Er det sandt at millenials hellere vil holde fri end at arbejde, og er de virkelig afhængige af Facebook? Motivationsekspert kigger på nogle af de mest udbredte myter om generation y og dømmer dem sande eller falske
Deres smartphone er klistret til hånden, de bruger al deres tid på sociale medier, og så vil de hellere holde fri med familien end at arbejde. Eller hvad? Opfattelserne om de såkaldte millennials er mange, men er de også sande?
Vi har bedt partner i konsulentfirmaet Motivation Factor, Karsten Bundgaard om at kaste sin dom over otte myter om Generation Y og forklare, hvad det betyder for landets ledere.
Myte 1 #: Det handler kun om penge for Generation Y:
Falsk
“Hvis man spørger Y’erne, hvad der driver værket, så er det personlig udvikling, der ligger på førstepladsen. I modsætning til deres ledere, så ligger lønnens betydning længere nede på listen, og de synes, at personlig udvikling og deres velbefindende er langt vigtigere end bonus og løn.“
Myte # 2: Y’erne vil hellere holde fri end arbejde
Falsk
“De er absolut ikke dovne. De vil gerne arbejde hårdt og er ambitiøse omkring deres arbejde, men de er ikke interesseret i at knytte sig til faste mødetider. Det er enormt svært at motivere dem, hvis de skal arbejde fra 8-16. De vil meget gerne arbejde på flere forskellige tidsbegrænsede projekter på én gang og mange ønsker at arbejde som freelancere.”
Myte # 3: De er afhængige af sociale medier
Delvist sandt.
“De har et klart større forbrug af sociale medier i forhold til ældre generationer, især på Facebook. Når det kommer til de professionelle netværk som LinkedIn, så er Generation X faktisk størst. Det er en interessant pointe, for der skulle man tro, at Y’erne også ville være størst, men det kommer nok på et tidspunkt.”
Myte # 4: Y’erne bruger deres egne devices
Sandt
“De unge vil ikke acceptere, at blive stillet noget elektronisk habengut til rådighed som de hverken føler sig bekendt med eller bryder sig om. En amerikansk undersøgelse viser, at 51 procent er klar til at bryde virksomhedens regler om brug af egne devices. I dag er der en megen identitet forbundet med ens telefon og computer, og virksomhederne må accepteret, at de unge hellere vil bruge deres egne laptops og telefoner. Det gælder ikke kun hardware, men også cloud-tjenester som Dropbox.”
Myte # 5: De lever af kritik og løbende feedback
Sandt
“Månedens medarbejder hører til Generations X’s tid. Hvor X’erne er meget interesseret i at få ros om et godt stykke arbejde, vil Y’erne hellere have løbende klar og specifik kritik om, hvad de kan gøre bedre. Den årlige MUS-samtale er ikke nok. Man skal som leder have styr på sine samtaler og hele tiden følge op på, hvad de laver og hvordan de hænger sammen med de overordnede mål.”
Myte # 6: De er mere multikulturelle
Sandt
“Den her generation er ekstrem multikulturelt i forhold til tidligere generationer og befolkningen generelt. Hver femte af Y’erne har anden etnisk oprindelse end dansk, hvor det for X’erne kun er lidt over hver tiende. Det stiller kæmpe krav til virksomhederne, da de skal vise større rummelighed over for andre arbejdskulturer.”
Myte # 7: Y’erne er bedre uddannede.
Sandt
“Ja det er ikke nogen hemmelighed, og sådan har det altid været. Alle generationer har været bedre uddannede end den foregående, men det gør det ikke mindre interessant. På trods af en negativ befolkningstilvækst, så har vi 8 procent flere højtuddannede end i 2005. Om vi så uddanner til det rigtige, kan der stilles spørgsmål ved. I Danmark har vi nok en tendens til at vi uddanner folk, der ikke er behov for og for få af dem, vi har behov for. Generation Y er svær at rekruttere og fastholde, og med en faldende arbejdsstyrke, det kan blive en kæmpe udfordring, at få fat i de rigtige.”
Myte # 8: Virksomhedens formål er vigtigt for Y’ernes motivation
Sandt.
“Y’erne kigger meget på, hvad virksomheden egentlig vil og for 8 ud af 10 er det vigtigt at virksomheden har et klart formål. Jo mindre ligegyldige dimser du producerer, jo sværere bliver det at rekruttere Y’erne, da de ikke kan se det meningsfulde. I USA har man ligeledes svært ved at rekruttere til våbenindustrien, da det er svært for de unge at sig sig selv i øjnene, hvis de skal arbejde der. Der er det meget nemmere at rekruttere til arbejde med for eksempel vedvarende energi.”
Hvad betyder det for dig som leder?
Hvad skal du som leder så gøre for at motivere dine unge ansatte? Nøglen ligger blandt andet i at bruge ledertid til at sætte klare mål og lave udviklingsplaner, forklarer Karsten Bundgaard. Som leder skal du understøtte, at Y’erne får deres ønsker om personlig og faglig udvikling opfyldt.
“Hvis ikke virksomheden har et formål, så find på noget. Sæt jer ned og find et formål med, hvad I laver. Du skal skabe rammerne for frihed og balance, og for at ting kan ske i projektteams. Og så er feedback meget vigtig. Hold hyppigt møder og spørg hele tiden ind til, hvordan det går og hvor de er i forhold til det overordnede mål,” siger Karsten Bundgaard og tilføjer.
“Y’erne har store forventninger til deres liv og karriere. En af de ting, lederen kan gøre er at hjælpe med at skabe klare mål og karriereplaner. Der er ikke mange, der kender mulighederne for at udvikle sig i de virksomheder, de sidder i, så medarbejderen skal have at vide, hvad der skal til for at gøre karriere i virksomheden,” siger han.