Det er en dyr fornøjelse for kreative rådgivningsvirksomheder at byde på et offentlig udbud. Det går ud over kreativiteten og innovationen i det offentlige.
Det koster penge at være kreativ. I hvert fald hvis bureauer vil være med i kampen om at vinde i de offentlige udbud på storstilede, kreative opgaver. For alene udformningen af et tilbud løber hurtigt op i mange timer for bureauet. Det viser en ny rapport, som ‘Center for forskning i offentlig-privat samspil’ står bag (COPS).
I gennemsnit bruger kreative rådgivningsvirksomheder 9 % af den samlede kontraktsum på at udforme et tilbud. Det betyder, at de virksomheder, som ikke vinder tilbuddet, står tilbage med en stor udgift alene på at byde på opgaven. Og virksomheden, som vinder opgaven, har allerede brugt en stor del af budgettet til at udforme tilbuddet.
Til sammenligning bruger it-branchen 5,48 % af den samlede kontraktsum og dermed næstmest på udformningen af et tilbud. Til forskel herfra skal sundheds/ældreplejen kun bruge 0,99 % på det og er derved den branche med færrest omkostninger, konkluderer COPS’s rapport ‘Private virksomheders transaktionsomkostninger ved offentlige udbud’.
Det er mange penge – og for mange – som de kreative virksomheder skal bruge, lyder det fra Dansk Erhverv. De mener, at det spænder ben for kreativiteten og innovationen.
”Du sætter en snæver ramme, hvis du skal bruge en masse penge på at skrive udbuddet, for du tager det jo med i dine beregninger og ser på, hvad du kan levere for pengene,” siger Malene Jæpelt, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.
Læs også: Mere potentiale i offentlig-privat samarbejde
Samme opfattelse har Erhvervsminister Brian Mikkelsen.
”Hvis det er for dyrt og bøvlet for virksomhederne at deltage, risikerer vi at få dyrere – og måske ringere – løsninger i det offentlige,” skriver han blandt andet i en pressemeddelelse om udgifterne til offentlige udbud.
Begrænser konkurrencen
Det er ikke helt uden grund, at omkostningerne er dyrere for de kreative rådgivningsvirksomheder. Det skyldes, at bureauer ikke kan nøjes med at give en pris, men derimod er nødt til at løfte sløret for kampagnens indhold allerede i tilbudsfasen. Det svarer lidt til, at en rengøringsvirksomhed begyndte at støvsuge, inden de gav prisen på en opgave. Men sådan er det for vidensrådgivningsbranchen.
“Hvis du skal komme med konceptet og idéen, er det jo en stor del af den kreative leverance, du allerede laver der. Du skal lave et meget mere færdigt produkt, for overhovedet at komme i betragtning,” forklarer Malene Jæpelt.
Udfordringen ved de høje omkostninger er, at det afholder flere fra at give tilbud, fordi det er mange penge at smide ud af vinduet, hvis bureauet går tomhændet hjem efter udbudsfasen.
“Man minimerer det kreative indspil. Hvis du indirekte begrænser konkurrencen, får du også færre kreative inputs at vælge imellem,” lyder det fra Malene Jæpelt.
Udnyt loven bedre
En anden udfordring er ifølge Malene Jæpelt, at de offentlige udbudsgivere ikke nødvendigvis forstår, hvordan kreative rådgivningsvirksomheder arbejder, og det afspejles i udbuddene. Derfor peger hun på mere dialog som en af løsningerne til at sænke tilbudsudgifterne.
Tilbage i januar 2016 trådte udbudsloven i kraft, som åbnede op for fleksible udbudsprocedurer, som efter planen skulle give mere dialog med markedet i forbindelse med udbud. Men sådan er virkeligheden ikke ifølge Malene Jæpelt. Hun oplever stadig en mangel på dialog om udbud, som ellers kunne reducere udbudsomkostningerne.
“Man skal se på de muligheder, der er i loven for at gå i dialog med markedet. Hvis man havde en større dialog med markedet indledningsvis om, hvad opgaven handler om, og hvad man vil have, kan man skære udbuddet bedre til i forhold til leverancen,” siger hun og fortsætter:
“Hvis udbudsgiver skærer det bedre til, skal virksomhederne bruge færre ressourcer på at afgive tilbuddet, og så kan de bruge flere ressourcer på det, der i sidste ende giver værdi og på selve leverancen.”
For at komme de høje udgifter til livs har Erhvervsminister Brian Mikkelsen igangsat en række initiativer, der skal sætte fokus på at nedbringe virksomhedernes omkostninger ved udbud.
Læs også:
Væksten skal komme af samarbejder på tværs
Nej, kreativitet opstår ikke ved skrivebordet
Talentshows skal gøre store virksomheder innovative