Ny dansk platform vil være digitalt mødested for specialister og virksomheder. Stifterne håber på et alvorligt opgør med 8-16-kulturen
Din virksomhed skal være agil som bare pokker. Ellers bliver du overhalet af én af de der digitalt drevne startups, der sidder i nedlagte garager verden over og laver apps og hjemmesider, der kan lægge en hel branche brak.
Ja, du har sikkert hørt disruptions-fortællingen en gang eller to tidligere. Den bliver ofte efterfulgt af en god portion gode råd fra såkaldte eksperter, men en konkret hjælpende hånd, skal man lede længe efter. Altså indtil nu.
En ny dansk platform Worksome, der så dagens lys i februar, ser det nemlig som deres opgave at bygge bro mellem freelancere og virksomheder for netop at gøre virksomheder mere agile. Det fortæller virksomhedens stifter Christina Brun Petersen,
“Mange virksomheder har et stort behov for at være mere konkurrencedygtige, men har ikke de rette kompetencer i deres medarbejderstab til at gennemføre de forretningskritiske projekter. Det kan de få, hvis de bliver mere agile i deres måde at ansætte på, og så at sige kan puste sig op, når de står overfor opgaver, der kræver det,” siger hun.
Helt konkret er Worksome en portal, hvor virksomheder nemt kan finde og kontakte freelancere, der er specialiserede indenfor forskellige felter. Det kan være alt lige fra projektledere og bogholdere til programmører og eksperter i digital markedsføring. For eksempel har platformen lige nu en freelance stilling som biostatistiker hos Rigshospitalet og en såkaldt Senior Teknisk projektleder hos Fritz Schur.
Freelancekultur på speed
At bruge specialiserede freelancere til at løse sine opgaver er som sådan ikke nyt. Men modsat nogle af de traditionelle digitale bureauer og vikarbureauer, er hele rekrutteringsprocessen automatiseret hos Worksome. Sådan i stil med Tinder og Airbnb. Og dermed også billigere, forklarer Christina Brun Petersen.
Med Worksome er Danmark kommet med på den digitale freelance-bølge, der er skyllet ind over det globale arbejdsmarked de seneste år med platforme som Taskrabbit, Upwork og Fiver. Worksome adskiller sig blot ved udelukkende at fokusere på onsite specialister, altså kloge hoveder, der rent faktisk dukker op i din virksomhed og kan være med i projekter på forretningskritisk niveau, forklarer Christina Brun Petersen.
Læs også: Vink farvel til 8-16-jobbet
“Vi ser mest rekrutteringsplatforme indenfor blue collar-segmentet. Arbejderne. I forhold til specialisterne, er der ikke nogen, der har taget den endnu,” siger hun.
Men mens hundeluftere, frisører og digitale logo-snedkere de seneste år for alvor har taget freelance-kulturen til sig, ligger der stadig en opgave i at få hele specialist-segmentet og arbejdsgiverne til at gøre det samme. Dog er der enkelte specialister, der ikke behøver tilvænning, fortæller Worksomes stifter,
“Der er nogle fagområder, der allerede er modne. It er én af de helt store. Her har flere it-virksomheder accepteret at mange specialister er freelancere. Og vi ser det også inden for digitaliseringskompetencer. Digital marketing for eksempel.”
Platformen har på knap to måneder godkendt 588 freelanceres profiler. Det er kun cirka halvdelen af ansøgerne. Og det er der en god grund til.
“Vi laver et kvalitetstjek i forhold til uddannelsesmæssige baggrund og erfaringsniveau og ser på, hvordan brugerne præsenterer deres profil. Opfylder de de formelle krav? Er der for eksempel link til en portfolio eller en linkedin profil? Det handler om at sikre kvalitet på platformen. Vi har set et behov i markedet for højt kvalificeret arbejdskraft, og derfor skal det være meget tydeligt, hvad du kan finde herinde,” siger Christina Brun Petersen.
Vil udvinde det grå guld
Christina Brun Petersen har en baggrund indenfor HR, og for hende er Worksome ikke bare en jagt på profit, men også et idealistisk mål om at gøre arbejdsmarkedet smartere. For alle parter.
Freelancemodellen er blandt andet en måde at imødekomme de yngre generationer af specialister, der rammer arbejdsmarkedet de kommende år. Mennesker der er meget tro mod deres fagområder, og som ikke lige drømmer om en fast stilling, forklarer hun.
“Vi oplever også lige nu, at dygtige medarbejdere, der falder fra på grund af pensionsalderen udgør et kæmpe kompetencetab for virksomhederne. Hvad hvis vi kunne få dem tilbage i på arbejdsmarkedet igennem Worksome?” spørger hun retorisk.
Læs også: Unge talenter forhandler ikke – de skrider
“Og så er der også udfordringen med, hvordan børnefamilier skaber den gode balance mellem arbejdsliv og og fritid. Dér kan freelancelivet også være en løsning. Så Worksome kan tage ansvar for det problem og vise, at nu kan vi arbejde på en anden måde rent strukturelt
Ikke bange for lorteløn
Og det lyder jo alt sammen rigtig godt. Men skeler man til tjenester som Uber, Taskrabbit og Fiver har en de gennemgående problemer været, at lønnen for opgaverne mildest talt har været dårlig.
Men den negative lønspiral bekymrer ikke Christina Brun Petersen.
“Vi kan se på vores platform, at folk tager nogle gode lønninger, og vi oplever i høj grad, at virksomhederne har en forståelse for, at de skal betale for de gældende kompetencer. Vi kunne fint sætte nogle mindstepriser for, hvad folk de tager for opgaverne, men det er ikke relevant lige nu,” forsikrer hun.
Læs også: Har fagforening løst Uber-udfordring ved et tilfælde?
Arbejdet med Worksome startede med design og programmering i sommer, og nu skal brugerne bare tiltrækkes, så arbejdsmarkedet kan blive reformeret af den nye freelance-kultur. Og ambitionerne stopper ikke ved den danske grænse.
“Jeg håber, at vi har etableret os på et nyt marked, inden året er omme. Det er for tidligt at sige noget om hvilket. Men der er mange andre markeder i Skandinavien og Europa, hvor det er super relevant for os at være.