Hvis dine medarbejdere skal finde og holde harmonien på arbejdspladsen, kræver det individuel kollektivisme og tid til refleksion, siger Pernille Garde Abildgaard, direktør i Take Back Time. Og du kan tage tiden tilbage, hvis du bruger nogle af de teknikker, man kender fra 4-dages ugen.
Mandag morgen møder du ind lidt over otte. Efter en hurtig kaffe, går du i møder indtil klokken 15.30, hvor du sætter dig foran computeren. Her får du svaret på resten af de mails, som du ikke fik svaret på i løbet af dagen på telefonen.
Ved 17-tiden beslutter du dig for at tage hjemad. Men så kigger du med vemod på din tjekliste. Du har ikke fået streget en tredjedel af det over, som du havde sat dig for, og det går op for dig, at du, modsat de løfter du har givet derhjemme, igen i aften bliver nødt til at arbejde for at indhente det forsømte. Sent den aften, når der endelig er ro i huset, sætter du dig for at arbejde og konstaterer, at din afdeling er bagud. Ligesom dig. Tirsdag starter det forfra, og du går i møder for at løse problemerne. Og pludselig er det mandag igen.
Minder denne beskrivelse lidt for meget om dit arbejdsliv, er der stor risiko for, at du befinder dig i et usundt hamsterhjul. “I dag er vores hoveder/hjerner det primære produktionsapparat for mange af os. I hvert fald hvis du sidder i et vidensjob. Så når vi kalder 37 timer for et fuldtidsjob, er de 37 timer i virkeligheden en falsk valuta, da det ikke siger noget om vores produktivitet. Vi sidder i møder hele dagen, og når vi har et problem, der skal løses, så indkalder vi per automatik til et møde for at løse det,” forklarer Pernille Garde Abildgaard, direktør i den netværksbaserede virksomhed Take Back Time og forfatter til flere bøger, heriblandt ‘Brænd hamsterhjulet’. Hun uddyber: “De mange møder tager tid. I virkeligheden gør det bare, at vi aldrig får løst opgaverne i bund, for det, vi faktisk har brug for, er refleksionstid, så vi kan tænke over, hvorfor vi gør, som vi gør. Det er i pausen og i refleksionstiden, at vi har chancen for at finde de gode ny-tænkende løsninger. Uden refleksionstid kan vi nemlig ikke udvikle virksomheden eller os selv.”
Pernille Garde Abildgaard var en af de første i Danmark til at tale om 4-dages arbejdsuger. Dengang blev det anset for kontroversielt, ja, måske nærmest dovent kun at arbejde fire dage og holde fri i tre. Men det viste sig, at mange virksomheder faktisk kunne fastholde den samme produktivitet på fire dage, som de før havde på fem dage – og samtidig steg arbejdsglæden og motivationen. I dag drømmer mange om en kortere arbejdsuge, fordi de føler sig fanget i hamsterhjulet. Måske løsningen kan ligge i at tænke anderledes. Det er i hvert fald vigtigt, hvis du skal lykkes med en 4-dages arbejdsuge uden at miste noget af produktiviteten.
“Du kan ikke bare indføre en 4-dages arbejdsuge, og ellers fortsætte som du altid har gjort – for så mister du bare en dag og når endnu mindre. Du bliver nødt til at strukturere arbejdsdagen og arbejdsopgaverne helt anderledes,” siger Pernille Garde Abildgaard.
Den gode nyhed er, at man faktisk kan bruge mange af principperne fra en 4-dages uge til også at forbedre sin 5-dages arbejdsuge.
Lyt til dine medarbejdere
For selvom du måske ikke kan overbevise virksomhedens topledelse om, at en 4-dages arbejdsuge er løsningen, kan du som leder godt skabe en arbejdsplads med tid til refleksion, pointerer Pernille Garde Abildgaard. For eksempel kan du beslutte, at du eller din afdeling kun må bruge 50 procent af tiden på møder, for eksempel ved at gøre alle møder mere effektive, og overveje nøje, hvem der skal med. Tænk det som, at hver gang I holder en times møde med ti medarbejdere, bruger I ti timer – er det nødvendigt? Du kan også fjerne forstyrrende notifikationer på mail og telefoner, samle til bunke frem for at sende mange korte mails og indlægge refleksionstid, så du og medarbejderne har tid til at tænke sig om i friere rammer.
Hvis Covid-19 har gjort én god ting, så er det at tvinge os til at tænke anderledes og tydeliggøre, at folk har forskellige behov. Så hvis du vil have nogle medarbejdere eller dig selv ud af følelsen af hamsterhjul, skal du lytte til dine medarbejdere og deres behov. “For at få en mere harmonisk arbejdsplads, kræver det, at vi tænker i individuel kollektivisme, hvor opgaverne passer til den enkelte medarbejders behov, samtidig med at de kan parres med kollektivets behov,” siger Pernille Garde Abildgaard: “Mental harmoni og motivation er ikke det samme for alle. For den ene medarbejder er det mål, løn og prestige, for en anden er det faglige udfordringer og sociale relationer, mens det for den tredje er fleksibilitet og hjemmearbejde. Kort sagt: One size fits none. Det kræver struktur og vilje at få enderne til at mødes, men produktiviteten vil blive øget markant, hvis det lykkes.”
Husk restitution
Når Pernille Garde Abildgaard taler om struktur, handler det om klare regler. Mange har i dag fundet glæden i at arbejde hjemme, og de medarbejdere, der har det sådan, bør fortsat have den mulighed. Fleksibiliteten kan nemlig give tid til refleksion og fordybelse – så længe man ikke indkalder til Teams-møder i et væk. Der skal dog også være dage, hvor alle møder fysisk ind, for ellers lider dem, der har behov for at være omkring kollegerne under det megen hjemmearbejde. Sammenhængskraften kan også lide unødigt, hvis man ikke ses fysisk. “Derfor skal man som ledelse arbejde med at gøre det attraktivt at møde ind, og man skal tænke i, hvornår et online-møde er praktisk og kan spare transporttid, og hvornår det er noget møg, fordi man skal tale om noget mere principielt,” siger Pernille Garde Abildgaard, der mener, at der også bør være fokus på restituering:
“I det moderne hamsterhjul er vi booket fra 8 til 17 hver dag, så vi aldrig restituerer. Men hjernen er også en muskel, og restituerer den ikke, går du glip af de ekstra gode ideer, og du bliver aldrig bedre, så du kan levere på højeste niveau.”
Vil du vide mere om hvordan du kan komme ud af hamsterhjulet? Så kom med til F5 Box-konferencen Harmoni eller hamsterhjul den 28. april. Du kan købe billet her.
Foto af Helga Theilgaard