Mennesker og forandring kan være en sprængfarlig cocktail. Med mindre du som leder kan omfavne ‘neuroleadership’ og gøre medarbejdernes hjerner klar til virksomhedens nye tiltag
Forandring er ikke længere en begivenhed – det er blevet en konstant tilstand, som virksomheder befinder sig i. Det mener Anette Prehn, der er dansk pioner inden for anvendt hjerneforskning og neuroleadership.
“Forretning er forandring i dag. Fordi omgivelserne og markederne er så omskiftelige. Fordi de teknologiske tigerspring er så massive. Forandring er ikke længere en begivenhed – noget der kommer og går, og som vi venter på skal “gå over”. Forandring er blevet et vilkår,” siger hun.
Hvis en leder vil noget med forandring, kan lederen med fordel udforske neuroleadership, mener Anette Prehn.
Forstå hjernen, og forstå medarbejderne
“Dybest set handler neuroleadership om at forstå, hvad der foregår i de sociale samspil mellem mennesker og bruge den viden til at få medarbejderne til at præstere optimalt – det er jo lederens fornemste opgave,” siger Anette Prehn.
Mange forandringstiltag er designet og udtænkt bag lukkede døre – når ledelsen har haft tid til at vænne sig til de nye tiltag, lanceres de for de andre medarbejdere. Her møder visionen om forandring ofte modstand.
”Mange medarbejdere anser det som en trussel. Mange medarbejdere og ledere snubler ganske enkelt i hjernens fælder og bliver til fejlfindere med forsvarsværn til ulempe for forretningen,” siger Anette Prehn.
Alle bør kende ´amygdala´
Ifølge Anette Prehn bør enhver leder og medarbejder kende “amygdala”. Det er to mandelformede strukturer i hjernen, der er afgørende for vores velbefindende. Er amygdala overaktiv, er vi præget af stress, frygt og ubehag. Er den velreguleret, har vi overskud til at være nysgerrige, glade og engagerede.
”Alt liv er lig med forandring – alt! Mange ønsker, at når noget er godt, så skal tingene forblive, som de er pt. Når jeg taler om at gøre forandringsparathed til en vane, så taler jeg om at have ”sort bælte” i amygdala-håndtering og en evne til at skabe fortolkning til gavn for samspillet med kunder og kolleger i hverdagen og forretningens resultater,” siger Anette Prehn.
Amygdala reagerer prompte, når noget opleves som farligt. Den suger hjernens energi til sig, så andre funktioner svækkes, for eksempel evnen til at analysere, være kreativ og løse udfordringer.
“Det betyder, at hvis man som leder vanemæssigt svækker amygdala hos sine medarbejdere, dræner man deres produktivitet, og resultaterne bliver derefter. Det er vigtigt at vide, hvis manfor eksempel vil gennemføre forandringer, som medarbejderne instinktivt oplever som farlige,” siger Anette Prehn.
Giv medarbejderne mere frihed i hverdagen
Der findes masser af snubletråde i hjernen, der får amygdala op i det røde felt, for eksempel frygten for at miste status og tabe ansigt.
“Selvom vi alle reagerer instinktivt på forskellige udfordrende situationer, så er vi ikke slaver af vores amygdala. Vi kan i vid udstrækning selv træne, på hvilken måde vi psykisk reagerer på en forandring eller noget andet, som kan virke truende. Det handler om at give medarbejdere en oplevelse af at have høj status på arbejdspladsen. Involvér medarbejderne i processen frem for at smide en bombe på det fælles personalemøde. Skab en god kontakt mellem dig og dine medarbejdere, og giv medarbejdere så megen autonomi i hverdagen, at de kan få ejerskab til opgaveløsningen. Derudover er det vigtigt med så megen vished som muligt om, hvad fremtiden bringer. Det vil gøre en verden til forskel for medarbejderne,” siger Anette Prehn.
Det er små skru, der gør en stor forskel – og når man kender hjernens spilleregler og fælder bliver det langt lettere at navigere begavet som leder, forklarer Anette Prehn afslutningsvis.