“Tillid er godt – kontrol er bedre”. Sådan sagde Sovjetunionens diktator Lenin. Et mundheld, der rammer tiderne vi lever i, hvor alt fra banker til hospitaler bliver underlagt stadig strammere kontrol fra lovgivere. Det kalder på bevidste ledere.
Det er alt for nemt at dømme kontrol ud af ledelsen. I modsætning til det mange tror, så er der brug for at sikre, at spillereglerne overholdes. Det er ikke altid så nemt, som det lyder. Hvis vi har den samme kulturelle baggrund og referenceramme, er det nemt at styre gennem tillid, men når andre måder at tænke på bliver en del af den ledelsesmæssige cocktail, bliver det mere vanskeligt.
Danske Bank-sagen i Estland er en gamechanger på en uheldig måde. Mange ting er ændret. En ting er sikkert; der kommer endnu flere regler i fremtiden, og der kommer endnu flere administratorer, der skal sikre, at reglerne bliver overholdt. Det gælder især i den finansielle sektor, hvor antallet af medarbejdere stiger i complianceafdelingerne. Danske Bank og Nordea har således hver mere end 1000 medarbejdere, der udelukkende beskæftiger sig med, at lovgivning og gældende regler bliver overholdt.
Også sygehusene har været ramt af skandale-sager. Overlæger, der overfører forskningsmidler til privatkontoen, har været flittigt beskrevet i medierne. Også SKAT har været udsat for udbyttesvindel, hvor manglende kontrol har medført, at der fossede milliarder ud af statskassen.
Og hjemmehjælpere, der stjæler fra ældre, er også beskrevet igen og igen i medierne.
Politikernes svar er enkelt; mere kontrol, mere regneark. Svaret er logisk og nødvendigt; opstramning af reglerne. Det vil være svært at forestille sig, at ansvarlige politikere vil sige, at kontrollen skal afløses af tillid.
Konfrontation er nødvendig
Der er stadig brug for kontrol som en integreret del af ledelse. Men ingen af delene må stå alene. Der skal altid være et menneske bag kontrol og regnearkene samtidig med, at der skal være vilje til at tage konfrontationen, når det er nødvendigt. Spørgsmålet er, om det i virkeligheden ikke er her, at den største udfordring ligger; at ledere ikke tør tage den ubehagelige snak med en medarbejder, som ikke overholder reglerne. Også de uskrevne regler og dem, der er en del af værdierne og kulturen.
En virksomhed på tværs af landegrænserne har endnu større udfordringer. Det, som er umiddelbart forståeligt i et land, kan fremstå som uklart, mærkeligt og ulogisk i en anden kultur.
Ledelse er at give slip og at holde igen, når det er nødvendigt. Kontrol og regnearkene hjælper både medarbejdere og ledere med at holde næsen i sporet. Men det skal være med den sunde fornuft i behold.
“Tillid er godt – kontrol er bedre”, sagde den sovjetiske diktator Vladimir Lenin på et tidspunkt. Det gælder stadig, men med tilføjelse – “…og husk at forklare hvorfor”.
Henrik Ørholst er erhvervskommentator på TV2 News, boganmelder i Dagbladet Børsen og ekstern lektor ved CBS.