Det er ikke størrelsen der afgør, om du har et værdifuldt netværk. Du skal have overblik og opdyrke mange svage relationer, mener eksperter
Det er lidt af en åbenbaring sådan at se sit netværk folde sig ud, som et vidtforgrenet molekyler, hvor mennesker forbindes af relationer i stedet for atomer, der bindes af fælles elektronpar.
Det er internetsiden socilab.com, der tilbyder brugerne at visualisere deres LinkedIn-netværk, så man let kan få et overblik.
Som små magnetfelter koncentrerer forbindelserne sig om få punkter. Gymnasievennerne, universitetet, Journalisthøjskolen og tidligere arbejdspladser og praktiksteder. Og så er der dem, der står uden for. Dem som i sig selv kan være vigtige gateways til viden, inspiration og flere forbindelser, som du ikke anede, du havde brug for.
Smarter not harder
Forfatter Christian Stadil, ej at forveksle med Hummels grundlægger, mener, at det samlede professionelle netværk er en form for kapital, som vi aktivt kan bruge i vores arbejde. Derfor skal vi også være opmærksomme på, hvem vi har, og ikke mindst hvem vi eventuelt mangler i vores netværk.
”Med hjælp fra vores netværk kan vi arbejde ”smarter, not harder”. I stedet for at lave alting selv, så kan man skyde genvej. Men for at kunne gøre det, er det vigtigt at have overblik over sit netværk,” siger Christian Stadil, der har skrevet bøgerne Corporate Networking og Netværk dig til succes.
Han sammenligner det samlede netværk med verdens lufthavne. Her er hele verden forbundet, så de fleste rejser går gennem få centrale lufthavne. Madrid, Atlanta og Bangkok. Hubs kalder man dem, og det er sådan nogle punkter, man ifølge Christian Stadil skal identificere i sit netværk.
”Du skal bygge dit netværk op ud fra sådan en hub-tankegang, hvor du har 20 vigtige mennesker i dit netværk. De skal især repræsentere et netværk, som frem for alt skal være forskelligt fra dit eget,” forklarer Christian Stadil.
”Men vi har en tendens til ligesom i andre sociale sammenhænge at vælge dem som minder om os selv. På grund af de kredse vi er i, vores arbejdspladser og hvem vi i øvrigt sympatiserer med.”
Styrken ved svage relationer
Sociologen Mark Granovetter skrev i sin anerkendte artikel ”The Strenght of Weak Ties”, at de svage relationer oftere kan fungere som broer til ny viden, inspiration og vigtige nye relationer end dine stærke.
Med ens stærke relationer, tætte kollegaer eller venner har man nemlig et stort overlap i sit netværk, forklarer Christian Stadil.
”Man skal holde fast i styrken ved de svage relationer. De er svage fordi vi endnu ikke er blevet filtret ind i hinandens netværk. Med 10 knudepunkter i stedet for 10 tætte relationer kan du nå meget længere ud, hvis du ellers har dyrket de kontakter.”
Tilbage til netværkskortet fra Socilab. Med Christian Stadils og Mark Granovetters ord er det lige meget, hvor store dine grupperinger er, for de visualiserer netop redundansen i dit netværk, overlappet. Det er de svage relationer, der er de mest værdifulde.
Find 20 knudepunkter
Christian Stadil har arbejdet med medarbejder- og lederudvikling i 20 år. Han starter ofte ud med to spørgsmål til sine foredrag: Hvor vigtigt er dit netværk, og hvor god er du til at bruge det.
Og her tegner der sig en vis tendens. De adspurgte giver topkarakter til vigtigheden af netværket, men kun 4-5 ud af 10, når spørgsmålet falder på, hvor god man selv er til at udnytte det.
”Det er et gab, vi alle bør arbejde med,” siger Christian Stadil og giver et råd til første skridt.
”Man skal finde 20 vigtige knudepunkter i sit netværk og dyrke dem. Og har man ikke 20, så skal man ud og finde dem. Jeg tror meget på den fysiske kontakt, så jeg kan kun opfordre folk til at komme ud og møde de relevante mennesker. Det kan være konferencer, stormøder og officielle netværk. Man kan ofte finde frem til gode netværk i de kredse, man i forvejen bevæger sig i.”
Det hele falder nemlig tilbage på én visdom: Erkendelsen af at man ikke ved alt. Man skal bare vide, hvem der ved det.