“Lav lige sådan en viral video dér”, har du måske hørt chefen sige. Men det er ikke noget, man bare lige gør
Tiden hvor familien Danmark samledes om husalteret efter aftensmaden er slut. Folk ser mindre og mindre flow tv. Men det betyder ikke, at de ser mindre fjernsyn. De ser det bare på andre måder. Der er selvfølgelig streamingtjenester som Netflix, HBO og TV2 Play, hvor rigtig mange har abonnement på mindst én tjeneste. En undersøgelse fra kulturstyrelsen viste i december, at cirka halvdelen af alle danskere over 12 år har et betalt abonnement på en streamingtjeneste. Og 76 procent af den danske befolkning over 12 år har en profil på et socialt medie.
Og lige netop de sociale medier har længe været et yderst effektivt kommunikationsværktøj. Og netop her er videoer et godt redskab. For Facebooks algoritmer gør, at videoopslag automatisk får et højere reach (altså når ud til flere af sidens følgere) på det sociale medie. Dermed er der større sandsynlighed for, at ens kommunikation bliver set.
Men der er forskel på, om en video når ud i folks feed, og om folk ser den, interagerer med den og deler den. Altså om den bliver en såkaldt viral video. Og det er helt klart sådan en, man helst vil skabe som kommunikatør. For hvis du kan formå at kommunikere din virksomheds budskab ud på en måde, så det sætter nogle følelser i gang hos modtageren, får de også lyst til at dele den.
Som at vinde i Lotto…men
Hvordan skaber man så den slags video? Der findes desværre ikke en facitliste. Men man kan sige noget om, hvilke overvejelser man kan gøre sig, før man sætter et videoprojekt i gang. For dels kan man sige noget om, hvordan man rammer den rigtige målgruppe, og dels kan man sige noget om, hvad videoer, der tidligere har opnået enorm popularitet, har til fælles.
Rikke Sternberg er partner i produktionsselskabet Make Sense. Hun har erfaring med både at lave tv og video-content.
“For hvert viralt hit er der tusindvis af sunkne skuder. Det at få et viralt hit er lidt som at vinde i Lotto,” siger hun.
Men derfor kan man godt forbedre chancerne for, at ens video er en af dem, der slipper igennem brugernes nåleøje. Og ifølge Rikke Sternberg er der en række overvejelser, man bør gøre sig.
Først og fremmest skal man have et budskab. Det lyder måske banalt, men der er nødt til at være en klar vision med, hvad man gerne vil kommunikere ud. Og ikke mindst hvem man vil kommunikere ud til. Hvis målgruppen kun er danskere, giver det ikke mening at lave videoen på engelsk. Og omvendt får en video, der skal ud over landets grænser klart mest succes, hvis den er på engelsk – også selvom man har tekstet videoen.
Det er vigtigt at få det bedste ud af sine hovedpersoner. Hvis virksomhedens CEO ikke er god til at tale på video, er det måske ikke ham, der skal fortælle. Måske skal kampagnen så gribes anderledes an.
Har du overvejet undertekster? Folk ser ofte videoerne på deres telefoner. Måske sidder de i bussen og har ikke lige høretelefonerne på. Derfor er det ekstra fedt, hvis de ikke behøver forstyrre den ældre dame foran, fordi de skal se en video.
Dernæst handler det om at fange folks opmærksomhed. Det er sjældent, at folk ser en video færdig på sociale medier, hvis den ikke fanger fra de første sekunder. Det kan eksempelvis være med en overraskende åbning, flotte billeder eller et vigtigt budskab.
Eksempler på reklamefilm, der blev virale succeser:
Dove har længe brandet sig på, at alle mennesker er smukke. For nogle år siden fik de stor succes med en video, hvor en tegner skulle tegne en række mennesker. Først som de beskrev sig selv, og dernæst som en fremmed beskrev dem. Og resultatet… Ja. Det passer sjovt nok lige ned i Doves budskab om, at vi alle er smukkere, end vi tror.
Red Bull giver vinger. Det er i hvert fald deres slogan. Og så er de muligvis kongerne af at få kommercielt indhold placeret, så seerne nærmest ikke er klar over, at det kommer fra Red Bull. Eksempelvis køber DR3 en række ekstremsportsudsendelser af dem. Men også på YouTube og Facebook er deres tv-indslag enormt succesfulde. Allermest succesfuld er måske videoen, hvor Felix Baumgartner slår verdensrekorden i faldskærmsudspring. Det hele blev sendt live, og hele verden så med, da det nervepirrende rekordforsøg skulle udføres.
Også herhjemme har vi formået at få spredt kampagnevideoer ud i verden. Spies så en mulighed i, at der bliver født for få børn. Og hvornår har par mest sex? Når de er på ferie. Spies pakkede en masse fakta om sex på ferier ind i ægløsningsrabatter, en konkurrence, hvor du kan vinde bleer og en ferie, hvis du kan bevise, at du er blevet gravid på din ferie. Simon Spies ville være stolt. Do it for Denmark kampagnen nåede ud i hele verden, og blev blandt andet populær på underholdningsplatformene Reddit og 9gag. Og sidste år gentog de succesen med kampagnen “Do it for mom”, der var samme koncept, men samtidig spillede på, at man skal give sin mor et barnebarn.