Sådan har danske virksomheder allerede brugt Pokémon Go til at få kunder i butikken
Med mindre du har været på sommerferie i vildmarken uden kontakt til omverden, har du nok hørt om fænomenet Pokémon Go. Uanset om man allerede har fået nok af folk, der vader rundt på gaden med næsen i skærmen for at fange en Meowth eller Squirtle, eller om man selv render rundt i parker for at finde et “Gym”, kan man ikke ignorere den effekt, spillet har haft allerede.
Spillet har modtaget både ros og kritik. Ros for at løsrive folk fra deres Netflix-afhængighed og sende dem på gåture i sommervejret, få Pokémon-jægerne til at samles om noget, at kombinere et spil med motion. Kritik for at folk går med næsen i skærmen, ikke er opmærksomme på omgivelserne og går ind i ting eller andre mennesker, trænger ind på privat grund.
Uanset om man hører til den i ene eller den anden lejr, er det værd at tale om, hvordan man som virksomhed kan udnytte Pokémon Go-bølgen.
Lynhurtigt efter spillet slog igennem, meldte de første butikker, barer og restauranter sig under Pokémon-fanen. Faktisk hoppede blandt andre Burger King med på vognen, allerede før spillet var tilgængeligt i den danske AppStore, fordi spillets popularitet i andre lande, havde fået mange danskere til at finde en måde at downloade det på, før det officielt blev lanceret her til lands.
Pokémon var pludselig “sejt” igen efter ellers at have været på listen over uddøde diller siden midten af 00’erne – eller i hvert fald kun populært blandt inkarnerede fans. Og succesen tilskrives ifølge Time en blanding af Pokémons evne til at fange det yngre publikum samt en nostalgisk følelse for generation Y’erne, der var børn, da Pokémonkort blev byttet i frikvartererne.
LÆS OGSÅ: Microsofts nye fremtidsbriller er “utrolige” og “magiske”
Mulighederne er mange
Den genfundne Pokémon-dille åbner mange muligheder for forretninger og virksomheder. Modsat andre populære apps som Candy Crush, Angry Birds og WordFeud lokker Pokémon Go folk ud i virkeligheden. Og derfor har flere virksomhedere set en fidus i at tiltrække Pokémon til bestemte lokationer. Udviklerne har gjort det både nemt og billigt at købe de såkaldte lures, der koster otte kroner for en halv time og lokker flere Pokémon til et bestemt sted. Lures kan ses på afstand af spillerne, og hvis de ved, at der vil være flere Pokémon et bestemt sted, kommer de løbende. Og så kan man håbe på, at de har tid til at kigge op fra skærmen og se, hvor de egentlig befinder sig i virkeligheden.
Her får du et par andre eksempler på, hvordan virksomheder har udnyttet hypen.
Rabatter
Flere virksomheder giver rabatter til Pokémon Go-spillere. Eksempelvis gav en McDonald’s ved Randers rabat til spillerne efter hvilket niveau de var på i spillet. Andre giver rabat efter hvilket hold, der kontrollerer det nærmeste “Gym”, eller hvis man fanger en særlig “god” Pokémon i butikken eller med butikken i baggrunden.
Events
Flere virksomheder har også forsøgt sig med at skabe events. Eksempelvis havde biografen Palads et event i slutningen af juli, hvor de satte lures op hele dagen, og Pokémon-jægerne kunne komme ind og få ladet telefoner op og købe en øl eller sodavand.
Netto på Frederiksberg holdt et “PokéParty” med lures i flere timer og tilbud til sultne spillere.
Og lige netop den metode kan man som virksomhed bruge, hvis man ikke har en fysisk café eller butik, som man bare lige kommer forbi på sin jagt efter Pokémon. Just Eat har arrangeret flere events i København og Aarhus med gratis lures og pizza – blandt andet på Dronning Louises Bro. Det kræver selvfølgelig, at virksomhederne afsætter tid og ressourcer til at komme ud og møde spillerne uden for i virksomheden.
LÆS OGSÅ: Growth-hackeren er marketingafdelingens tronraner
Konkurrencer
Andre virksomheder har forsøgt sig med konkurrencer. Eksempelvis udlovede rejsebureauet Kilroy en rejse til Poké-landet Japan. For at deltage i konkurrencen skulle man komme ind i en af deres butikker og fange en Pokémon. Derefter skulle man sende et screenshot til virksomheden som bevis.
Virksomheden har efterfølgende udtalt til Børsen, at konkurrencen har givet dem 60% flere besøgende i deres butikker. Det er dog ikke noget, man kan se på bundlinjen endnu. Men marketingchef i Kilroy Danmark, Michael Atzen, er dog optimistisk. For konkurrencen gjorde det i perioden lettere at komme i snak med målgruppen.
“Så for os er det vigtigste, at vi møder målgruppen i vores butikker, og at de kommer til at snakke med vores rejsekonsulenter over en kop kaffe. Om de så snakker om Pokémon eller en rejse til Japan eller Australien – det er egentlig ligegyldigt i den her sammenhæng. Det handler om at vise, hvordan vi fysisk er til stede med et butiksmiljø for den samme unge målgruppe,” siger Michael Atzen til Børsen.
LÆS OGSÅ: Virtual reality er mere end porno
Sociale medier
Hvis du ikke er i stand til at tilbyde rabat, konkurrencer eller events, er løbet ikke kørt. Flere har brugt Pokémon til at brande sig på sociale medier. Eksempelvis delte Nordsjællands Politi en opdatering på Facebook, der blev delt knap 2.000 gange. Formår man at lave den sjove opdatering, som brugerne er villige til at dele, er der billig markedsføring at hente. Og her kan det altid betale sig at hoppe med på den nyeste bølge.
Nogle vil måske mene, at den største hype allerede har lagt sig. Men Pokémon Go er næppe det eneste spil af denne slags. Selvom man tænker, at en ny tendens måske er rettet mod en anden aldersgruppe end ens egen, kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvordan det fungerer alligevel. For hvem ved, om man kan udnytte den seneste dille til god og billig markedsføring?
[fakta_boks_generel_start]
Pokémon-rookie? Her har du en kort forklaring:
- I Pokémon Go bevæger du dig rundt på gader for at fange Pokémon i den “virkelige” verden. Du kan se, hvor du er på et kort, der lokaliserer dig via GPS. På kortet kan du se, når der kommer en Pokémon frem, som du kan fange. Når du skal fange Pokémon’en, aktiveres telefonens kamera, og det ser ud, som om Pikachu er der i virkeligheden.
- Har man ikke tålmodighed til at bevæge sig rundt, kan man købe lures. Et lure lokker flere Pokémon hen til et bestemt sted. Aktive spillere kan så se på deres kort, hvor der er sat lures op i nærheden. Et lure-modul virker i en halv time.
- I gyms kan spillerne træne deres Pokémon ved at kæmpe mod andre Pokémon. På den måde stiger både deres Pokémon-træner og Pokémon i graderne.
[fakta_boks_slut]