Fra næste år kan du komme gratis fra A til B i en dele-elbil. Du skal bare have betalende passagerer med i bilen
Selvkørende er den ikke… endnu. Men den nye satsning på automarkedet, Spiri, er bortset fra det alle de nyeste transport-trends samlet i én pakke. Det nye køretøj, som kommer til at se dagens lys i løbet 2017, kombinerer deleøkonomi, taxa-app, lave priser og el-biler. Og så er virksomheden startet af danskere, og i bestyrelsen har de ikke hvem som helst siddende. Eksempelvis har de fået den tidligere Vice President i Tesla, Peter Carlsson om bord.
Spiri vil producere sine egne el-biler, som skal spredes ud over byerne. Ideen er, at bilerne er til rådighed 24 timer i døgnet. Man kan via en app se, hvor den nærmeste Spiri-bil befinder sig. Man indtaster, hvor man skal hen og kan så enten blive samlet op af en, der alligevel er ude at køre, og som skal samme vej, eller man kan selv være chauffør. Prisen afhænger af, om man er chauffør eller ej. For chaufføren er turen helt gratis, mens passagererne skal betale, hvad der svarer til en busbillet, og man betaler via app’en – ligesom med Uber.
Kun til bykørsel
Hvor og præcist hvornår Spiri skal udrulles er endnu ikke sikkert. Men ifølge Aika Poulain, kommunikationsansvarlig i Spiri, er det dog sikkert, at de første el-biler vil komme på gaden i løbet af næste år, og enten i København, Stockholm, Oslo, Berlin eller London. Bilerne er designet til bykørsel – altså ikke til at besøge farmor i Jylland.
Læs også: Uber og Facebook-alliance er en trussel mod taxa-vognmænd
“Biler er traditionelt produceret og designet til familier, som ejer dem til at køre lange ture. Men den slags har man ikke brug for i byerne. Spiri er designet til at bruge i byerne, hvor turene primært varer en halv times tid,” siger hun.
Hun fortæller, at virksomheden er i fuld gang med at udtænke de sidste detaljer. Der er en masse logistiske detaljer, der skal falde på plads, og bilerne skal designes færdigt. En prototype vil dog blive vist frem ved eventet TechBBQ i København d. 20. september i år.
Hvis du henter en bil for at køre fra A til B er du dog ikke afhængig af, at andre vil med. Hvis ingen passagerer melder sig, kører man bare turen alene. Men algoritmerne er bygget sådan op, at du forhåbentlig oftest vil møde andre på din vej, og er der det, skal man også samle dem op.
“I stedet for at bestille en taxa og betale måske 100 kroner, sætter vi folk sammen, som skal den samme vej. På den måde bliver det billigere for alle,” siger Aika Poulain.
Et område med konkurrence
Spiri bevæger sig altså ind på et marked, som i forvejen er i hård konkurrence. Uber og taxaselskaberne har længe været i strid med hinanden. Og med det lave prisniveau kan Spiri også både blive konkurrenter for bilforhandlere og den kollektive transport.
Læs også: Fremtidens førerløse bus kører til Aars
“Når man ejer en almindelig bil forurener de enormt meget, når man bruger dem. Samtidig kører de halvtomme rundt, og holder i øvrigt parkeret det meste af tiden. Så det gør vi op med. Samtidig gør vi op med tanken om, at man overhovedet skal eje en bil,” siger Aika Poulain.
I og med, at der er tale om elbiler, skal de lades op. Også selvom formålet er, at de biler, der er til rådighed, skal bruges så meget som muligt. I bilerne er der dog indbygget et serviceprogram, som Spiri tager sig af. De kan selv kommunikere til virksomheden via en server, hvis der er en fejl, eller bilen snart løber tør for strøm.
“Der sker så meget med deleøkonomi. Med Airbnb eksempelvis åbner folk op for deres egne hjem. Folk stoler meget på hinanden, og den tillid vil vi gerne bygge ovenpå. Det er en service af folk til folk. Bilerne er kun et værktøj, der skal få folk fra A til B,” siger hun.