Snapchats kamera-solbrille kan være starten på en ny augmented reality-trend. Men får også de røde overvågningslamper til at blinke
Filmer du eller kigger du bare på mig?
Indtil nu har det ikke været svært at spotte en snapper, der typisk har mobiltelefonen rakt i strakt arm ud fra kroppen. Men det kan det meget vel blive fremover.
Snapchat har med deres nye solbrille forladt håndfladen og er kommet op på næseryggen. Spectacles, som brillerne hedder, ligner til forveksling en ungdommelig solbrille, men er tænkt til at agere Snapchat-appens forlængede arm.
Og selvom Snapchat endnu ikke er i nærheden af Google eller Microsoft, så har den blot fem år gamle virksomhed vundet særligt unge menneskers interesse.
Snapchat har de seneste år vundet store dele af danskerne tid på sociale medier. Ifølge DR Medieforskning er 15 procent af den danske social medie-brug gennem den populære app, der i samme omgang udnævnes til det hurtigst voksende sociale medie i Danmark.
Læs også: Dansk bank-app vil kapre generation Snapchat
Hvad tastaturet var for computeren
Hos Wireds techspecialist David Pierce har Spectacles store perspektiver, der rækker langt ud over at dele billeder af sekunders levetid med vennerne.
David Pierce mener, at Spectacles varsler en snart allestedsnærværende brug af kameraer.
”Idéen, om at et kamera ikke bare er til for fotoalbums, er afgørende for Snap’s fremtid på den lange bane. Eller rettere alles fremtid: Kameralinser ser ud til at være klar til at genopfinde computeraktivitet på samme måde som tastaturet og musen engang gjorde, eller touchskærmen efter det,” skriver David Pierce.
Det er efterhånden almindeligt kendt, at når nye teknologiers modenhed kulminerer med en pris, der er tilgængelig for almindelige brugere, så sker der noget i markedet. Bare spørg Nokia, Apple eller for den sags skyld det schweiziske urfirma Swatch, der for godt 30 år siden revolutionerede markedet med billige, moderigtige og vandtætte ure.
Læs også: Din hjerne bliver dit sikreste ID
Og det mener David Pierce er ved at ske for kameraer, så teknologier som Spectacles får sin tid nu.
”Gode kameralinser er billige nu, hvilket betyder, at de snart er overalt,” skriver han.
Ti gange billigere end Google glass
Med en pris på 130 dollars koster Spectacles mindre end en hæderlig Ray ban-brille. Og selvom det stadig er mange penge, så er det mere end ti gange billigere end floppet Google Glass, der står i 1.500 dollars.
Prisen er ikke det eneste punkt, hvor Spectacles bliver sammenlignet med Googles ambitiøse alternativ.
De kommende Spectacles-brugere befinder sig nemlig fra start i efterdønningerne af Glass-brugernes plettede renommé. På grund af brillens åbenlyse potentiale for at filme mennesker uden de aner af det, har brugerne gået under den lidet flatterende betegnelse ”glassholes”.
Fremtidsforsker ikke imponeret
Det er fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen, der påpeger kamerabrillens uheldige omdømme.
Læs også: Her er touchskærmens afløsere
”At de er så diskrete kan godt blive upopulært. Det var det, der slog Google Glass ihjel. Bekymringen for at folk tog billeder i et væk uden at spørge letpåklædte piger på stranden. Det samme, kan jeg forestille mig, bliver tilfældet med disse briller,” siger han og tilføjer med en slet skjult sarkasme:
”Det kan være, man bare skal vente til, der ikke er noget privatliv længere.”
Klaus Æ. Mogensen deler i det hele taget ikke David Pierces begejstring for Spectacles.
”Det er jo bare et snapchat techkamera, der er bygget ind i en brille. Hvis man kan tage billeder uden at bruge hænderne, men hvis man skal op og røre ved brillestangen, så sparer man jo ikke ret meget i forhold til at bruge telefonen,” siger Klaus Æ. Mogensen.
Stadig ingen håndfri funktion
Klaus Æ. Mogensen indrømmer at Spectacles er smarte, men brillen fejler i at levere den service, som kunne have givet anledning til et skred.
Læs også: “Hey. Vi har lavet den her dims, kan I finde på noget at bruge den til?”
”Det er den håndfri funktion jeg kan se noget nyt i. Hvis man kunne stemmeaktivere kameraet, tage billeder ved at blinke med øjnene eller sætte den til at tage billeder hver tiende sekund eller lignende, så ville det kunne noget,” siger Klaus Æ. Mogensen.
I denne første model af Spectacles sidder udløserknappen dog til Klaus Æ. Mogensens skuffelse på venstre side af brillestellet, som også afgiver et lys, så eventuelle ofre har lettere ved at se, hvis de bliver filmet.
Det er svært at spå hvem af David Pierce og Klaus Æ. Mogensen der får ret, men som Clayton Christensen har påpeget i sin anerkendte bog ”Disruptive Technologies”, så går den næste store ting ofte under radaren hos de etablerede virksomheder, fordi det ligner legetøj ved første øjekast.