Under halvdelen af danske virksomheder har fokus på udvikling af nye ledere, mens danske ledere generelt efterlyser et øget fokus på udvikling af deres personlige lederskab. Afgørende følgeskab står på spil, mener to eksperter.
Det vrimler med kurser, coaching-tilbud og uddannelsesforløb, der har til formål at styrke det personlige lederskab, men når det kommer til den enkelte virksomhed, er fokus på lederudvikling mere begrænset. I særdeleshed for yngre ledere.
Det viser helt nye tal fra en medlemsundersøgelse foretaget af interesseorganisationen Lederne. Her svarer kun 43 procent ud af 1.388 danske ledere ja til, at deres virksomhed har et program eller forløb specifikt med fokus på udvikling af nye ledere og/eller ledertalenter. Og det er bekymrende, mener Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne.
“Jeg synes, det er lidt beskæmmende at læse de tal. Fra 2016 til 2020 er andelen af virksomheder, som har et konkret fokus på udvikling af nye ledere, gået fra 38 procent til 43 procent, men selvom udviklingen går den rigtige vej, så er det slet ikke tilstrækkeligt, hvis vi fremover ønsker dygtige og kompetente ledere i Danmark”, siger han.
Ifølge Michael Uhrenholt er det dog ikke kun de unge ledere og ledertalenter, der savner fokus på udvikling. Han oplever i høj grad, at mange danske ledere ligeledes efterlyser øget opmærksomhed på udvikling af deres personlige lederskab. Samtidig mangler de selv samme ledere dog både hjælp til en retning samt en topledelse, der understøtter deres udviklingsdrømme.
“Jeg oplever, at rigtig mange ledere efterspørger mere fokus på deres personlige lederskab, da det er svært for mange chefer at afkode, hvad der bliver efterspurgt, hvilke fremtidskrav der stilles, og hvordan man arbejder konkret med sin personlige udvikling. Samtidig er der frustration at spore hos flere ledere, der ikke føler, at deres egen ledelse i tilstrækkelig grad har fokus på deres udvikling. Så vi oplever, at det er en udfordring – ikke kun for nye ledere”, siger Michael Uhrenholt.
Personlig udvikling er nøglen til følgeskab
Samme interesse for personlig lederudvikling mærker Sara Øllgaard, der er ledelsescoach og underviser på lederudviklingsprogrammet Akademiet for Signaturpræstationer.
“De ledere, jeg møder, er godt klar over, at det ikke kun er deres medarbejdere, der skal udvikles. For at stå stærkt som leder og opnå det følgeskab, der skal til for at lykkes, er forudsætningen, at de blandt andet har selvtillid, selvindsigt og autoritet. Det er personlige kompetencer, der kan og skal trænes. Derfor er det mindst lige så vigtigt at tilbyde ledere udviklingskurser, som at medarbejderne gives dem. Selvom dit ledelsesfokus skal være på dine medarbejdere, så starter alt ledelse med dig selv. Derfor skal du tage din egen-udvikling alvorlig som leder”, forklarer hun.
Lederudvikling handler, ifølge Sara Øllgaard, om udvikling af det personlige lederskab – altså om at styrke de kompetencer, der gør dig i stand til at lede andre gennem følgeskab.
”Kun ved at gå forrest, motivere og inspirere med din energi, passion og troværdighed, kan du opnå det følgeskab, der gør dig til en leder. Uden følgere er du jo ikke en leder”, forklarer Sara Øllgaard.
Til daglig træner og coacher hun ledere i det personlige lederskab, og ifølge Sara Øllgaard bør danske chefer i langt højere grad rette deres udviklingsfokus på dét leder-aftryk, de sætter på deres arbejdsdag.
“Ledelse handler om at sætte retning og arbejde fokuseret på det aftryk, du ønsker at sætte. Dit fokus skal altså være på både dig selv og dine medarbejdere, såvel som din organisation og verden omkring dig. Om din evne og dit mod til at tage ansvar og bidrage positivt til de mennesker, du påvirker, og de projekter du bidrager til. Vil du træde i karakter som en ansvarlig og handlekraftig leder, kræver det altså, at du tager din personlige udvikling ligeså alvorligt som du tager dine medarbejders, din virksomhed og de projekter, du er en del af”, siger hun.
Nye generationer forventer ledere i udvikling
Ifølge Sara Øllgaard er sikring af følgeskab i særdeleshed vigtigt i bestræbelserne på at fastholde fremtidens medarbejdere, der træder ind på arbejdsmarkedet med helt nye forventninger til deres arbejdsgiver. Forventninger om en leder, der ikke bare leder dem, men motiverer dem. Betragtninger som Michael Uhrenholt er enig i.
“Det er nødvendigt at skabe et langt større fokus på lederudvikling og dermed også på ledere, der kan motivere. For når virksomheder i fremtiden kommer til at slås endnu mere om morgendagens dygtige unge ledere og kandidater, så bliver man valgt fra, hvis man ikke kan tilbyde en attraktiv arbejdsplads i udvikling. En arbejdsplads der lever op til de unges forventninger – både til virksomheden, men i særdeleshed til en leder, der formår at generere følgeskab”, siger han.
Samme billede tegnes af en rundspørge foretaget af rekrutteringsbureauet Moment. Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 4.000 unge i alderen 18-31 år, er egenskaben ‘motiverende’ den ultimative topscorer efterfulgt af ‘involverende’, når de unge skal pege de vigtigste kompetencer hos ledere i dag.
Det er dog ikke kun de unge, der foretrækker ledere med fokus på egenudvikling. Ifølge en lignende undersøgelse fra DAMVAD Analytics, er ‘udvikling’ den tredjemest efterspurgte faglige kompetence blandt ledere i 2020.
Denne artikel er en del af Focus-temaet ‘Det personlige lederskab’. Ønsker du at vide mere om personlig ledelse, kan du HER få adgang til både artikler, podcast og interviews.
Herunder kan du se Claudia Lindby, der er executive coach og ekspert i performance ledelse, fortælle om, hvordan det personlige lederskab bliver fortsat vigtigere for ledere.