Selvom de færreste nok vil stå ved det, er vi allesammen dybest set bare flokdyr, som er styret i tanke og handling af frygten for at blive udstødt af gruppen. Det behøver dog ikke at være en ulempe, siger psykolog Henrik Tingleff i junis udgave af podcasten F5 Focus. Vi skal bare bemærke det og tage os tiden til at navigere sikkert i det.
Mennesker er flokdyr. Og flokdyr fejler. Vi er irrationelle, overlevelseshungrende, autoritetstro, frygtsomme og mest af alt samhørighedssøgende flokdyr. Der skal meget få påvirkninger til, før netop de karakteristika skinner igennem. Og de påvirker vores beslutninger og vores adfærd. Ofte i en retning, vi ikke bryder os om og nødig vil stå ved.
Sådan kunne man hårdt opsummere psykolog Henrik Tingleffs beskrivelse af mennesket. Man kunne også lytte med i denne måneds udgave af podcasten F5 Focus, hvor Henrik Tingleff blandt andet taler om sin nye bog ’Når flokdyret fejler’, så vi får lidt mere nuancer på den flokdyrsmentalitet, som vi alle er til fals for – om vi vil det eller ej.
I podcasten oplister han fem lidet flatterende kendsgerninger om mennesket:
- Vi vil høre til gruppen. Og vi vil gå langt for, at det lykkes.
- Gruppen gør os diskriminerende og fjendtlige. Den får os til at glemme os selv.
- Vi er autoritetstro. En kittel eller en guldknap er alt, hvad der skal til.
- Vi er selvforherligende. Vi vil fremstå bedre end andre. Om vi så skal låne os til det.
- Vi lader andre lide. Vi undlader at gribe ind. Bare for ikke selv at tabe ansigt.
Enhver leder bør kende og kunne genkende disse karakteristika, både i sine medarbejdere og i sig selv. For vi kan ikke lede mennesker uden at kende deres sande natur, siger Henrik Tingleff: ”Der er rigtig mange af os, som vil sige til os selv, at vi ikke er autoritetstro. Men forskningen viser bare, at selv velbegavede mennesker er meget mere autoritetstro, end man lige tror – og det skal ledere være opmærksomme på. Hvis vi glemmer dette, gør vi os alle en bjørnetjeneste, for konformitet truer altid den rationelle holdning og evnen til at sige fra.”
Mærkbarhed er blandt andet at tjekke de fem karakteristika, og alt det de rummer. Adlyder medarbejderne dig på grund af missionen, eller alene fordi de er autoritetstro? Forsvarer du et projekt, et produkt eller et fællesskab alene fordi det har været svært at nå hertil eller blive en del af, eller fordi du oprigtigt oplever værdi ved det?
”Effort justification” – som det sidstnævnte er et udtryk for – er er hård nyser. Helt ærligt, så har jeg selv stået på mål for organisationer, hvor jeg syntes, at alt var noget crap, men jeg har forsvaret den, fordi det havde været svært at blive en del af flokken. Det er menneskeligt,” siger Henrik Tingleff.
Derfor er bevidsthed om flokmentaliteten vigtig. Ved vi, hvad vi rationelle, omsorgsfulde, intelligente mennesker også rummer, og at det kan få os til at sige og gøre ting, udelukkende fordi vi er bange for at blive udstødt af gruppen, så kan vi løse det igennem strukturer, ved at invitere til dialog med ledelsen, stoppe en usund tendens og designe møder, så konformitet begrænses og innovation fremmes.
”Der er intet ondt i fællesskaber, og vi er bedre til dem end alle andre væsener. Vi skal blot vide – og huske – at fællesskaber også kan få os til at glemme etik, moral og værdier – dagspressen rummer rigeligt med eksempler på det for tiden,” pointerer Henrik Tingleff.
Find ud af, hvor meget et flokdyr du er i junis podcast og få svar på, hvordan du gør din medarbejdergruppe til et trygt fællesskab, hvor man tør ytre sin mening.
Lyt til juni måneds podcast her.