Virksomheder og organisationers forsøg på at (markeds)føre sig frem på sociale medier koster kassen og giver meget lidt værdi. Det mener Kim Jong Andersen, der i stedet anbefaler virksomhederne at bruge medierne til at lytte til kunderne
Asociale virksomheder og sociale medier. Det er en meget dårlig kombination.
Så klar er holdningen hos Kim Jong Andersen, der er executive vice president hos reklamebureauet McCann Copenhagen og manden bag nogle af de mest opsigtsvækkende digitale marketingkampagner herhjemme, blandt andet McDonald’s coinhunter-app.
“Virksomhederne har ødelagt det for sig selv,” siger Kim Jong Andersen. “De fleste har fulgt mantraet om, at man skal være til stede på de sociale medier. Men sociale medier er både en velsignelse og en forbandelse for de fleste firmaer. For når først man er kommet med, må man også allokere en masse tid og ressourcer til det.”
Ikke en gratis fest
Han forklarer, at de sociale medier ikke er – som mange fejlagtigt har troet – en gratis fest.
“Virksomhederne var vildt begejstrede og tænkte, at de kunne komme i direkte kontakt med forbrugerne udenom de traditionelle medier, men de tog fejl. Det var en fest med entré og dyre drikkevarer. Nu hænger man på udgifter til annoncer og de community managers, man har ansat,” siger han og tilføjer:
“Og på Facebook, som er langt det vigtigste netværk i Danmark, får man som virksomhed ikke særlig meget visning på sine opslag, med mindre man betaler for annonceringen. Ellers vil kun tre til fire procent af dine følgere se et givent opslag,” forklarer reklamedirektøren.
LÆS OGSÅ: McDonald’s ydmyget efter kærligheds-kampagne
Tabt på forhånd
Derudover skal virksomhederne også konkurrere med et virvar af opslag, der ofte er mere interessante for brugerne af de nye medier: Alt det som de ‘rigtige’ venner slår op på deres sider, breaking news og virale historier fra både danske og udenlandske medier. Og så er der selvfølgelig en hel masse andre virksomheder, der ligeledes vil lovprise egne produkter og ‘poste’ hver eneste gang noget af mikroskopisk nyhedsværdi sker i deres organisation.
“Hvis du prøver at gå ind i det game som virksomhed, har du tabt på forhånd,” konstaterer Kim Jong Andersen, der har arbejdet med digital marketing i ti år.
En løsning kan være at lave ‘kvalitets-content’. Altså opslag som brugerne gerne vil dele, like og kommentere. Problemet er bare, at det ikke er billigt at producere.
“Jeg tror man får svært ved at godtgøre, at sociale medier er dét værd. I hvert fald så længe man ser det som en distributionsplatform.”
Dialog – ikke envejskommunikation
Sociale medier kan dog stadig spille en rolle. Men det skal ske inden for et andet paradigme. Et hvor dialog er i højsædet. Det har Kim Jong Andersens tidligere partner Peter Svarre blandt andet skreven bogen ‘Den perfekte storm’ om.
“Sociale medier er et fantastisk sted at vise kunderne, at man lytter til dem og deres ønsker. Men det er svært at have en dialog, hvis du i ni ud af ti opdateringer forsøger at sælge noget.”
En anden nyttig funktion ved de sociale medier er, at de kan hjælpe med klassisk market research.
“De kan fungere som en slags ‘lyttecentral’, hvor man kan se, hvad kunderne mener om produktet. Den slags oplysninger var vanvittigt dyre at indhente før i tiden. Det er dér, man finder den virkelige return of investment ved de nye medier.”
LÆS OGSÅ: Sådan blev japansk besked-app kulturfænomen og kassesucces