Hvis Google introducerer en ny sandheds-algoritme bliver virksomheder presset til at faktatjekke deres indhold, hvis de vil opdages på søgemaskinen. Det mener ekspert, der ser det som en naturlig udvikling for SEO-industrien
En ny forskningsartikel, som New Scientist har gravet frem, peger på, at Googles forskere mere end leger med ideen om at belønne sider med en særlig høj troværdighed, når de skal rangere søgeresultater.
Hvis initiativet, der indtil videre bliver kaldt for Knowledge-Based Trust og endnu kun er på tegnebrættet, bliver ført ud i livet, kan det potentielt blive den første store ændring af måden, Google rangerer søgeresultater på i ti år. Det siger professor i computer science ved Lund Universitet, Thore Husfeldt.
Og nogle af dem, der vil være mest bekymrede for sådan en udvikling, vil formentlig være alle dem, der idag beskæftiger sig med søgemaskineoptimering for virksomheder og organisationer, vurderer professoren, der er specialist i algoritmer.
Kim Kardashian og planeternes omløbshastighed
Han har stor sympati for Googles forsøg på at højne troværdigheden på nettet, men frygter, at sådan en ændring blot vil få indholdsproducenterne til at prøve at narre algoritmen ved at fuske med fakta. “Hvis Google faktisk ændrer deres rangeringsalgoritme med det her nye tiltag, kan siderne blive nødt til at “spamme” deres egne sider med korrekt information, for på den måde at komme op i søgeresultaterne,” fortæller han.
Men selvom faktuel information ikke er det værste, man kan blive spammet med, er det ikke nødvendigvis ønskværdigt, siger han: “Jeg er lidt bange for, at vi bare får en masse sider, hvor der står noget nonsens om Kim Kardashian, og så står der også lige 1000 korrekte udsagn om forskellige planeters omløbshastighed”.
Google-forskerne har dog allerede taget højde for den problematik, påpeger Thore Husfeldt: “De prøver at lave en domæneanalyse, så siderne ikke bare skal indeholde korrekt og troværdig information, men information, som desuden også er relevant for det, siderne udgiver sig for at tale om”, fortæller han.
Hvis Knowledge-Based Trust bliver en realitet, er man altså nødt til at etablere sig som en autoritet med ekspertviden på sit felt, hvis man vil til tops hos Google.
Udviklingen har været længe undervejs
I SEO-industrien bliver nyheden imidlertid modtaget med ro. Torbjørn Flensted er en af ejerne af SEO.dk og forfatter til adskillige bøger om søgemaskineoptimering og Googles mekanismer. Han mener ikke, at Knowledge-Based Trust vil få nogen større betydning for hans arbejde eller SEO-industrien mere generelt.
“Det er selvfølgelig spændende, hvis Google begynder at vægte facts højere end andre parametre som for eksempel links. Men jeg tror, at det vil få minimal indflydelse for os,” fortæller han. Han ser nemlig forslaget som en udvikling af en tendens, der har været i gang i et stykke tid, og som de fleste i SEO-industrien allerede har taget højde for.
“Der er allerede sket et stort skifte, hvor man er gået fra at have fokus på link building, hvor folk har bygget og arbejdet med links, til link earning, hvor man gør sig fortjent til links ved at skabe rigtig godt indhold,“ fortæller han.
Og den udvikling vil givetvis blive forstærket, hvis Knowledge-Based Trust bliver en realitet, fortæller Torbjørn Flensted: “Der vil selvfølgelig stadigvæk være nogle SEO-folk, der stadig bruger rigtig meget tid på link building, så hvis KBT bliver en stor faktor og links bliver en mindre faktor, så vil de skulle omstille sig.“
Kommunikation og kvalitetsindhold fremfor tips og tricks
Torbjørn Flensted ser mest initiativet som en reaktion på den stigende mængde af ‘støj’ på nettet. “En af Googles udfordringer er, at der dagligt produceres over 100 millioner spamsider, som bliver skyllet ud på nettet i et forsøg på at snyde sig til topplaceringer på Google,” fortæller han.
Og man kan håbe på, at alt den energi, der i dag bliver brugt på at snyde Google, bliver kanaliseret over i at producere indhold, som brugerne rent faktisk vil se, siger han. Initiativer som KBT kan derfor ende med at blive en gave til forbrugerne. “Jeg kan håbe på at det, der kommer til at betyde noget, det er det gode indhold og dermed bedre søgeresultater,” fortæller Torbjørn Flensted.
Derfor tror han også, at SEO-arbejdet vil bevæge sig mod research, kvalitetssikring og kreativ formidling. Kompetencer, man typisk forbinder med journalistik og kommunikation.
“Når der skal hyres SEO-folk, bliver der ofte lagt vægt på IT-kompetencerne. Det er selvfølgelig også vigtigt, men for at få succes med SEO, kunne man med fordel lægge mere vægt på at skrive godt, engagere sit publikum og skabe relevant indhold,” fortæller han.
“Det er simpelthen en kommunikationsdisciplin. Hvis man lægger det i hænderne på SEO-nørder, der kun går op i tekniske tricks og links, så kan det ikke blive særlig godt.”
Foto: Billedmanipulation. Originalfoto: Clay Shonkwiler, Flickr.com