EU-politikerne er trætte af den amerikanske præsident, efter han har sagt, at regulationer mest er et udtryk for de europæiske virksomheders manglende konkurrenceevne
Når EU i de senere år har indført nye regulationer for at dæmme op for den magt, store amerikanske firmaer har over internettet, er det mere drevet af profitmotiver og de europæiske firmaers manglende evne til at konkurrere med deres amerikanske kolleger, end det handler om privatliv og andre vidtløftige principper.
Det udtaler ingen ringere end den amerikanske præsident, Barack Obama, i et nyt stort interview med Re/code.
I interviewet udtaler han blandt andet, at “Vores firmaer har skabt [internettet], udviklet det og perfektioneret det på måder, [europæerne] ikke kan konkurrere med. Og nogle gange er det, der bliver portrætteret som ophøjede principper, egentlig bare et forsøg på at tilgodese kommercielle interesser.”
Over stregen Det har, ikke så overraskende, været en udbredt holdning blandt førnævnte firmaer, der til deres store fortrydelse har været tvunget til at indordne sig under ny lovgivning, som EU har indført for blandt andet at komme teknologigiganternes brug af skattely til livs.
Lignende lovgivning har dog også ført til tiltag som den såkaldte ‘ret til at blive glemt‘, der giver EUs borgere mulighed for at bede om at få slettet dele af historikken om deres egen person, der har hobet sig op hos Google og andre søgemaskiner.
Derfor falder præsidentens kommentarer ikke i videre god jord hos de europæiske lovgivere. Præsidentens udtalelser om, at lovgivningen kun er realiseret for at skærme de europæiske firmaers interesser er “over stregen,” siger en unavngiven talskvinde for Europa-Kommissionen til Financial Times og fastholder, at “Regulation bør lette adgangen til det indre marked for firmaer udenfor EU,” og at en ensartet håndhævelse af reglerne også er i de amerikanske firmaers interesse.
Hun bakkes op af Ramon Tremosa, et catalansk medlem af parlamentet, der peger på, at flere amerikanske firmaer faktisk støttede op om parlamentets sag mod Google.
Kølig luft Forholdet mellem EU og de store amerikanske teknologivirksomheder er ikke blevet mindre aktuelt på det sidste.
Transporttjenesten Ubers indtog på det europæiske marked har blandt andet været genstand for megen debat, fordi firmaets forretningsmodel tilsyneladende strider mod gældende taxalovgivning i Europa. Og fordi de europæiske taxaselskaber kæmper en indædt kamp for at beholde deres marked.
Og imens vil mange i Irland have gjort op med de gunstige skatteregler, der er blevet døbt en “double irish” og har fået adskillige teknologigiganter til at etablere europæiske afdelinger i Dublin.