. Det kræver dog sjældent en gennemgribende organisationsstrategi at finpudse sin fortælling, understreger hun.
“Det behøver ikke være særlig omstændigt at arbejde med employer branding – især ikke i forbindelse med rekruttering. Det handler blot om at få skabt nogle levende og autentiske fortællinger om jeres arbejdsplads, som den er. Jobsøgende i dag er meget purpose-orienterede og formålsdrevne. De har brug for at vide, hvad de køber ind i. De har brug for at vide, om de kan se sig selv i virksomheden og hvorfor. Det skal være tydeligt – ellers går de videre til andre virksomheder, som er bedre til den fortælling, og det stiller høje krav til organisationer i dag”, fortæller hun.
De høje krav belønnes dog også med mærkbare rekrutteringsfordele lyder det fra Camilla Fielsøe van Dijk, der forklarer, at det gennem employer branding bliver langt nemmere at tiltrække og engagere kandidater til ledige stillinger, da effekten vil gå fra push til pull. Samtidig henviser hun til en undersøgelse fra virksomheden Social Seeder, der viser, at medarbejdere, der arbejder for stærke brands, generelt er mere entusiastiske og mere motiverede.
Camilla Fielsøe van Dijk understreger, at man sagtens selv kan stå for formidlingen af den arbejdspladsfortælling, som skal styrke virksomheden udadtil. Det kræver dog, at man starter med at gøre sig en række væsentlige overvejelser.
“Forud for arbejdet med employer branding er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvilke værdier, man ønsker, der skal være forbundet med employer brandet, og hvorvidt der er sammenhæng mellem værdierne, virksomhedens kultur og identitet. Samtidig er det også vigtigt at undersøge, hvorvidt de tanker rent faktisk gør sig gældende hos eksisterende medarbejdere”, lyder det.
Medarbejderne fortæller jeres historie bedst
Hvis man som ledelse vil lykkes med sit employer brand, skal budskabet dog ikke udelukkende komme fra ledergangen, men – som begrebet indikerer – fra medarbejderne. Ifølge Camilla Fielsøe van Dijk er det afgørende, at det er dem, der får lov at fortælle historien om, hvorfor og hvordan jeres arbejde er vigtigt og værdiskabende. De skal udlægge jeres purpose, fortælle om det kollegiale, om deres fleksible arbejdsliv, om karrieremulighederne og alt det andet, som i dag tiltrækker jobkandidater.
“Som virksomhed duer det ikke bare at skrive, hvorfor man er en god arbejdsplads, og hvilke værdier I værner om. Vis mig det! Eksemplificér det! Gør det ægte for mig ved at lade medarbejderne fortælle det. Enten via små videoer, i testimonials, ved hjælp af grafik eller via interviews, så man får ansigt og ord på sine kommende kolleger. Undersøgelser har vist, at kandidater tror 300 procent mere på andre medarbejdere end alt andet kommunikation, der kommer fra virksomhedens ledelse. Derfor må man heller ikke undervurdere brugen af medarbejderne til at fortælle jeres historie, da det er den vigtigste – og mest troværdige – stemme, I har som virksomhed”, siger Camilla Fielsøe van Dijk.
Ifølge den tidligere nævnte LinkedIn-undersøgelse svarer 90 procent af de adspurgte ledere, at de oplever en direkte forbindelse mellem inklusion af de ansattes engagement og målbar succes for virksomheden. Af samme grund anbefaler Camilla Fielsøe van Dijk, at virksomheder udarbejder en Employer Value Proposition (EVP) for at få medarbejderne i tale, så man som ledelse kan kortlægge, hvilke værdier de ansatte forbinder med arbejdspladsen.
“Har man mulighed for det, så giver det også rigtig god mening at undersøge, hvordan folk udefra opfatter jeres arbejdsplads. Succesfuld employer branding kræver nemlig en holistisk tankegang, hvor autenticitet er afgørende. Det er heller ikke uvæsentligt at tale med de medarbejdere, der forlader virksomheden for at høre; hvorfor? Exit-interviews er blandt andet vigtige for at vedligeholde sin employer branding-strategi og forbedre de parametre, som gør, at kandidater forlader én” forklarer hun.
Sælg jer selv som I sælger jeres produkter
Camilla Fielsøe van Dijk anbefaler endvidere ledere, at man anskuer sin rekrutteringsproces som et salgsforløb, og at man – ligesom man forsøger at sælge kunderne et produkt – har fokus på at sælge stillingen til den rette kandidat.
“Det er nøjagtigt den samme øvelse. Employer branding er dit vigtigste rekrutteringsværktøj, hvis du anskuer det som recruitment marketing. Det indebærer, at du tager dit employer brand og behandler det som en marketing opgave – ligesom du vil gøre med dit kommercielle brand, når du sælger produkter. Du bruger massevis af penge på at fortælle, hvorfor dit produkt er fedt, og det samme skal man gøre med sit brand. Derfor bør mange virksomheder også poste mere tid og flere penge i recruitment marketing”, anbefaler hun.
Til gengæld slår Camilla Fielsøe van Dijk fast, at enhver virksomhed og organisation kan arbejde med employer branding. Også selvom man frygter for at have en arbejdsplads eller et produkt, som ikke gemmer på en attraktiv historie.
“Vi har netop arbejdet med en virksomhed, der skulle rekruttere telesælgere, og sådan et job er som regel ikke super sexet, men ved at arbejde på fortællingen om, hvad det rent faktisk er for nogle mennesker, der sidder bag telefonerne, og hvorfor de brænder for det arbejde, de udfører, så er kunden vendt meget begejstret tilbage og har fortalt, at de har fået fire gange så mange ansøgninger som normalt”, siger hun og tilføjer:
“Det handler om at ændre folks mindset. Hvis nogle sidder med en negativ opfattelse af telesalg, så bliver man nødt til at fortælle en historie om, hvorfor folk tager fejl og gerne med medarbejdernes egne ord fortælle, hvordan man faktisk gør en forskel i det job”, lyder det.
4 gode råd til at komme i gang med din employer branding
“Hvis du har et stærkt brand, så arbejder det for sig selv. Det giver flere kandidater, der selv opsøger jer, fordi de har hørt, at det er en god og attraktiv arbejdsplads. Det kræver dog, at du arbejder seriøst og målrettet med jeres brand:
- Undersøg hvordan ledere, medarbejdere og eksterne interessenter omtaler jer. Tag et kig på, hvordan jeres employer brand er lige nu. Og glem ikke responsen fra de tidligere ansatte. Har I lavet exit-interviews, så kig på hvad tidligere medarbejdere har sagt om jer og brug det. For I kan være sikre på, at de deler deres holdning til tidligere arbejdspladser med deres netværk/omgangskreds.
- Definer jeres vision, mål og værdier for jeres employer branding og sørg for, at det spiller sammen med jeres forretningsstrategi. Hvor er I, og hvor vil I gerne hen?
- Kortlæg hvilke kandidater I tiltrækker nu, hvem I allerede har, og hvem I ønsker at tiltrække i fremtiden.
- Definer hvilke kanaler jeres målgruppe befinder sig på og skab indhold tilpasset dertil. Start med jeres egen hjemmeside.
Fakta
Employer branding er betegnelsen for virksomheders forsøg på at markedsføre sig selv som en attraktiv arbejdsplads ved at styrke sammenhængen mellem virksomhedens profil, identitet og image.
Et employer brand er opfattelsen af en virksomhed blandt nuværende og potentielle medarbejdere. Employer branding handler derfor om at påvirke den reelle opfattelse af virksomheden i retning af dén opfattelse, som virksomheden ønsker gennem strategisk kommunikation.
Employer branding kan således ses som en bestræbelse på at samle kommunikationsindsatsen ift. tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere, så der er en gennemgående rød tråd i såvel den interne som eksterne kommunikation og markedsføring af virksomheden som arbejdsplads.