Mærkbarhed handler om menneskekundskaber og at kunne mærke sig selv, og derfor er det helt afgørende for det bevidste lederskab, siger Imran Rashid, læge og forfatter til bogen Mærkbarhed. For kan du ikke mærke dig selv, kan du heller ikke mærke dine medarbejdere og skabe tillid i dit team.
”Der er to elementer i mærkbar ledelse. Det ene element er, hvordan du agerer som leder, og det andet er, hvilket aftryk du sætter på mennesker.” Sådan siger Imran Rashid, læge og forfatter til bogen ’Mærkbarhed – hvordan vi mistede følingen med livet, og hvordan vi finder den igen.’ Og derfor bør du lige nu spørge dig selv: Ved du egentlig, hvordan dine medarbejdere har det med det, de laver?
For ved du ikke, hvordan din ledelse påvirker dine medarbejdere, ved du nemlig heller ikke, hvordan opgaverne påvirker den enkelte. Faktisk er det afgørende for opgaveløsningen, at du ved, om en medarbejder har de rette kompetence til at løse en given opgave, eller om vedkommende kan se formålet med opgaven.
”Hvis man kan se en mening og formål i det, som man laver, vil man kunne løse opgaverne langt hurtigere og i langt bedre kvalitet. Derfor giver det mening, at ledere går ind og arbejder med mærkbarhed hos sig selv og medarbejderne,” siger Imran Rashid: ”Selvfølgelig er der mål, som skal nås, men man kan arbejde med forudsætningerne og sikre, at det lykkes på en god måde. Det kan nemlig betale sig – teams fungerer simpelthen bedre, når der er psykologisk tryghed sammen med struktur, klarhed, formål, mening og en gensidig afhængighed, hvor man hjælper hinanden.”
Her er det vigtigt for eksempel at sikre sig, at ens medarbejdere ved, hvorfor de skal løse en opgave. ”Hvis du får at vide, at du skal skrælle kartofler, fordi jeg siger det, vil du blive demotiveret. Men hvis du får at vide, at du skal skrælle dem, fordi kartoflerne skal laves til pommes frites til syge børn, vil det pludselig give mening,” forklarer Imran Rashid.
Vi har mistet evnen til at mærke efter
Det kræver dog sociale færdigheder og en evne til at kommunikere og forstå, hvad der rører sig under overfladen, hvis man skal skabe psykologisk tryghed i et team. ”Ligesom en medarbejder kan føle, at en opgave ikke giver mening, fordi du ikke har forklaret, hvorfor den skal laves, kan en medarbejder også tro, at han eller hun ikke kan løse den, fordi vedkommende ikke har erfaring med det,” forklarer Imran Rashid: ”En arbejdsplads glider godt, når en leder kan få mennesker til at arbejde sammen. Dermed handler det også om forudsætninger. Hvis du ikke kender mine medarbejdere og deres forudsætninger, leder du med lukkede øjne, og så kan du ikke opnå tillid hos dem.”
Ifølge Imran Rashid har mange af os mistet evnen til at mærke efter på grund af øget præstationspres. Men hvis virksomheder og ledere skal have succes i fremtiden, bliver vi nødt til at fokusere på det. ”I fremtiden vil det ikke handle om arbejdsmarkeder, men arbejdsfællesskaber. Det vil ikke handle om KPI’er, men om KHI’er – Key Human Indicators. For at overleve digitaliseringen skal vi nemlig humanisere, så vi kan se, hvilke systemer mennesker har brug for, for at fungere,” siger Imran Rashid: ”Hvis du som leder forstår, hvordan du hjælper andre til at hjælpe sig selv – altså at du formår at komme ud af dit eget hoved og ind i andres og forstå deres tanker, følelser og impulser, kan du først der for alvor flytte folk. Så ja, det er til dels en coachende tilgang at lede mærkbart. Men det vigtigste er, at du er dig selv. Lige så snart du prøver at være noget andet, trænger du ikke igennem, og så mister du de vigtigste ressourcer: Tilliden og følgeskabet.”
Hør meget mere om mærkbar ledelse til Imran Rashids foredrag 23. juni hos F5 i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her.