Selvom de offentlige arbejdspladser har flere kvindelige topchefer end i det private erhvervsliv, kalder Eva Kjer Hansen på selvransagelse – uden at ville sætte ind med lovgivning.
Det halter gevaldigt med ligestillingen i topledelsen i det offentlige. Det kan ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) konkludere, efter hun netop har modtaget de såkaldte ligestillingsredegørelser, som alle kommuner, regioner og statslige institutioner med mere end 50 ansatte skal lave hvert andet år. For selvom 70 % af de ansatte i det offentlige er kvinder, er kun cirka 30 % af toplederne kvinder.
”Jeg synes, det kalder på selvransagelse i det offentlige. Vi har så travlt med at være efter de private virksomheder, fordi de ikke har nok kvinder i deres bestyrelser og ledelser. Men man kan næsten sige, at det i virkeligheden står værre til i det offentlige, som har markant flere kvinder ansat. Hvorfor når de ikke frem til topledelsen?”, spørger Eva Kjer Hansen og langer kraftigt ud efter rekrutteringspolitikken – eller manglen på samme – i især kommunerne.
Ifølge tallene inddrager hele 41 % af kommunerne slet ikke eller kun i ringe grad ligestillingen i rekrutteringen af ledere. Og umiddelbart er der ifølge ministeren ikke noget tegn på, at det er, fordi de allerede har opnået ligestilling.
”Det er jo ikke så mærkeligt, at der ikke sker noget, når så mange kommuner åbenlyst ikke tager ligestilling i ledelse alvorligt. Vi har at gøre med store arbejdspladser med mange veluddannede og kvalificerede kvinder. Vi har som samfund ikke råd til ikke at udnytte alle talenter”, siger Eva Kjer Hansen.
Opsangen fra Eva Kjer Hansen kommer, selvom det offentlige med sine 30 % kvinder på topposter faktisk er bedre end det private erhvervsliv. Således er både DR og Dansk Industri kommet frem til, at kun godt 13 % – eller hver ottende – af topcheferne i det private erhvervsliv er kvinder. Alligevel vil Eva Kjer Hansen nu kigge på ligestillingsredegørelserne og forenkle og modernisere dem.
”Tiden er inde til, at vi nytænker ligestillingsredegørelserne. Ellers har de jo bare karakter af noget tungt bureaukrati. Vi skal gøre det mere smidigt, og der skal mere fokus på, hvor vi vil hen, og på hvordan resultaterne dokumenteres”.
Eva Kjer Hansens udmelding møder ikke ligefrem ubetinget opbakning fra regeringspartnerne i Liberal Alliance. Partiets ligestillingsordfører Laura Lindahl var således hurtigt ude med kritik:
”Jeg er stor tilhænger af mere viden og tal, men jeg modstander af, at kommuner, regioner og stat skal bruge deres dyrebare ressourcer på at lave handlingsplaner for at få flere kvindelige ledere. For det må ikke være et selvstændigt mål at ansætte kvinder, ligesom det ikke må være et selvstændigt mål at ansætte mænd. Det skal være et selvstændigt mål at rekruttere de bedst kvalificerede. Hvis der er problemer med rekrutteringen derude – og det kan jeg ikke afvise – så er det ikke et ligestillingsproblem. Så handler det om dårlig ledelse. Og det må vi i så fald tage hånd om”, skriver hun i et indlæg på TV2.dk.