da
da
sv

Ny lov truer nytænkning i danske virksomheder

8 min

Siden selskabsformen IVS blev afskaffet tidligere i år, er der sket et fald i antallet af nyoprettede selskaber. Hos Dansk Erhverv mener man, at afskaffelsen ikke kun vil ramme iværksættere, men også kan ende med at koste etablerede virksomheder dyrt.

Et lovindgreb, der skulle ramme momssvindlere og selskabsryttere, får nu utilsigtede konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Det står klart, efter de såkaldte iværksætterselskaber (IVS) tidligere i år blev afskaffet med begrundelse om misbrug. Ifølge Jasmina Pless, der er chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, vil afskaffelsen ikke kun spænde ben for fremtidige iværksætterambitioner blandt små startups – også store og mellemstore etablerede virksomheder vil blive påvirket negativt af udsigten til færre iværksættervirksomheder.

”Afskaffelsen koster allerede nye selskaber, men vil også have betydning for både de mellemstore og store virksomheder, da iværksættere blandt andet er kendt for at kunne ruske lidt op i det etablerede erhvervsliv, udfordre normerne og tilbyde nye løsninger. Mindre virksomheder kan ofte handle hurtigere på nye tendenser i markedet og kan derfor komme med nogle innovative løsninger, som de større virksomheder både kan købe og få gavn af, men også lade sig inspirere af. Disse fordele risikerer at mindskes, når der oprettes færre nye selskaber”, forklarer hun.

IVS’er har ellers været populære blandt danskere med iværksætterdrømme, siden selskabsformen blev indført i 2014, og over en årrække har muligheden for at stifte et IVS, der kræver en meget lav selskabskapital, da også medvirket til, at antallet af nystiftede selskaber i Danmark har været stigende de seneste år.

Med afskaffelsen af IVS-ordningen er der dog sket et betydeligt fald i antallet af nyetablerede virksomheder i Danmark – et fald på 27%, når man sammenligner juni 2019 med juni 2018. Det viser nye tal fra Dansk Erhverv, men ifølge Jasmina Pless skal man som del af en etableret virksomhed ikke se den sløjfede IVS-ordning som en positiv garanti for mindre konkurrence. I det økosystem, som udgør dansk erhvervsliv, drager alle nemlig nytte af arbejdsomme iværksættere og deres nytænkning.

”Små nye virksomheder er ofte forgangsvirksomheder, når det kommer til nye idéer, og deres kreativitet og gå-på-mod kommer ofte de etablerede virksomheder til gode. Det er i hvert fald sundt for hele erhvervs-Danmark, når nye virksomheder kommer ind på markedet og blander sig. En tendens vi risikerer at se mindre af fremover”, siger hun.

Kapitalkrav er for højt

Selvom afskaffelsen af IVS-ordningen allerede har ført til færre nystartede virksomheder, så mener chefkonsulenten, at vi må vente et par måneder endnu, før vi for alvor kan se konsekvensen af den sløjfede selskabsform. Blandt andet fordi det vil vise sig, hvor mange iværksættere der kan opfylde kravene til at oprette et almindeligt anpartsselskab.

”I den perfekte verden vil vi fremover se en ligeså høj stigning i antallet af anpartsselskaber, hvilket vil betyde, at der ikke er noget problem ved at afskaffe IVS’erne, men mon ikke vi kommer til at se noget andet? Der vil højst sandsynligt ske det, at mange virksomheder aldrig vil blive etableret. Selvom nogle iværksættere fremover vil starte et anpartsselskab i stedet for et IVS, så er det bare ikke alle, der har den mulighed”, fastslår hun.

Som led i beslutningen om at afskaffe IVS’erne valgte man fra Folketingets side at sænke kapitalkravet til anpartsselskaber fra 50.000 kroner til 40.000 kroner. Dermed er det tanken, at det fremover vil være nemmere for iværksættere at stifte et anpartsselskab i stedet for et iværksætterselskab, men denne tese er forfejlet, mener Jasmina Pless.

”Der er nogle, der vil mene, at alle bør kunne skaffe 40.000 kroner, hvis man går med iværksætterdrømme, men det her kapitalkrav er blot én ud af mange faktorer, der skal opfyldes, når vi snakker rammevilkår for iværksættere, der ønsker at stifte et anpartsselskab. Disse faktorer kan virke små eller ubetydelige for nogle, men ikke for folk med iværksætterdrømme, der kæmper for at lykkes. Og så er det faktisk ikke alle, der har 40.000 kroner”, understreger hun og foreslår, at kapitalkravet sænkes yderligere.

”Nu skal vi selvfølgelig se tiden an, men for at rette op på denne beslutning kunne man eksempelvis se på, om kapitalkravet til anpartsselskaberne burde sættes yderligere ned – eksempelvis til 15.000 kroner, hvilket er gennemsnittet for EU-lande. Det er i hvert fald tankevækkende, at vi har flere medlemmer her i Dansk Erhverv, der har tilkendegivet, at havde det ikke været for muligheden for at stifte et iværksætterselskab med et lavt kapitalkrav, så var deres virksomhed nok aldrig blevet til noget”, fortæller Jasmina Pless.

Store virksomheder kan løfte dansk iværksætteri

Ud over at sænke kapitalkravet til anpartsselskaber peger Jasmina Pless på, at kommende iværksættere ligeledes vil kunne drage stor nytte af det etablerede erhvervsliv, som med fordel kan tage de små på deres skuldre og være med til at hjælpe nye virksomheder i gang.

”Hos Dansk Erhverv bakker vi i den grad op om, at danske virksomheder hjælper hinanden frem, da alle i sidste ende vinder på det. Større virksomheder spiller en stor rolle i at understøtte Danmark som iværksætternation, da de er med til at sikrer, at vi får løftet danske iværksættere. Det kan det etablerede erhvervsliv blandt andet være med til ved at være mere åbne overfor nye iværksættere, der måtte henvende sig. Nye selskaber er ofte afhængige af at kunne få afsat deres produkt på business to business-markedet, og det kræver, at der er nogle større virksomheder, der er indstillet på at købe løsninger fra mindre virksomheder”, siger Jasmina Pless.

Baggrunden for afskaffelsen af iværksætterselskabsformen er primært blevet anført som ’en forhøjet risiko for svig’ og øget opbygning af gæld til det offentlige i forhold til andre selskabsformer, men ifølge Jasmina Pless er afskaffelsen stadig en fejl – også selvom ordningen indbød til misbrug og snyd i forbindelse med oprettelse af kapitalselskaber.

”Det er ærgerligt, at vi har ladet de brodne kar ødelægge mulighederne for alle de lovende iværksættere i Danmark, som stifter et iværksætterselskab med gode intentioner. Iværksættere er dem, som skaber fremtidens vækst og arbejdspladser, derfor er det vigtigt, at vi sikrer gode vilkår for at starte virksomhed i Danmark”, siger Jasmina Pless og tilføjer:

”Selvfølgelige skal vi ikke acceptere snyd, men der må være bedre måder at inddæmme og forhindre svig i stedet for helt at afskaffe en ordning, som kom en masse iværksættere til gode. I stedet har det fået negative følger for en masse mennesker”, mener hun.