Marianne Dahl Steensen, Direktør for Microsoft Danmark og Island, fortæller om at være et utilpasset barn og om, hvorfor du skal skynde dig at blive fyret
Da Marianne Dahl Steensen var syv år gammel, lå hun ofte i sengen om aftenen og tænkte over universets uendelighed. Tanken var næsten umulig at fastholde, fortæller hun, og lige præcis den der følelse af, at man ikke kan fatte omfanget og konsekvenserne af en idé, støder den danske topleder faktisk temmelig ofte på her knap 35 år senere.
For et år siden blev Marianne Dahl Steensen nemlig direktør for Microsoft Danmark og Island, hvor hendes fornemmeste opgave er at styre den lokale afdeling it-giganten ind i en ny tid, hvor der er fart på den teknologiske udvikling.
“I den tid, vi lever i lige nu, er der mange af de teknologier vi kun ser starten på, hvor man tænker, jeg kan slet ikke forholde mig til det. Jeg kan slet ikke tænke tanken til ende,” siger hun og fortæller, at hun for nylig hørte en fremtidsforsker forudsige, at døden vil være afskaffet om halvtreds år ved hjælp af teknologi. 3d-print af organer og knogler og den slags. En udvikling, der afføder store spørgsmål.
“Hvis vi ikke kan dø, hvad er så meningen med livet? Er der så en mening?” spørger hun.
Jeg er god i kaos
Hos Microsoft kommer den teknologiske forandring i form af helt nye købemønstre hos virksomhedens kunder. It-programmer anno 2016 ligger nemlig i skyen og er, noget man abonnerer på fremfor at købe sig til. Med koncernens nye topchef, Satya Nadela, der trådte til for to et halvt år siden er it-giganten under forandring til at blive en helt anden organisation, med nye produkter, nye processer og nye arbejdsgange. Marianne Dahl Steensen har blandt andet erfaring med den slags fra sin tid som leder i TDC, da selskabet ændrede sit forretningsfokus fra fastnet- til mobiltelefoni, skriver Computerworld. Og ifølge Marianne Dahl Steensen selv, har hun også gode personlige forudsætninger for forandringsledelse.
“Som leder har jeg været rigtig god i kaos, hvor mange synes, at det bliver for dynamisk eller kaotisk. Det er ligesom et naturligt element for mig. Og det, tænker jeg, skyldes, at jeg allerede i en alder af syv havde oplevet flere store forandringer i mit liv,” siger hun.
Marianne Dahl Steensen fik i syv-års-alderen en lillesøster, der var meget for tidligt født. Hendes forældre var ikke ligefrem prototypen på en forudsigelig og rolig familie, og på grund af faderens karriere havde den unge Marianne allerede den gang gået på to skoler og boet flere forskellige steder i landet. Marianne Dahl Steensen beskriver sig selv, som et lidt utilpasset barn.
“Marianne, ud!”
“Min matematiklærer i tredje klasse startede altid timen med at sende mig udenfor døren. Jeg følte mig virkelig forurettet over det. Hvordan kunne han gøre det? Men Efter jeg er blevet ældre kan jeg godt forstå hvorfor. For jeg var et meget forstyrrende element. Jeg talte hele tiden og var meget overengageret,” fortæller Marianne Dahl Steensen og fortsætter.
“Jeg kan huske at lærerne tit spurgte, må du det der derhjemme. Og jeg kunne jo godt høre, at det var et retorisk spørgsmål, så jeg sagde bare nej”, men sandheden var, at Marianne Dahl Steensen måtte godt vippe på stolen, og helt generelt var der ikke så mange regler og så meget struktur i barndomshjemmet.
“Jeg kunne ikke leve op til det der ro, renlighed og regelmæssighed, som var normen. Det var ikke for at være uartig, jeg var bare lidt utilpasset. Hvis jeg havde været barn i dag, havde jeg nok fået noget ADHD-medicin.”
Skynd dig at blive fyret
Marianne Dahl Steensen er i en alder af kun 42 år nået imponerende langt op ad karrierestigen. Og hvor andre ledere bruger coaches og mentorer for at sætte skub i karrieren, bruger Marianne Dahl Steensen mest sig selv.
“Jeg har rigtig svært ved at tage imod hjælp. Nok fordi at jeg har været vant til at skulle klare rigtig mange til selv helt fra barn af. Så hvis du spørger, om jeg har haft en mentor, er svaret, nej. Der er selvfølgelig nogen, der har set noget i mig og har hjulpet mig videre, men jeg har ingen forbillede eller coaches haft. Jeg har altid tænkt, at jeg har måtte søge det i mig selv. Og det er jo et svaghedstegn,” fortæller hun.
Havde hun skulle komme med et godt råd til sig selv tidligere i karrieren, filosoferer hun, var det nok at blive fyret i en fart. Hvor paradoksalt det end lyder. Kort inden sin 40 års fødselsdag blev Marianne Dahl Steensen opsagt fra en stilling for første gang i sit liv.
“Man skal sørge for at blive fyret ret tidligt i sin karriere. For først, når man er ovre den oplevelse, så er der sådan en stor frihed. Hvis jeg havde prøvet det ti år tidligere, så havde jeg ti år tidligere haft den der oplevelse af, at det værst tænkelige var sket, og selv, når det var sket, så så går det stadigvæk godt,” fortæller hun.