I stedet for at forsøge at konkurrere med robotter handler det om at ændre måden, vi arbejder og leder på i dag.
Intuitiv intelligens. At kunne koble viden og intuition med andre menneskers erfaringer. Det er det, der adskiller mennesker fra robotter. I hvert fald hvis det står til ledelseseksperten Louise Orbesen.
I oktober var Djøfbladet ude med en artikel om, at hver femte ledelsesopgave kan automatiseres, og tidligere har konsulentvirksomheden McKinsey meldt ud, at 40 % af alle arbejdsopgaver kan automatiseres.
Men det er ikke et spørgsmål om, hvornår de overtager opgaverne, eller i hvor høj grad de gør det. Det er et spørgsmål om at ændre den måde, vi arbejder og leder på i dag, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at have en fremtid på arbejdsmarkedet.
”Vi skal slå robotterne på mere intuitiv intelligens. Vi kommer ikke til at slå dem på matematik eller mere standardiserede evner, hvor vi skal producere effektivt på kort tid,” siger Louise Orbesen.
Hun har sat sig for at undersøge, hvordan man kan lede med øje for mennesker i stedet for vækst og budgettal. Målet er at samle ny viden og skabe en bevægelse, der vil gå forrest i kampen for det gode lederskab. Det kan du læse mere om her.
Menneskelig intelligens
Ifølge Louise Orbesen er den måde, vi leder på i dag, kun gangbar, når det kommer til at producere noget, som man skal lave meget af, og som skal gøres effektivt. Men det er også de opgaver, robotterne nemmest kan overtage.
I stedet for peger hun på, at der skal gives plads til det unikke ved mennesker. Nemlig vores kreative og intuitive intelligens. For i en tid med komplicerede opgaver, som der kun bliver flere af, er der brug for at kunne komme i en reel fordybelse og trække på de menneskelige kompetencer.
”Robotterne tager over så let som ingenting, hvis vi fortsætter på den her måde. Vi skal op på en større klinge i menneskelige intelligens,” siger hun og fortsætter:
”Det, som computeren ikke kan slå os på, er det unikt menneskelige. Det er der, hvor vi trækker på en dyb visdom og intuition og kobler det sammen med det, andre mennesker kan. Der, hvor der kommer følelser og visdom ind i billedet.”
Væk med egoet
En anden udfordring ved måden, vi leder på i dag, er, at det ikke får det bedste frem i mennesker. Tværtimod. Ledelse med fokus på budgettal og vækst skaber ikke samme kreativitet hos medarbejderne, som hvis fokus var rettet mod at bidrage til organisationens formål.
Samtidig er meningen med livet ifølge Louise Orbesen, at det i overvejende grad skal være sjovt at være her. Mennesker skal være glade, tilfredse og være i kontakt med det og de mennesker, der betyder noget for den enkelte.
Derfor handler det om at maksimere det bedste i os selv, hvis vi skal kunne modstå robotpresset. Det handler om at have empati og skrælle lag af sig selv.
”Vi kommer til at have ledere, der har lagt egoet til siden, og vi bliver en del af et system, hvor vi i meget højere grad er dele af en helhed. Vi går fra egoet til en helhed,” forklarer hun.
Læs også:
Passer loven ikke til borgeren, laver vi den om
Ny innovations-boss: Følelser er vigtigere end strategi
10 insights om AI erhver leder skal have