Mobilshopping haler ind på traditionel nethandel. Det gør shopping endnu nemmere og puster kraftigt til vores alle sammens shop-a-holiske tendenser, forklarer eksperter i e-handel og hjerner
I årevis har shopping været en menneskelig adspredelse på linie med Tv og computerspil. I hvert fald i den rige del af verden.
Men med udbredelsen af smartphones, trådløst internet og ikke mindst billigere modetøj, vil shopping få endnu mere præg af underholdning i fremtiden. Det skriver Quartz.
Shopping fra mobilen eksploderer
Mobilshopping er faktisk blevet så populært, at det ser ud til at mobilhandlen vil overhale nethandel fra computere i 2017. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Der findes ingen nye tal for, hvor meget danskerne shopper fra mobilen, men forfatterne af den amerikanske undersøgelse vurderer, at cirka en tredjedel af trafikken på netbutikkerne i Danmark er fra mobiltelefoner, mens kun en sjettedel af handlerne kommer fra forbrugernes mobiler.
Men ifølge ekspert i shopping Jens Holm-Møller fra konsulentfirmaet Shoptimizer er der ingen tvivl om, at mobilshopping er på vej frem.
“Shopping fra mobiltelefonen eksploderer lige nu,” siger Jens Holm-Møller kort og godt og forklarer, at mobilen også bliver brugt til meget andet end det direkte køb. “Mobilen er en god mulighed til at researche på dine køb, finde gode tilbud og blive underholdt,” siger han.
Generation Y er storforbrugere af underholdende forbrugerisme
Besættelsen af at kigge på produkter på mobilen, selv hvis man ikke har tænkt sig at købe noget, er især udbredt blandt den generation, der er vokset op i den digitale tidsalder, skriver Quartz.
En rapport fra ‘The Urban Land Institute’ viser, at 45 procent af unge mellem 18 og 35 år bruger mere end en time om dagen på at kigge på retail sites. Og at halvdelen af mændene og halvfjerds procent af kvinderne opfatter shopping som en form for underholdning.
“De researcher på produkter, sammenligner priser, kigger på hvordan tøj vil se ud på dem og svarer på kupontilbud,” står der i undersøgelsen.
Samtidig er såkaldte YouTube haul videoer, hvor teenagepiger viser deres udbytte af shoppingture blevet så populære, ifølge Vice, at nogle af pigerne er blevet en slags social media stars. Som for eksempel Bethany Mota, der, ifølge Business Insider, har flere fans end Vogue.
Derfor føles god shopping som lykke
I 2007 undersøgte et hold forskere fra Stanford, MIT og Carnegie Mellon, hvilke processer der foregår i hjernen, når vi shopper. De brugte scannings-teknikken fMRI, (functional Magnetic Resonance Imaging,) til at vise, hvilke centre i hjernen, der blev aktiveret, når deres testpersoner blev udsat for shopping-beslutninger.
De fandt ud af, at det vi, helt kort fortalt, kan kalde hjernens lykkecenter, blev aktiveret når de viste testpersonerne en attraktiv vare. Og at jo mere testpersonen ønskede at eje varen jo mere aktivitet registrerede fMRI-scanningen.
Derefter viste de testpersonen varens pris. Og her kunne de se, at beslutningen om at købe blev vejet for og imod i det såkaldte ‘medial prefrontal cortex’, som er den del af hjernen, hvor vi foretager analytiske beslutninger, og at det hjerneområde som vi, kort fortalt, kan kalde smertecentret blev aktiveret.
Hjernen elsker gode tilbud
Beslutningen om at købe sætter altså hjernen i det, som forskerne bag studiet kalder “en hedonisk konkurrence mellem den umiddelbare lykke ved at få noget nyt og den tilsvarende umiddelbare smerte ved at betale.” Og her kommer gode tilbud ind i billedet.
For “en del af den lykkefølelse, der opstår, når du shopper er ikke kun, at du har købt noget, men også, at du har gjort en god handel.” Det siger Dr. Tom Meyvis, der er professor i marketing og ekspert i forbrugerpsykologi, til quartz.com.
Fænomenet kalder han for ‘tranactional utility’. Og det dækker over, at jo mere din lyst til en vare overstiger smerten ved at betale, jo mere aktivitet vil der være i din hjernes lykkecenter.
Vil fremtidens forbruger kun fixe på mobilen?
Hvis forbrug er et lykkefix, fristes man til at kalde mobilen for et farligt behageligt slaraffenland, der giver let adgang til shopping-mulighederne, lige meget hvor man er.
Og skal man så frygte at alle de fysiske butikker lukker i fremtiden, fordi kunderne hellere vil fixe på mobilen?
Ikke hvis man spørger Jens Holm-Møller fra Shoptimizer. Han tror nemlig, at online og offline handel vil smelte sammen i fremtiden. Og at mobilen meget snart bliver et redskab, der kan forbedre købsoplevelsen i butikken.
Et godt eksempel på det, forklarer Jens Holm-Møller, er Adidas, som for et par år siden lavede et udstillingsvindue, der kunne interagere med mobilen. På den måde kunne kunderne handle i butikken efter lukketid ved at scanne en kode i vinduet. Og den slags shopping-fix til de afhængige tror Holm-Møller, vi kommer til at se meget mere af i fremtiden.