Mærk dit lederskab og få styr på arbejdsmiljøet

24. May 2022

Har det også været svært for dig og dine medarbejdere at vænne sig til hverdagen efter corona? Og kan du ikke helt sætte fingeren på, hvorfor dynamikken er udfordret? Så fat mod. Det er helt naturligt, men det er også nu, hvor du skal være den tydelige leder, siger ekspert i arbejdsmiljø.

To år med Teams-møder. Hjemmearbejde på den fede måde med fordybelse, og den mindre fede måde med photo bombing på Teams af både hunde, børn og joggingbusker. Utydelig ledelse ovenfra og måske også fra dig selv udadtil – for hvem kan undsige, at der nogle gange opstod usikkerhed om opgaveløsninger med frustrationer til følge? For det var jo sværere at løse over telefonen end over en kaffe … Og når man endelig mødte ind, var det til restriktioner og social afstand, og så endda tilsat en lugt af billig tequila fra morgenstunden, fordi alt igen var sprittet af og mindede os om, at intet var normalt.

Covid 19-pandemien pressede både ledere og medarbejdere til det yderste, og selvom vi endelig er tilbage til en normal hverdag, er der noget, som ikke er helt normalt, og det er dynamikkerne – både de praktiske og mærkbare. For der er nogle praksisser og måder at være sammen på, som er blevet udfordret, og de skal nu genetableres eller ændres helt. ”Mange ledere vil opleve, at det nu er nødvendigt at sætte nogle nye rammer. Man har haft nogle andre relationer til medarbejderne igennem de seneste to år, og der har været en anden forvaltning af frihed og krav,” siger Signe Ejersbo, kultursociolog, chefkonsulent i Joblife og ekspert i arbejdsmiljø: 

”Nogle medarbejdere har følt, at de bedre kunne strukturere deres arbejde fra hjemmet i Slagelse, og nu er der pludselig langt til København. Andre har manglet deres kolleger og uformelle ledelsesopbakning. Disse dynamikker kan gøre det svært at vende tilbage til det, der var før, og lederens vigtigste rolle er nu at skabe en balance.” 

Signe Ejersbo uddyber, at man dog ikke skal helt tilbage til, hvordan det var inden pandemien, fordi man som leder skal huske, at fordybelse i opgaverne altid har været vigtigt for mange, ligesom at hybridarbejde vil kunne hjælpe nogles work-life balance – og det dermed er gode ting at bevare. 

Men den traditionelle ledelsesopgave med opgavefordeling og organisering af arbejdsfællesskaber har været mindre synlig og manifesteret, om du vil det eller ej. Dermed kan medarbejdere have følt, at ledelsen har været usynlig, selvom du som leder har udøvet ledelse. Og det er årsagen til, at du nu skal tage nogle andre værktøjer i brug. ”Der er tre skridt til en omstrukturering eller genetablering,” forklarer Signe Ejersbo: ”Først skal du finde ud af, hvad du vil med din ledelse. Dernæst skal du lytte til medarbejderne. Og til sidst skal du tage en beslutning.”

Start med dig selv

Sagt på en anden måde, skal du starte med at tale med dig selv og måske en god ven om, hvad der er vigtigt for dig. Hvad er det for en arbejdsplads, som du har lyst til at stå i spidsen for? ”Det vigtigste er at få dig et solidt ståsted. Hvordan ville du gerne have, at organisationen så ud, hvis du kunne bestemme det hele?” spørger Signe Ejersbo: ”Ledere er ofte for hurtige til at sige, det kan vi ikke, fordi så vil Gurli Margrethe ikke være med. Men det handler ikke om Gurli Margrethe lige nu, det handler om din vision som leder.”

Når du har gennemtænkt din vision og eventuelt vendt den med en ven, skal du skrive den ned og samle dine medarbejdere. Her skal du stille dig op på den mentale ølkasse, så du er grounded, når du taler med dem. ”Du må ikke dukke nakken, så snart Gurli Margrethe begynder at brokke sig. Du skal kigge på dine medarbejdere og fortælle dem, hvad du gerne vil, og så skal du aktivt inddrage dem og spørge dem, hvad de godt kunne tænke sig,” siger Signe Ejersbo og fortsætter: ”Her skal du lytte – og lytte efter. Ikke kun til dem, der siger noget først, du skal også bemærke dem, der ikke siger noget og spørge dem til råds. Bed om input, hør hvilke erfaringer de gjorde sig ved at sidde hjemme, tal om, hvad de kunne tænke sig at fastholde og smide ud. Til sidst skal du understrege, at du har lyttet og samlet input, men at du ikke vil træffe en beslutning lige nu, fordi du vil gennemtænke det.”

Hellere være for tydelig end utydelig

Er du ikke sikker på, om du har fået alle input, kan du opfordre medarbejderne til at komme til dig eller maile dig, hvis de har noget yderligere. Men nu er det tid til at overveje, hvilken strategi der er den rigtige for din afdeling. ”Det er meget vigtigt, at ledere kan træffe beslutninger, så når du kommer tilbage til dine medarbejdere, fortæl dem, hvad råderummet er, hvordan de vil blive inddraget og hvor du synes, at I nu skal hen,” forklarer Signe Ejersbo: ”Mange ledere glemmer at mærke efter, hvad de gerne vil have. Men for at være bevidst i dit lederskab og træffe gode beslutninger bliver du nødt til også at lytte til dig selv.” Gør du ikke det, bliver du nemlig en utydelig leder, og der er ikke noget værre end netop det, mener Signe Ejersbo.

”Mærkbar ledelse handler også om at turde lede. Det er positivt, at man kan mærke en leder – medmindre vedkommende er kolerisk, selvfølgelig. Heldigvis er der ikke mange tyranner tilbage, men til gengæld er der kommet en del utydelige ledelser,” siger Signe Ejersbo: ”Og jeg er faktisk langt mere bekymret for utydelig ledelse end for tydelig ledelse, for der kommer ofte større problemer med arbejdsmiljøet, når ledelsen ikke træder i karakter, end der, hvor ledelsen er mere firkantet.” I sidste tilfælde ved medarbejderne nemlig, hvor de skal hen, og hvordan de vil blive inddraget. I det andet tilfælde kan chefen være nok så sød, men hvis han eller hun er ukonkret i forhold til forventninger, skaber det utryghed, fordi medarbejderne så ikke ved, hvornår noget er godt nok. Og det skaber i værste fald stress.

Bare rolig, det er midlertidigt

Signe Ejersbo mener dog, at den særlige usikkerhed, som mange ledere oplever lige p.t. er midlertidig eller en overgangsperiode. Man bør bruge den til at skabe et bedre arbejdsmiljø, og her er det vigtigt, at man tager stilling og for eksempel ikke bare lader medarbejderne arbejde hjemme, hvis man ikke mener, at det passer til ind i virksomheden kerneopgaver. ”Man skal passe på med at udskifte fysiske møder med Teams-møder. Ikke mindst i virksomheder, hvor der er tendens til en hård tone eller værre endnu med mobning,” forklarer Signe Ejersbo og fortsætter: ”I det fysiske rum kan Bolette gå hen til Karl Børge og spørge, om hun sagde noget forkert, og Karl Børge kan spørge Bolette, om der er noget galt. Det får de ikke gjort, når de mødes online, og derfor kan det påvirke trivslen negativt, fordi der lettere kan opstå misforståelser.”

Signe Ejersbo arbejder primært med mellemledere, og hun ser ofte, at de bliver klemt mellem medarbejderne og den øverste ledelse. ”Man skal tage sin ledelsesrolle alvorlig, for ellers tager andre den. Derfor skal man som mellemleder kommunikere til medarbejderne, hvad der er den øverste ledelses vision, og hvordan du vil arbejde med den – for husk, at det er dig, der skal levere,” forklarer Signe Ejersbo: ”Rammerne skal sættes, der skal fordeles opgaver, og som leder er det godt, at du siger, hvad du har tænkt dig at gøre – ikke mindst, hvis medarbejderne har et ønske om noget andet. For det er du i din gode ret til som leder, og det er langt sundere for arbejdsmiljøet, at du tør stå ved det, du mener, end hvis du ikke tør sige fra og så bare gør noget andet. Det skaber det bedste grundlag for god medarbejderinddragelse. Kort sagt: Mærk nu efter.”

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser