Selvledelse kan give mindre stress og et godt arbejdsmiljø

24. May 2022

Virksomheden JAC har fået titlen som Europas bedste offentlige arbejdsplads tre år i træk, og årsagen er måske enkel: Her gør man nemlig det, som man er god til – og mærker efter. Derfor leder medarbejderne sig selv og forhandler endda deres egen løn, mens lederne har fokus på de store linjer.

For ti år siden overtog den nye centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen en sund virksomhed. Faktisk var der ikke en finger at sætte på den offentlig virksomhed JAC, der arbejder med inklusion af borgere med særlige behov. Det kørte.

Men Ann-Christina Matzen Andreasen ville noget andet med JAC, der står for Job- Aktivitets- og Kompetencecenter i Gentofte Kommune. Hun havde en vision for den 110 medarbejder store virksomhed, der hver dag hjælper 400 borgere og ville sammen med JAC’s ledergruppe nedbryde hierarkiet og give magten til medarbejderne. 

Og inden du nu tænker dit om den form for ledelse eller mangel på samme, overvej dette: Hvis du i dit lederskab kunne slippe beslutningskompetencen, hvad ville du så fokusere på? Eller hvad nu, hvis dine medarbejderne hjalp dig med at sætte ord på virksomhedens strategi, så den blev forankret hos medarbejderne med det samme? Og vigtigere endnu: Hvordan ville du så lede?

Det lyder måske som en utopi, men hos JAC har medarbejderne beslutningskompetence i forhold til 90 procent af det, som ledergruppen normalt træffer beslutning om. Dermed er JAC tæt på selvledelse. Og så alligevel ikke. For bordenden sidder nemlig Ann-Christina Matzen Andreasen sammen med resten JAC. Og hun og JAC’s ledergruppe kan man roligt kalde for lykkelige ledere. 

JAC har de sidste tre år fået titlen som Europas bedste offentlige arbejdsplads og Danmarks bedste offentlige arbejdsplads de sidste fire år i træk. Men det er ikke noget, som JAC er kommet sovende til. For selvledelse handler ikke om bare at give slip og lade det køre. Det kræver en helt klar strategi og vision.

”Det har frigivet enorme ressourcer at arbejde med selvledelse. Jeg bruger nu 90 procent af min tid på rammen, visionen og facilitering af beslutningsprocesser. Det eneste sted, ledergruppen har mandat, er i personalesager,” siger Ann-Christina Matzen Andreasen: ”Jeg kan dermed sammen med ledergruppen understøtte beslutningsprocessen, så medarbejderne kan ansætte deres egne kolleger, skabe rammerne for deres arbejdsliv og sammen med ledergruppen facilitere processen, når medarbejderne skal forhandle deres egen løn ved tilbageløbsmidler. Det betyder, at vi har fået en sindssyg stærk udviklingskultur, mens medarbejderne kan ansætte dem, som de synes er rigtige til stillinger.” 

I en travl hverdag, hvor mange ledere ikke har tid til andet end administrationen, kan selvledelse være en løsning til netop at frigøre noget tid til at udvikle virksomheden sammen med medarbejderne, siger Ann-Christina Matzen Andreasen – en opgave, som er yderst vigtig for en organisation, samtidig med at det er en af de opgaver, som de fleste ledere og medarbejdere synes er sjovtest. 

Opmærksom på flokdyrsmentalitet

Det kan godt være, at ledere og medarbejdere bedre kan mærke sig selv, når man giver magten til medarbejderne, men der er bare en ting, som man skal huske på: Vi mennesker er flokdyr. ”Der har været en bevægelse i moderne psykologi, der handler om dig, dine visioner og why, og at jeg skal udleve mit fulde potentiale – også på arbejdspladsen,” siger Henrik Tingleff, psykolog og forfatter til bogen ”Når flokdyret fejler.” 

”Det er rigtig fint at tænke individuelt, men i det øjeblik, vi træder ind i en flok eller et fællesskab, bliver vi påvirket af den gruppe, som vi er i. Også meget mere, end vi vil være ved.” Det handler nemlig om, hvad man som medarbejder tør sige højt. Som når en medarbejdergruppe står overfor lederen med en bekymring, og der så pludselig kun er en, som taler. Dét er flokdyrsmentaliteten. Det handler ikke om, at kun en person har en holdning, men snarere om, at de andre er blevet bange for at tale ledelsen imod. ”Det er vigtigt, at medarbejdere og ledere er opmærksomme på det her. For hvis vi betragter folk som rationelle væsener, der står op for etik, moral og værdier, kommer vi til at fejle,” siger Henrik Tingleff: ”Hvis du har fået dit drømmejob, er du bare mere forfalden til at rose din arbejdsplads. Hvis tre i træk ytrer samme holdning, siger du nok også det samme, selvom du mener noget andet og så videre. Så vi kan faktisk ikke sige, hvorfor var der ikke nogen, der gjorde noget? De var nemlig bare mennesker. Det er et rigtigt vigtigt parameter, når man ser på psykologien på en arbejdsplads. Det er menneskeligt at være bange for at blive holdt udenfor.”

Facilitering er lederens vigtigste rolle

Det er det, som centerleder i JAC, Ann-Christina Matzen Andreasen, mener med, at man ikke kommer sovende til selvledelse. Som Henrik Tingleff pointerer, kan man ikke bare bede sine medarbejdere om at styre administrationen selv og så futte ind på kontoret og tænke store tanker. ”I selvledelse bliver ledernes allervigtigste rolle facilitering. Det kan faktisk være voldsomt, hvis ikke lederne tager faciliteringen på sig, for så vil der opstå skyggehierarkier, hvor nogle medarbejdere styrer det hele,” siger Ann-Christina Matzen Andreasen og tilføjer: ”Facilitering handler ikke om at ytre din egen holdning overfor gruppen og så rende ind og drikke kaffe, mens medarbejderne løser sagerne. Det handler om at lytte og sikre, at gruppen træffer en beslutning sammen. Og det betyder også, at du ikke kan smide lederkortet efter forgodtbefindende – der skal være helt klare rammer i forhold til, hvornår du må det.”

Derfor skal der også være nogle helt faste regler for faciliteringen. Skal man for eksempel stemme om det, er det så nok, at 80 procent er enige, eller skal der andre grundregler til? I JAC er mandatet til at træffe beslutninger delt op både på organisationsniveau, afdelingsniveau og teamniveau, og kun cirka to gange årligt samles de 110 medarbejdere om en beslutning på organisationsniveau, som vedrører alle. JAC’s medarbejdergruppe er nemlig en bred skare fra fysioterapeuter til socialpædagoger, og da der både er skole, behandling, dagtilbud og afklaringsforløb, giver det bedst mening. 

Dog har alle 110 medarbejdere for tre år siden truffet en beslutning om et nyt organisationsdiagram, hvor lederne faciliterede en proces, som medarbejderne arbejdede ud fra. Det resulterede i, at alle ledere fik nye ansvarsområder. Og på afdelingsniveau har man eksempelvis arbejdet med fordeling af tilbageløbsmidler. Her havde medarbejderne en pose penge, der skulle fordeles, og som resultat besluttede man i en afdeling at bruge 60 procent på at løfte de lavestlønnede, mens de resterende 40 procent blev ligeligt fordel.

”Lederne havde ikke selv overvejet den løsning, men den gav ro og gennemsigtighed, og det er jo beviset på, at mennesker faktisk vil hinanden det godt, siger Ann-Christina Matzen Andreasen.

Men det kræver, at man skaber rammerne, pointerer hun: ”Vi har sat holdet på JAC. I dag træffer medarbejderne selv beslutninger om, hvem de vil ansætte som kolleger, men vi har måttet afskedige 20 procent igennem de seneste ti år for at sætte det rigtige hold. 

Dermed er det et krav, at man som ansat på JAC skal synes, at det er meningsgivende at være en del af et hold og træffe beslutninger. Selvom der er plads til de topenergiske, skal der nemlig også være plads til dem, der er mere introverte. 

Mindre stress og sygdom

En anden vigtig ting i forhold til selvledelse er, at man tager det et skridt ad gangen. Da Ann-Christina Matzen Andreasen kom til JAC med ideen om selvledelse, startede hun og ledergruppen i driften og i virkeligheden. ”Medarbejderne havde brug for et nyt dokumentationsredskab, så det var oplagt at lade de fagprofessionelle udvikle det, så de fik præcis det redskab, som de havde brug for,” siger hun: ”Jeg havde heller ikke været der i ret lang tid, før vi pludselig oplevede en vigende borgertilgang, og dermed skulle der laves en ny strategi, hvilket medarbejderne også tog på sig, mens vi som ledere faciliterede. På den måde blev selvledelsen stille og roligt bygget op.”

I dag kan man måle, hvordan selvledelsen er en positiv ting på APV-målinger. Der er 30 procent mindre sygdom end på lignende arbejdspladser inden for området, stresssygemeldinger er på under to procent, og kun godt tre procent har de seneste fem år søgt væk fra JAC. ”Selvfølgelig er der folk, som vil prøve noget andet, selvfølgelig bliver folk syge, og vi kan heller ikke sige os fri for, at folk selvfølgelig kan få stress, fordi det område, vi arbejder med, er følelsesmæssigt belastende,” forklarer Ann-Christina Matzen Andreasen: ”Men rammerne for at have et godt arbejdsliv er på plads. Folk er glade, og det smitter af på borgerne.”

Det er dog ikke kun medarbejderne, der skal være holdspillere, pointerer Ann-Christina Matzen Andreasen. Det er mindst lige så vigtigt, at lederne er det. ”Alle virksomheder kan fungere med selvledelse, men det kræver, at du som leder skal have lyst til at afgive magt, og du skal ville lære at facilitere og ville være med gruppen, når der træffes beslutninger – også med dem, som du ikke nødvendigvis er helt enige i,” siger hun: ”Kort sagt skal du have lyst til at skabe et sted med højt til loftet og se det, som din vigtigste lederopgave at skabe en fantastisk organisation, hvor folk lykkes. Kan du det, leder du efter min mening mærkbart, og det vil skabe en udviklingskultur, som mange vil trives i.”

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.