Selvfølgelig er det ikke sundt bare at løbe efter udefinerbare mål i sit arbejdsliv. Men måske hamsterhjulet også kan være bedre end sit rygte? Forfatter til bogen ‘Det hele handler ikke om dig’, Niels Overgaard, mener, at hamsterhjulet er, hvad du gør det til.
Hvis hamsterhjulet er så forfærdeligt, hvorfor stopper du det så ikke bare? For du kunne jo flytte på landet, arbejde remote og dyrke skvalderkålen fremfor at bruge din fritid på at bekæmpe det? Du kunne også blive selvstændig eller flytte i noget billigere og gå på deltid. Dyrke yoga, mindfulness, finde meningen …
Eller du kunne se på dit job fra en ny vinkel.
Hvis du føler, at du er endt i et hamsterhjul, er det nemlig på tide, at du reflekterer over, hvorfor du har det sådan, siger Niels Overgaard, forfatter og medie- og kommunikationschef hos Gyldendal. For hvis det nu viser sig, at du egentlig har det meget godt, kunne det jo være din indstilling, den er gal med?
“Fortællingen om, at det at gå på arbejde i sig selv er et hamsterhjul, er farlig. På den måde gør vi det til et moderne problem, at mennesker skal yde noget for at overleve. Klart – da vi var jægere og samlere, var der nok en mere direkte forbindelse mellem input og output, og det skabte måske noget harmoni, men når vi i dag taler om hamsterhjulet, måske især efter Covid-19, er det som om, at vi kommer fra et alternativ, hvor vi ikke skulle arbejde,” siger Niels Overgaard og uddyber: “Det nytter ikke noget at tro, at dit job nødvendigvis skal opfylde dit store purpose i livet, for så får du et meget utilfreds arbejdsliv. Jobbet, hvor det hele giver mening, findes nemlig ikke.”
Selvfølgelig skal du ikke blive i et job, hvor arbejdsmiljøet er giftigt, eller du hader det, som du arbejder med – for du skal selvsagt ikke gøre ting, som giver dig ondt i maven, medmindre det er for din overlevelses skyld, pointerer Niels Overgaard. Men det er ikke farligt for din overlevelse, at dit job nogle gange er kedeligt, for det er alle jobs, og i perioder gider du bare ikke rigtigt dit job, og det er ok – det betyder ikke nødvendigvis, at dit job ikke længere er spændende.
“Hvis du har en idé om, at du skal være topmotiveret hver dag, sætter du dig selv op til at fejle. Hvis du omvendt kun går på arbejde for at få fri, får du også et problem i længden,” siger Niels Overgaard, og fortsætter: “Har vi en negativ indstilling til arbejdet, fylder det alt, også i privatlivet, men vender vi vores tankegang og husker os selv på, at vi jo har valgt jobbet af en grund, vil vi opdage, at der er steder, hvor vi kan udvikle os ved at gøre os mere umage. Det synes jeg faktisk, at vi skylder os selv, for rigtig mange af os vil så se, at vi egentlig er ret privilegerede.”
Lær nyt fremfor at skifte græsgang
Niels Overgaards tese er dermed, at hamsterhjulet kan gå fra at være formålsløst til en dynamo, hvor du skaber lys og energi. “Uanset om du er buschauffør eller leder i en kommune, er det dit ansvar at tilbyde det, som du kan og er god til. Hvis du synes, at dit job er blevet et hamsterhjul, så prøv at arbejde med din indstilling fremfor dit cv. Tænk over, hvor du kan lære noget nyt, hvor du kan gøre dig mere umage, og hvor du kan blive bedre. Så bliver dit job også automatisk sjovere,” siger Niels Overgaard, som godt kan blive bekymret for især den unge generation, hvor mening er så vigtig en faktor i arbejdslivet.
For når mening styrer, har græsset det også med at være grønnere på den anden side. Niels Overgaard, der er uddannet journalist og nu er 41 år, har selv prøvet det, da han var yngre. Engang havde han for eksempel et rigtig godt job som souschef på en finansredaktion. Alligevel følte han, at der nok var noget bedre derude og skiftede derfor til bureaubranchen. En af hans første opgaver var at lave lokal-PR for McDonald’s, og her blev han overvældet af en følelse af, at det jo ikke gav mening – var det virkelig det, som han havde skiftet job for?
“Men så var det en chef, der gjorde klart, at jeg jo først skulle lære håndværket. Han sagde, at jeg jo ikke bare kan lave en pressestrategi uden først at lære at skrive den gode mail, som ville få lokaljournalisten til at interessere sig for historien. Alle jobs har forskellige ting, du skal være god til, og du er ikke automatisk god til det hele. Så i stedet for at se det som en øv-tjans, kan du vælge se det som en legeplads, hvor du kan lære,” siger han og tilføjer: “Jeg har også engang været selvstændig, fordi jeg troede, at det var vejen til lykken. Her opdagede jeg, at en rigtig positiv side af det, som jeg troede var hamsterhjulet, er, at jeg i et fast job har en tryghed i form af fast løn, betalt ferie og pension, og kollegaer, der gør, at jeg kan udvikle mig. Det husker jeg mig selv på, hvis jeg har en dum dag.”
Meningen findes i at gøre sig umage
Dermed er vi tilbage ved indstillingen. Noget som du ikke mindst skal være opmærksom på som leder. For udstråler du, at det hele bare lidt er et hamsterhjul, smitter det selvsagt af på dine medarbejdere.
“Som leder skal du være ambassadør for den positive indstilling, så vær tydelig omkring hvordan det, I laver, bidrager til andre menneskers liv. For medmindre at I laver reelt pseudoarbejde, giver det meste jo mening – for ellers ville virksomheden ikke have en interesse i at betale for det. Derfor skal du som leder italesætte, hvorfor I gør, som I gør og have forståelse for, at folk motiveres af forskellige ting,” siger Niels Overgaard og fortsætter: “Når medarbejdere er tilfredse i det, som de laver, arbejder de bedre og skaber mere værdi – for så giver deres job mening. Derfor er løsningen for os alle at gøre os mere umage. Det sekund vi ikke gør os umage, bliver det hele nemlig meningsløst. Og så sidder vi fast i det negative hamsterhjul.”
Vil du have flere værktøjer til at komme ud af hamsterhjulet? Så kom og hør Niels Overgaard, Svend Brinkmann og Imran Rashid tale på F5 Box-konferencen Harmoni eller hamsterhjul den 28. april. Du kan købe billet her.