Vi laver tonsvis af arbejde, der er spil af tid. Det mener forfatteren bag bestselleren “Pseudoarbejde” Dennis Nørmark. Han advarer mod management-lingo: “Hvis fagtermerne fylder det hele, er det en måde at camouflere, at vi ingenting laver”.
Dennis Nørmark er sammen med Anders Fogh Jensen forfatter til den meget omtalte bog “Pseudoarbejde”. Her bliver der stillet skarpt på arbejdet som ikke gør nogen forskel – hverken for medarbejderne eller virksomheden.
“Det hele startede med at jeg kom til at tænke – “hvad fanden laver jeg her?” Det var i et kedeligt job hvor vi lod, som om vi arbejdede. Vi gik hjem allerede klokken 14.00 for at arbejde hjemmefra. Vi vidste alle sammen godt, at der ikke blev lavet noget derhjemme. Der var ikke noget at lave. Det bliver betegnet som “tomt arbejde”, “varm luft” eller “bullshitarbejde”, siger han og fortsætter:
“Det er først når man har sagt op eller blevet fyret, at det går op for medarbejderen, at det er værdiløst arbejde. Når man er inde i hamsterhjulet er det ikke så tydeligt. Det store problem er, at det er meget svært at tale om. Det kan man først gøre bagefter. Det bedste ville være at tale om det, når man sidder midt i det. At gå til den nærmeste leder og sige, at det, man laver, er værdiløst sker ikke ret ofte. De fleste vil frygte at få sparket. Det er så omvendt lederens forpligtelse at forklare medarbejderen, at jobbet faktisk skaber værdi, hvis medarbejderne ikke tror på det. Hvis lederen ikke kan forklare det, ja så har man virkelig et problem”.