Antallet af bøger med fif og værktøjer til god ledelse vokser voldsomt i tiden. Derfor sætter Børsens mangeårige boganmelder Henrik Ørholst fokus på tre af de skarpeste bøger om strategi.
“Tiden er ændret. Udviklingen går hurtigere og hurtigere, derfor er der ikke længere brug for langsigtede planer”. Sådan lyder mantraet ofte, og derfor er det fristende at smide alle strategibøgerne på bålet og komme afsted. Men der er mere brug for planlægning end nogensinde før. Formen skal være en anden. Forudsætningerne ændrer sig løbende, og derfor er der mere brug for at være beredt og parat til alle former for ændringer, som lurer lige om hjørnet. Tre strategibøger fra Harvard Business Review Press kan være rejseguiden ud i det ukendte, hvor planlægning har fået endnu en dimension tilføjet. Den faglige ballast for bøgerne er i top. Formidlingen er næsten endnu bedre, og det er altid noget konkret parret med den seneste forskning.
Vær i tæt kontakt
“Sense & Respond” af Jeff Gothelf og Josh Seiden tager udgangspunkt i en tæt kontakt med markedet. Der skal eksperimenteres i samspil med kunderne. Det er ikke nok bare at spørge dem med passende mellemrum. Kunderne skal helt med ind i maskinrummet. Det betyder, at nye produkter ikke skal være helt færdige, før de bliver sluppet løs på markedet i en beta-version. Og hvis kunderne ikke kan lide det nye produkt; ja, så prøver man igen.
Tilbage til rødderne
Selvom der skal eksperimenteres med nye ideer og produkter, så skal der være et anker i virksomheden, som er virksomhedens sjæl. Chris Zook og James Allen fra Bain & Company har opgjort, at 90 procent af manglende vækst skyldes interne forhold. Det er ikke nye konkurrenter eller kunder, der ændrer mening. Nej – det er fordi virksomheden er kommet for langt væk fra rødderne. Derfor gælder det om at gøre op med bureaukratiet, reglerne og friktionen ved at vende tilbage til rødderne i virksomheder; at puste liv i grundlæggerens ånd.
Teknologien skaber nye veje
Alibaba har succes, og med “Smart Business” kommer vi helt med ind i maskinrummet, hvor Ming Zeng forklarer om baggrunden for den kinesiske internetgigant. Det er langt mere end bare et tilbageblik i historiebogen. Læseren kommer med ind de inderste dele af Alibaba, hvor vi får en forståelse for, hvordan de bruger teknologien til at skabe en virksomhed, som har potentiale til at bide Amazon i benet.
Henrik Ørholst er erhvervskommentator på TV2 News, boganmelder i Dagbladet Børsen og ekstern lektor ved CBS.