Nu skal nettet strammes om kopipirater

28. March 2019

Kopivarer er et stigende problem for danske virksomheder. Hvert år går Danmark glip af milliarder af kroner samt tusindvis af arbejdspladser, og det skaber frustration hos DI. En række nye initiativer skal nu dæmme op for problemet.

Danske virksomheder oplever i stigende grad, at deres produkter bliver forfalsket og kopieret. Det viser en rapport fra EUIPO (European Union Intellectual Property Office), der slår fast, at 13 forskellige sektorer årligt mister 6% af det direkte salg i Danmark. Det svarer til omkring 8,6 milliarder kroner i tabt salg for virksomhederne om året.

Samtidig anslår rapporten, at 5000 danske arbejdspladser årligt går tabt, og i en lignende ny rapport fra EUIPO og OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) konkluderes det, at Danmark langt fra står alene med problemet. I EU alene betyder handlen med kopivarer, at der forsvinder 435.000 arbejdspladser årligt samt et tabt salg for virksomhederne på 439,6 milliarder kroner om året.

”De nye tal fra OECD og EUIPO estimerer, at handlen med kopivarer fortsat stiger, og at op til 6,8% af importen til EU er kopivarer. Globalt estimeres den ulovlige handel med kopivarer at udgøre op til 3,3% af verdenshandlen eller omkring 3.346 milliarder kroner. Det svarer til prisen på cirka 86 Storebæltsbroer – om året”, lyder det fra Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Også hos Dansk Industri kan man mærke stigningen i kopivarer.

”Vi oplever det desværre som et stigende problem for vores medlemmer – både i den forstand, at det er flere forskellige typer produkter, der bliver kopieret, samt at omfanget af kopiproduktion er steget. Samtidig er der stort set ikke en branche, der går ram forbi. Tidligere var det mest produkter, der henvendte sig til forbrugerne, men i dag oplever vi også, at det er produkter, der sælges til virksomheder og erhvervsdrivende. Eksempelvis bildele, der er blevet solgt til værksteder eller fødevarer, som er blevet solgt videre til detailbranchen”, forklarer Lars Holm Nielsen, der er chefkonsulent hos Dansk Industri.

Han bakkes op af rapporten fra EUIPO og OECD. Heri fremgår det, at det fortsat er forbrugervarer som ure, tøj, lædervarer og sko, der på verdensplan forfalskes mest af. Men i løbet af de senere år har både danske og europæiske virksomheder oplevet, at det ligeledes er produkter som reservedele, batterier, madvarer eller medicin, som er udsat for kopiering. Noget man også har registreret hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

”Hvor det engang mest var luksusvarer, der blev forfalsket, er det i dag nærmest alle typer af varer – blandt andet dagligvarer som kosmetik, parfume, legetøj,  værktøj, elektronik samt mad- og drikkevarer”, siger Barbara Suhr-Jessen.

Danmark halter efter

Det er i særdeleshed Kina og Hong Kong, der står for en stor del af den ulovlige distribuering af kopivarer, som i stigende omfang kommer ind i EU i form af millioner af småforsendelser sendt direkte til forbrugeren. Det gør det særlig vanskeligt for myndighederne at begrænse importen af kopivarer. Barbara Suhr-Jessen peger på, at køb over nettet er en af grundene til den stigende handel med kopivarer.

”En del af forklaringen er den stigende nethandel. Den har mange fordele, men giver samtidig de kriminelle bagmænd bedre muligheder for at sprede kopivarer ved at sælge dem direkte til forbrugerne over store afstande”, forklarer hun.

Hos Dansk Industri mener Lars Holm Nielsen, at årsagen til problemet både skyldes de kriminelles ændrede fremgangsmåde, men også en tidligere mangel på initiativ fra myndighedernes side.

”Det skyldes først og fremmest, at det er blevet meget mere organiseret, end det har været tidligere. Det har Europol også dokumenteret flere gange. Samtidig har det ikke tidligere haft så stor myndighedsbevågenhed i Danmark, da man traditionelt har betragtet piratkopiering som ’offerløs’ kriminalitet. Derfor har det fået lov at vokse og blive større, da der ikke har været et tilstrækkeligt ønske om at gribe ind”, siger han og forklarer, at Danmark kunne lære af en række andre EU-lande.

”Vi halter efter lande som Sverige og Storbritannien, hvor man for længst har gjort en målrettet indsats. Også i andre europæiske lande som Italien og Frankrig har man taget dette langt mere seriøst end i Danmark og er gået mere målrettet til værks. Vi er heldigvis begyndt at få bedre fat om problemet herhjemme, men det har taget for lang tid”, siger Lars Holm Nielsen.

Blandt de tiltag, der er blevet sat i søen for at forhindre kopivarer, nedsatte regeringen sidste år en permanent IP-taskforce hos Stats­advokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale bagmandspolitiet – som varetager den strafferetlige håndhævelse af immaterielrettigheder som eksempelvis varemærker, designrettigheder og ophavsret. Det er samtidig her, virksomheder kan henvende sig, hvis de oplever problemer med kopiering. Et tiltag der tidligere har manglet, forklarer Lars Holm Nielsen.

”Hos mange af vores medlemmer har man ikke vidst, hvor man skulle gå hen med sin anmeldelse, og det har skabt frustrationer rundt om i flere virksomheder. Generelt har det været vanskeligt at vide, hvor man har kunne få hjælp og vejledning”, siger han.

En vifte af tiltag

Udover den nye taskforce hos SØIK, har også Patent- og Varemærkestyrelsen iværksat en række initiativer for at bremse handlen med kopivarer. Sidste år lancerede styrelsen ’Hotline om kopivarer’, der tilbyder virksomheder og forbrugere information og vejledning om bekæmpelse af kopivarer. Ligeledes drog styrelsen tidligere i år til Kina sammen med en delegation af nogle af de største danske virksomheder for at skabe dialog med de kinesiske myndigheder om et fælles fodfæste mod kopivarer.

Ligeledes har Patent- og Varemærkestyrelsen netop indgået en bilateral patentaftale med de argentinske myndigheder. En aftale der fremover skal sikre, at danske virksomheder hurtigere kan få patent på deres produkter, der dermed bliver bedre beskyttet mod kopiering og forfalskning. Der arbejdes ligeledes med at indgå lignende aftaler med lande som Brasilien, Indien og Kina.

For nylig gik Patent- og Varemærkestyrelsen også sammen med 11 andre danske myndigheder og lancerede i fællesskab hjemmesiden www.jegvælgerægte.dk, som har til formål at guide forbrugere udenom kopivarer og samtidig vejlede virksomheder i, hvordan man bedst mulig sikrer sig mod kopiering.

“Det kan være vanskeligt at skelne den ægte vare fra en falsk. Derfor har vi på den nye hjemmeside lavet nogle enkle tjeklister med gode råd til, hvad man kan kigge efter. På hjemmesiden har vi også en række råd til, hvad man som virksomhed selv kan gøre for at forsøge at forebygge kopiering af virksomhedens produkter. Man kan blandt andet sørge for at registrere IP-rettigheder, benytte særlige kendetegn på varerne eller emballagen og anmode om bistand fra toldmyndighederne”, siger Barbara Suhr-Jessen.

Disse initiativer skaber tilfredshed hos Dansk Industri, hvor man dog stadig mener, der kan gøres endnu mere.

”Vi er glade for de initiativer, der er blevet taget, men vi kan stadig gøre meget mere for, at indsatsen mod kopiproduktion får tildelt flere resurser, og at vi får øget opmærksomheden på de nye tiltag, der er kommet i Danmark, for det er desværre ikke alle virksomheder, der er opmærksom på problemet”, siger Lars Holm Nielsen og mener, at det først og fremmest er myndighedernes opgave.

”Selvfølgelig er danske virksomheder nødt til selv at gøre noget, men da der er tale om økonomisk kriminalitet, er det myndighedernes opgave at håndhæve de regler, der findes på området. Virksomhederne kan gøre noget i et vist omfang, men det er ikke meningen, at virksomhedernes ressourcer skal bruges på at efterforske. Vi ser hellere, at virksomhederne bruger deres ressourcer  på at udvikle og markedsføre nye produkter”, mener han.

Nils Würtzenfeld

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser