Samsung og Apple har siddet tungt på verdensmarkedet nærmest siden smartphonens fødsel. Men en flok kinesiske opkomlinge kan på kort tid vælte dem af tronen
Nærmest siden smartphonens opfindelse har der været konstant fokus på én duel: På den ene side innovative Apple med det lækre design og på den anden sydkoreanske Samsung med deres uheldige patentsager og forkærlighed for plastik-design.
Men selvom de to giganter stadig tilsammen tegner sig for over en tredjedel af alle smartphones, der bliver langet over diskene verden over, så er alt ikke så rosenrødt. Det viser en oversigt for smartphone-salget i andet kvartal i 2015.
Samsung er siden 2012 gået fra 32,2 til 21,4 procent af det samlede mobilsalg, mens æblefirmaet er gået fra 16,6 til 13,9 procent i samme periode, viser tal fra analysebureauet IDC.
Kineserne kommer
Trenden bliver endnu mere interessant, når man kigger på de firmaer, som har spist bidder af æblekagen de seneste år. De er nemlig alle kinesiske.
Huawei, Xiaomi og Lenovo kommer ind på de efterfølgende pladser.
Tilsammen sidder de kinesiske firmaer på 19 procent af verdensmarkedet, og dermed er de større end Apple og faretruende tæt på Samsung. Hvis altså man er aktionær i Seoul-firmaet.
Huawei er det kinesiske firma, vi bedst kender herhjemme, og de har efterhånden været en del af teleselskabernes sortiment i nogle år. Kinesernes seneste flagskibsmodel P8 er generelt blevet rost, og Computerworld kalder den ‘en toptelefon til den halve pris’. Alligevel sælger Huawei kun få mobiler i Danmark. Deres markedsandel er på 2 procent her i landet.
Firmaet lancerer dog lige nu en stor kampagne i Danmark, og er i dette kvartal avanceret til at blive den andenstørste Android-producent efter Samsung i hele Europa. Samtidig har Google valgt firmaet som producent af deres Nexus 6P, som netop er udkommet til store roser fra verdenspressen.
PC-verdensmester vil lave smartphones under dæknavn
På de efterfølgende pladser i top 5 kommer Xiaomi og Lenovo. Sidstnævnte kender vi i Danmark for deres pc’er, og firmaet er i dag den førende producent af computere verden over. Det danske marked bugner af tablets fra firmaet, men man skal ud i nogle relativt obskure webshops, hvis man vil have en Lenovo-smartphone.
Firmaet mener det dog seriøst. Det viser opkøbet af den tidligere tele-gigant Motorola fra Google. Lenovo har tænkt sig at bruge det mere prestigiøse Motorola-brand til at komme ind på det vesteuropæiske marked, mens deres eget navn skal bruges i det budget-orienterede Østeuropa.
Steve Jobs-kloner med ambitioner
Xiaomi er ligesom Lenovo heller ikke sådan at få fat i herhjemme. Mange har nok alligevel hørt navnet før. Firmaet er nemlig kendt som en af verdens mest lovende startups. Xiaomi ligger i skrivende stund nummer 2 på Fortunes unicorn-liste med en værdi på 46 milliarder dollars – lige i hælene på Uber. Det er imponerende for et firma, som er grundlagt i 2010, og som mest har opereret på det hjemlige og indiske marked.
Xiaomi er grundlagt af Lei Jun, som kaldes ‘den kinesiske Steve Jobs’, da han har kopieret alt fra uniform til præsentationsstil fra tech-ikonet. Lei Jun er endda gået så vidt som at have genbrugt Jobs’ berømte ‘One more thing’ ved en produkt-lancering.
Beijing-firmaet er kendt for at sælge topprodukter med ekstrem lav indtjening. Det kan de gøre, fordi de ikke har fysiske butikker. Planen er at tjene pengene ind igen på software. Og ved på sigt at blive en smart-home producent. Når først alle forbrugere har firmaets telefon, kan den bruges til at styre de forskellige andre Mi-gadgets, synes tankegangen at være.
Xiaomi har desuden haft held med at kapre den tidligere Android-topboss Hugo Barra. Han skal lede ekspansionen i resten af verden, og det siger ikke så lidt om ambitionerne.
Mystisk trio presser det hjemlige marked
Mens det kan lyde som om, at Xiaomi, Lenovo og Huawei er godt på vej til at stjæle tronen fra Apple og Samsung, så fortæller det ikke hele historien.
Det kinesiske marked er nemlig benhårdt. Og det seneste år har de semi-etablerede kinesere med skræk kunnet se helt nye firmaer, som Oppo og Vivo gøre indhug i deres andele af markedet.
Samtidig har Oneplus skaffet sig stor international bevågenhed med deres ‘invitation-only’ salgsstrategi. Firmaets telefoner bliver i mange medier hyldet som de bedste bang-for-buck smartphones i verden lige nu.
Og for at gøre hele situationen endnu mere speget, så har de tre ovennævnte opkomlinge den samme ejer, tech-virksomheden BKK fra Guangzhou. Det skriver Quartz.
Ingen ved helt, hvad relationen mellem firmaerne er, men industri-kendere spekulerer i, at der en fælles business plan og synergi mellem de tre virksomheder.
Smartphone-markedet lige nu er mere spændende end en sæson-finale af Game of Thrones, og Kina kan ligne Westeros.