Da Henrik Højstrøm blev tilbudt et direktørjob, overbeviste han sig selv om, at det var det helt rigtige karrieretræk, men efter kort tid var jobbet blevet et negativt hamsterhjul. Frem for at holde ud og avancere, valgte han derfor at stoppe op. Og så opdagede han, at drømmejobbet havde været lige under hans næse hele tiden.
I begyndelsen af 2021 kører det for Henrik Højstrøm. I en alder af 42 år har han fået sit første direktørjob; et spændende job på papiret, som boner positivt ud på bankkontoen og rammer lige ind i forfængeligheden. Men det føles alligevel forkert og en måned inde i sin nye stilling som salgs- og kundedirektør på Niels Brock, siger Henrik Højstrøm op.
“Jeg har grundlæggende to kerneværdier, og det er min familie og mit arbejde. Det betyder, at jeg ikke får set mine venner ret meget og ikke har tid til en masse fritidsinteresser.” Siger Henrik Højstrøm og fortsætter: “Da jeg genbesøgte de to værdier, kunne jeg ikke mærke arbejdet. Jo, jeg kunne sikkert godt holde ud i to års tid og så have ancienniteten til at rykke videre i et direktørjob, som jeg interesserede mig for. Men livet er kort, og det giver ikke mening, at jeg ikke kan lide mit job, når det er min ene af to prioriteter.”
Henrik Højstrøms kone Nanna har en psykisk diagnose og kan derfor ikke arbejde, hvorfor hans familiesituation er medvirkende til, at han kun kan have to prioriteter. Og som eneforsørger med to børn, et hus og to biler kan man ikke bare smutte fra sit job – man må finde sig et nyt. Til gengæld har Nanna altid bakket Henrik op, når karrieren ikke har kørt, som den skulle.
“I mit første job efter Statskundskab fik jeg en chef, som jeg virkelig godt gad at følge – han var så dygtig og ordentlig. Men i oplæg, møder og personaleforsamlinger sagde han meget tydeligt: ‘Det handler om profit, drenge!’ Og efter halvandet år var jeg totalt udbrændt. For jeg drives ikke af profit, jeg drives af mennesker” forklarer Henrik Højstrøm, som dengang skiftede jobbet ud med en stilling i Dansk Skoleskak med et mærkbart løndyk til følge. Men Nanna havde sagt, at det vigtigste var, at han var glad, og det nye job gav ham gejsten igen.
Et selvdestruktivt hamsterhjul
Efter tre år i Dansk Skoleskak syntes Henrik Højstrøm dog, at det var var på tide at få et lidt mere velbetalt job. Så han tog en stilling, der igen var god på papiret – men nu var han ved at kede sig ihjel. Fællesnævneren var, at han igen manglede menneskelig kontakt. Så Henrik Højstrøm konstaterede, at han skulle huske at mærke efter, og at mennesker driver hans værk, og som resultat deraf kombinerede han i mange år tre stillinger som leder på en folkeskole, ekstern lektor på Statskundskab og freelancearbejde for organisationen True North.
Indtil han blev tilbudt en stilling som vicerektor på Niels Brock, og efter kun halvandet år i organisationen blev tilbudt at blive direktør.
“Jeg var rigtig glad for at være vicerektor, men jeg kunne jo ikke sig nej til at blive direktør. I stedet sagde jeg til sig selv: Hey, se på mig, jeg er 40 og direktør. Jeg nåede det fand’me! Jeg ignorerede totalt det faktum, at der i det job var meget mere salg og færre mennesker, end det normalt er min præference,” forklarer han.
Henrik Højstrøm havde en fire måneder lang overlevering fra jobbet som vicerektor til salgs- og kundedirektør, og som dagene gik, gik det op for ham, at jobbet ikke var noget for ham. Faktisk var det en gentagelse af tidligere jobfejltagelser, der ville ende i et hamsterhjul holdt i gang af forfængelighed. “Jeg er normalt godt til at se det positive i svære situationer, men jeg kunne bare ikke manifestere det,” siger Henrik Højstrøm. “Og så gik jeg hjem til Nanna og lagde en plan.”
Ikke mere kompromis
Henrik Højstrøm begyndte at skrive til folk i sit veludviklede netværk på LinkedIn, og to uger efter han var tiltrådt officielt i direktørstillingen, sad han til sine første samtaler. Kort forinden havde han også skrevet til den tidligere jægersoldat og stifter af True North, Nicolai Moltke-Leth, som Henrik Højstrøm havde freelancet for – bare lige for at fortælle, at han søgte nye muligheder. Og så lød svaret: “Jeg vidste ikke, at du var ledig. Har du lyst til at være partner i True North?”
“Ja, gu havde jeg det! Tænk, at det, der egentlig var mit drømmejob, havde været under min næse hele tiden? Det var her, det gik op for mig, at vi bliver det narrativ, som vi fortæller os selv,” siger Henrik Højstrøm.
Nu har Henrik Højstrøm snart været partner i True North i et år. Den ene dag sidder han på kontoret, det næste tager han et kursus i en kompetence, som organisationen har brug for, og den tredje er han ude og hjælpe en gruppe 9. klasses elever i disciplinen at lære at tro på sig selv. Han har og tager medejerskab og har bestemt ikke svært ved at finde inspirationen og motivationen.
“Mit karriereskift har frigivet så meget tid, at jeg er begyndt at lave en podcast om gaming med en god ven. Der er ingen, som lytter til den, men det er mega fedt, og vi er sponsoreret af Bip Bip Bar, hvilket sådan set bare betyder, at vi kan holde ‘redaktionsmøder’ med gratis øl,” griner han:
“Samtidig har mange af mine venner altid arbejdet i True North, så pludselig ser jeg dem hver dag. På den måde har jeg fået flere værdier ind i mit liv uden at gå på kompromis med noget, og det føles helt fantastisk.”
Bryder en kontrakt ved ikke at leve livet
Heller ikke på dage, hvor det er svært i familielivet, er det svært for Henrik Højstrøm at gå på arbejde. For han formår igen at finde det positive i alle situationer. “Nanna lider af tankemylder og havde det virkelig skidt for nylig. Så jeg ville gerne gøre hende glad, som hun gør mig glad, og derfor foreslog jeg, at hun tog på en stor rejse. Så nu tager hun alene til Borneo til efteråret. Min logik var, at det trods alt er federe at have tukaner og skildpadder kørende på repeat i hovedet end en nettoindkøbsseddel, og det var hun enig i,” griner Henrik Højstrøm og tilføjer så med en lidt mere alvorlig tone: “Det viser jo, at livet er, hvad man gør det til.”
For Henrik Højstrøm kunne godt have bildt sig selv ind, at han fungerede som salgsdirektør, men som han siger, har Nanna og han en kontrakt, som de bryder ved ikke at leve livet fuldt ud.
“Det er ikke respektfuldt overfor min familie, hvis jeg slider mig op i et job, som jeg ikke bryder mig om. Det eneste, jeg så lærer mine børn, er, at penge er det vigtigste, at man skal acceptere det slidsomme hamsterhjul og være grundlæggende ulykkelig,” siger Henrik Højstrøm og fortsætter: “Og det behøver du jo ikke – det er jeg levende bevis på.”
Kom til F5 Box-konferencen Harmoni eller Hamsterhjul? Den foregår i København den 28. april og har tre meget spændende talere på programmet. Se hvem og køb billet her.