Diana Arsovic Nielsen, som skal lede Københavns nye innovationshus, er stædig, utraditionel og optaget af følelser. Nu vil hun gøre hovedstaden mere innovativ
Hvad lavede du lige inden det her interview?
Jeg er lige kommet hjem til Odense efter en lang dag. Vi er stadig ikke flyttet til København, så jeg pendler hver dag.
Hvad skal I lave i Innovationshuset?
Vores primære opgave bliver at hjælpe forvaltningerne i kommunen med at lave bedre og mere innovative løsninger inden for byggeri, digitalisering og services. Det kommer vi særligt til at gøre ved at inddrage brugerne gennem antropologiske undersøgelser, co-creation og test i 1:1. Lige nu er der en masse erfaringer, der går tabt, fordi der ikke er nok vidensdeling internt i kommunen, og det er blandt andet det, vi skal være med til at facilitere. Men vi skal ikke være en udviklingsafdeling, der presser nye tiltag nedover forvaltningerne. Vi skal tværtimod ikke lave projekter for forvaltningerne, men sammen med dem.
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”#f5f5f5″ css_class=”faktaboks”]‘Tankeleder’ er F5’s portrætserie, hvor innovative erhvervsledere deler ud af erfaringer, livsfilosofi og praktiske råd. Denne gang har vi talt med Diana Arsovic Nielsen. Hun skal lede et nyt innovationshus i Københavns Kommune. Huset holder til i krea-kulturelle Kødbyen, men hører under økonomiforvaltningen. Vi har spurgt den nye direktør, hvad huset helt præcist skal lave, og hvordan en arkitekt som hende er endt i offentlig innovation. [/otw_shortcode_info_box]
Hvordan er du endt i offentlig innovation? Du har jo en baggrund i arkitektur?
Jeg arbejdede hos Henning Larsen Architects, som jo er sådan en æstetisk højborg. Jeg sad særligt med de sidste faser af byggeriet, inden brugerne flyttede ind, og der fik jeg blod på tanden i forhold til strategisk brugerinddragelse og tog sideløbende med mit arbejde en HD i organisation og ledelse. Jeg kom til Syddansk Sundhedsinnovation, hvor jeg skulle være med til at udvikle nye løsninger i sundhedssektoren. Da jeg startede, var det bare mig og tre andre. Fire år senere var jeg blevet direktør for en organisation på 65. I min karriere er jeg nok gået fra det æstetiske til at være mere interesseret i mennesket og at få designet løsninger, der virker i hverdagen.
Hvad er den største udfordring din branche står over for de næste fem år?
Det er helt klart, at vi får færre penge, og at der samtidig er større krav til service i det offentlige. Det bliver vi nødt til at løse med nye arbejdsgange og teknologi. En af løsningerne er at inddrage lokalsamfundet. Vi skal også blive bedre til at skabe partnerskaber med det private, så vi kan få gode serviceydelser for færre penge. Vi ser allerede, at vi kan skabe nye modeller for partnerskaber med OPP og OPI (offentlig-private partnerskaber og offentlig-private innovationspartnerskaber, red.)
Det lyder interessant med de her nye udbudsformer. Hvad betyder det konkret?
I det offentlige har vi i mange år været varsomme med at invitere de private indenfor og spørge dem, ‘kan I hjælpe os med det her’, alene af den grund, at vi ved, det koster penge. Men vi har heller ikke villet stille dem noget i udsigt, som vi ikke ville kunne indfri. Udbudsloven gør nemlig, at du bliver nødt til at konkurrenceudsætte varerne. Og det bliver reguleret af EU-lov. Med innovative udbud, er der mulighed for at gå i dialog i en meget tidlig fase og spørge, ‘hvordan skal man egentlig skrue det her udbud sammen?’ I stedet for at det offentlige skal lave en kravspecifikation, så kan vi invitere markedet indenfor og spørge, hvordan de vil løse udfordringen.
Hvad er den største konsekvens af digitaliseringen i det offentlige?
Jeg har rejst en del, og vi er altså ret godt med på IT i det offentlige herhjemme. Selvfølgelig kan vi blive bedre, men man skal huske, at det offentlige er voldsomt komplekst. Når man kigger på et fænomen som MobilePay, så er det jo helt sindssygt med den disruption-effekt, man ser. Vi kan ikke helt det samme i det offentlige, men Innovationshuset er tænkt som et sted, hvor vi kan lege med nogle ting på et tidligt plan og lave hackathons eksempelvis. Mit budskab til de små leverandører er, ‘kom og leg!’ Og når legen er overstået, så har vi i fællesskab skærpet udfordringen, vi ønsker løst, og så kommer udbuddet.
Hvad er din største professionelle fiasko?
Jeg har meget svært ved at acceptere fiaskoer, så det er nok derfor, jeg ikke lige kan komme i tanke om én på stående fod. Men der er selvfølgelig en masse små eksempler på frustrerende møder eller projekter, som ikke blev til noget. Jeg mener dog, at frustration er en invitation til forandring og i den ånd, bliver man nødt til at lave en masse små fejl tidligt i en proces, hvor der er råd til det frem for senere.
Hvad er den vigtigste lektion, du har fået i din karriere?
Det er, at strategi handler om mennesker. Det der med at dele ting op i kasser holder ikke i virkeligheden. Strategi handler om relationer. Derfor er det vigtigere at bruge fornemmelser og ens følelsesapparat end at kunne lave planer og styre, når man skal lave forandring. Med stærke relationer kan du få ting gennemført. Det er det samme med design. Det nytter ikke noget at tegne de fedeste og flotteste konstruktioner, hvis ikke der er nogen mennesker, som har lyst til at bruge dem.
Hvem er dine største professionelle inspirationskilder?
Jeg ser meget op til selskabet IDEO’s ledelse og det arbejde, de har lavet med at udvikle designmetoder. De har formået at gøre design relevant og ikke bare for eliten. Jeg er også meget imponeret af Singularity University. Deres tænkning omkring eksponentiel udvikling har helt klart præget mig. Organisationsteoretikeren Karl Weick har også gjort meget for min måde at lede og rådgive på.
Hvilke tre apps eller digitale hjælpemidler gør en forskel for dig i dit job?
Det vigtigste redskab for mig er mit netværk. Jeg bruger LinkedIn vildt meget til at holde kontakt med folk. App’en e-Dagsorden er også super praktisk til at holde styr på bilag og dokumenter. Og så er jeg afhængig af videosamtale-apps som Skype, Facetime og Ciscos Jabber. Jeg er kæmpe tilhænger af at bruge dem til møder. I Syddansk Sundhedsinnovation behøvede man slet ikke fortælle, hvis man ikke kunne være til stede fysisk. Så integreret var videomøder.
Hvilke steder holder du dig opdateret om nyheder i din branche?
Jeg får primært mine nyheder fra Twitter og LinkedIn. Men jeg følger også med på blogs fra innovationsspecialister. Det er min afslapning. Jeg vil også anbefale denoffentlige.dk.
Hvad gør du for at lade op uden for jobbet?
Jeg skelner ikke så meget mellem arbejde og fritid. Jeg har et karriereliv. Men jeg har mine børn og mand, som er med til at holde mig grounded. Derudover dyrker jeg de sociale medier og læser meget. Min store passion er dog sang. Jeg har sunget hele mit liv og det giver mig altid fornyet energi at synge.