Glassdoor er arbejdspladsernes svar på Trustpilot. Et site, hvor ansatte anonymt kan give chefen og firmaet en anmeldelse med på vejen. Lyder det skræmmende?
I gamle dage var anmeldelser noget som midaldrende og bedrevidende typer uddelte i hæderkronede publikationer.
Men med digitaliseringen har det ændret sig, så anmeldelser er blevet en hel central del af vores forbrugeradfærd og kan uddeles af alle og enhver.
Yelp, Trustpilot og Foursquare lever af anmeldende forbrugere, ligesom stjerneuddeling er et fast omdrejningspunkt, der sikrer gode oplevelser på deleøkonomiske platforme som Airbnb og Uber.
Og nu er udviklingen rykket videre til jobmarkedet. Har du haft et skodjob med mindsteløn? Så er det faktisk muligt at advare resten af cyberspace. Og det kan endda gøres gemt bag anonymitet.
Glassdoor hedder sitet, som er ved at etablere sig som et favorit-hangout for job-hoppere såvel som -brokkere. Som navnet antyder, nedbryder sitet virksomhedernes barriere til omverden og udskifter den med en glasdør, så alt er synligt for alle med en profil.
Vil overtage Europa
Glassdoor blev lanceret tilbage i 2007 og har i dag mere end otte millioner anonyme anmeldelser i databasen. Herhjemme har portalen endnu ikke gjort det store væsen af sig, men i USA er sitet efterhånden blevet et fast checkpoint, før jobjagten går ind. Virksomheden har skaffet tæt på 100 mio dollars i venture kapital – en stor del af dem fra Google Ventures – hvilket vidner om et solidt koncept, og jungletrommerne har forlydender om, at 2016 endelig bliver året for en stort anlagt børsnotering. Ifølge Financial Times slås Glassdoor lige nu med Monster om titlen som det andet største jobsite i USA. Det er slet ikke så dårligt, når nummer ét hedder LinkedIn.
Læs også: Mød Googles headhunter-robot
Næste mål for virksomheden, der er stiftet af tre tidligere Expedia-topfolk, er at overtage Europa. Ifølge stifter Robert Hohmann går den mission udmærket.
“Folk sagde, ‘tyskerne vil aldrig give dig den slags information’, men raten af indsendte anmeldelser og lønopgørelser er den samme i Tyskland, som i alle de andre europæiske lande,” siger han til Financial Times.
“Cheferne må få det bedste ud af det”
Camilla Ley Valentin er medstifter af online-virksomheden Queue-it. Hun er endnu ikke blevet anmeldt af en medarbejder på Glassdoor, men hun ligger dog ikke søvnløs over udsigten til at, alle nu kan vurdere hendes ledelsesstil.
“I et eller andet omfang er det her med at søge informationer om chefer, løn og arbejdsforhold jo noget, som også er foregået tidligere. I stedet for at skulle ringe rundt til venner og bekendte for at få adgang til informationerne, kan man nu finde dem på et site. Det synes jeg er rigtig fint,” siger IT-iværksætteren.
Læs også: Jobsøgningens svar på Tinder
Hun mener, at det er bedre at spille med på de nye mediers præmisser end at kæmpe imod:
“Jeg vil sige det samme om Glassdoor, som jeg siger til alle nye tiltag inden for den her social media-boldgade: Det er sådan verden er, og så må vi prøve at få det bedste ud af det.”
Sådan foregår jobsamtalen hos Maersk Danmark
Glassdoor er som sagt stadig suverænt størst i USA, men det er så småt også ved at blive muligt at snage i arbejds- og rekrutteringsforhold hos danske virksomheder. Har du altid gået og drømt om at få et blik ind bag kulisserne hos Maersk? Så er det allerede nu muligt.
“Processen omkring jobsamtalerne var omfattende, men dog godt koordineret og behagelig,” lyder det fra en jobansøger hos Maersk i oktober 2015.
Læs også: HR-strid: Personlighedstest spolerer job-samtalen
“Min samtale var delt op i to separate møder. Ét med en repræsentant fra HR og et andet med en mellemleder, som ville være min nærmeste chef,” forklarer jobansøgeren, der ikke endte med at få et tilbud fra shipping-giganten. Måske fordi vedkommende ikke lige havde fanget den med Maersks notorisk formelle dresscode:
“Jeg var usikker på, hvordan dresscoden var på hovedkontoret på Esplanaden, men jeg kan nu slå fast, at et jakkesæt er passende til lejligheden,” skriver den anonyme jobansøger.
“Ikke alle chefer er lige søde”
Jobsamtalerne i Maersk bliver dog ellers ikke vurderet som værende specielt krævende. Med en score på 3.1 ud af 5, er der ifølge Glassdoor tale om en gennemsnitlig sværhedsgrad. Kun 13 procent går fra samtalerne med en negativ oplevelse.
En nuværende ansat i kundeserviceafdelingen hos Maersk er generelt positiv over for virksomheden og lønnen. Men vedkommende noterer dog, ‘at ikke alle chefer er lige søde’, og at ‘hundredvis’ af mails og telefonsamtaler giver ‘konstant stress’.
Læs også: Ny tjeneste går til mod klicheer og buzzwords
Det er dog ikke kun arbejdsmiljø, der bliver anmeldt på Glassdoor. Sitet får også brugerne til at dele detaljer om løn. Den slags viden kan være guld værd i en forhandlingsposition for kommende medarbejdere.
Er man studentermedarbejder hos Maersk Group i København, så ligger den gennemsnitlige timeløn på 141 kroner. Står der derimod ‘General Manager’ på visitkortet, så ligger lønnen på fornemme 638 kroner i timen.
Fare for falske anmeldelser
Glassdoors hjemmeside er let og intuitiv at bruge. Men for at få adgang til mere end bare basale oplysninger, må man selv diske op med oplysninger om tidligere arbejdsgivere. Det har utvivlsomt været stærkt medvirkende til sitets konstante vækst, hvor man nu ligger inde med mere end 10 millioner anmeldelser af arbejdspladser og chefer.
Med så mange anonyme anmeldelser kan man dog lang fra være sikker på validiteten. Det ligger firmaet heller ikke skjul på. Ifølge talskvinde Samantha Zupan bliver op til 10 procent af anmeldelserne på sitet afvist. Men som med alle andre sider af samme type, kan man dog aldrig være helt sikker på oplysninger.
“Hvordan kan vi vide, at disse mennesker er dem, de siger, de er? Det kan vi ikke. Det er et site baseret på crowdsourcing af informationer,” siger hun til Inc.
Læs også: Fremtiden er intelligent, er du?
For at teste, hvorvidt Glassdoor virkelig gør alvor af deres kontrol, forsøgte denne skribent som et led i researchen at indsende en anmeldelse, som uden tvivl var fri fantasi. Efter godt tre timers venten, fik jeg en mail tilbage om, at min anmeldelse var sluppet gennem glasdøren. I modsætning til eksempelvis en side som Wikipedia kommer der ikke en eller anden og retter den slags oplysninger – i stedet må man selv vurdere hver enkelt anmeldelse op imod en helhed.
Camilla Ley Valentin kan også have sine bekymringer i forhold til, at anmeldelserne er anonyme – hun mener dog, at det er en forudsætning for et site, der skal behandle ting som løn og ansættelsesforhold.
“Dem der forholder sig til anmeldelser ved godt, at ting bliver bedømt på en anden måde, når det er anonymt. Men man kan selvfølgelig sagtens forestille sig, at forurettede medarbejdere vil bruge det som en platform til at tage hævn, eller at konkurrenter vil forsøge at få hinanden til at se dårlige ud. Når et site er så stort, er det ikke særligt svært at fifle med oplysninger,” siger hun.
En forklædt løsesum?
Glassdoor tilbyder virksomheder, at de kan oprette en gratis profil på sitet. På den måde kan de tage til genmæle overfor dårlige anmeldelser. En betalt version giver adgang til flere muligheder – blandt andet i forhold til rekruttering.
“Vi tager ikke anmeldelser eller andet bruger-genereret indhold ned, bare fordi du bruger et af vores betalte produkter,” siger Samantha Zupan til Inc.
Andre mener dog, at Glassdoor tager virksomhedernes renommé som gidsel. Det er en anklage, man har før har hørt rettet mod lignende sider – blandt andet Yelp og danske Trustpilot.
“For mig er det som at skulle betale en løsesum,” siger Robb Fujioka, der er medstifter af tablet-virksomheden Fuhu til Inc. Hans virksomhed har en score på 2.1, hvilket burde være synonym med en horribel arbejdsplads.
Læs også: Vågn op! Snart kan teknologi vække dig fra dagdrømmeriet
Camilla Ley Valentin siger, at Queue-it ingen planer har om at få en profil på Glassdoor.
“Generelt vil vi ikke betale for positiv omtale. Vi bruger heller ikke medier, der tager sig betalt for at skrive positive artikler om virksomheden,” siger hun.
IT-kvinden forklarer dog, at virksomheden løbende har en debat i forhold til, hvor det giver mening at have en online-tilstedeværelse. Måske vil det en dag blive nødvendigt på Glassdoor.
“Selvom vi bruger sociale medier meget aktivt, så har vi truffet et valg om ikke at være til stede på Instagram eksempelvis. Man kan jo ikke være aktiv alle steder. Men det er noget vi evaluerer løbende.”