Selvom Pippi Langstrømpe blev skabt i det forrige århundrede, har hun fået en renæssance i dansk erhvervsliv. For det er blevet in at tale om ”Pippi-piger” og Pippi-mentalitet. Ny bog er kronen på værket.
To strittende fletninger, fregner på kinderne, styrke til at løfte en hest og et evigt gåpåmod, så kender vi Pippi Langstrømpe eller rettere Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. Ikke engang Pippis navn er som alle andres.
”Pippi spiller på vores drømme om suverænitet og uafhængighed, og så inspirerer hun til at være stærk, modig, oprørsk og måske allervigtigst at være sig selv”, siger Merete van den Berg, der er tekstforfatter og aktuel med bogen ”107 danske Pippi-piger”.
Selvom det er langt over 70 år siden, at den første bog om Pippi Langstrømpe kom ud af trykken, så er der noget, der tyder på, at hun stadig er topaktuel.
For Pippi-citater såsom ”Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” eller ”Hvis man er stille for længe, så visner tungen” florerer hyppigt på LinkedIn, hvor voksne hylder deres barndomsidol, som en evig rollemodel. Selv CEO for Microsoft Danmark og Island, Marianne Dahl, er selverklæret pippifan.
En fritidsklub med fokus på teknologi for piger hedder selvfølgelig ”Digi-Pippi”. Og uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, er også hoppet med på Pippi-terminologien og sagde til Berlingske den 7. marts, at han ”ville ønske, at piger tænkte mere som Pippi” med henblik på at få flere piger ind i it-branchen.
Merete van den Bergs bog ”107 danske Pippi-piger” består af 107 små portrætter af kvinder, der har flyttet grænser og skilt sig ud indenfor alt fra politik til sport, videnskab, kunst og erhvervsliv. Fælles for dem er, at de på en eller anden vis minder om Pippi Langstrømpe, så måske er Pippi ved at få idol-status i dansk erhvervsliv?
Pippi som fremtidens medarbejder?
Når trægulvet skal skrubbes, skifter Pippi gerne sine store støvler ud med et par børster, så hun kan skøjte køkkenet rundt i vand og sæbe, imens Tommy og Anika måbende ser til. Pippi finder hele tiden på nye påfund, og selvom de kan virke fjollede, så er det dét vi voksne kan lære noget af, mener Merete van den Berg.
”Vi skal leve af vores kreativitet og vi skal leve af vores handlekraft. Evnen til at betragte de samme ting som alle andre men tænke noget andet. Det er vigtigt, at man ikke lader sig intimidere alt for meget af det etablerede. Fremtidens medarbejder, som jeg ser det, det er den der fede type, som har alle de gode ideer, og som de andre gerne vil lege med”.
Og en smule Pippi-tænkning på de danske arbejdspladser ville nok ikke skade kreativiteten hos de fleste.
”Hvis vi tænkte mere som Pippi, så tror jeg faktisk, at vi ville få mere ud af de ressourcer, vi har, siger Merete van den Berg og forklarer, hvordan især de fleste kvinder igennem deres barndom og skoletid har fået anerkendelse for at være ordentlige, pertentlige og svare rigtigt.
”Vi har aldrig nogensinde opfundet nye ting eller opnået nye landvindinger ved at gå og passe på, sørge for at passe ind og gøre tingene ’rigtigt’. Hvis man lægger mere vægt på noget Pippi-kultur, så er der mere plads til at lave fejl, og til at man kan lære af dem og komme videre. Det tror jeg er helt afgørende. Det er super vigtigt”.
En, der har taget Pippi med ind på skrivebordet, er Microsofts CEO, Marianne Dahl. For da hun i 2017 skulle oplære den dengang 23-årige Zainab Alatraktchi som CEO for en dag, var en af Marianne Dahls vigtigste lektioner ”Pippi-doktrinen”. Den bygger på to Pippi citater: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” og ”Når man er ekstra stærk, har man en forpligtigelse til at være sød”, og især det sidste tillægger hun stor værdi.
”Det, man altid skal huske som leder, det er, at man er mega mega stærk, man har magten, og derfor skal man være super sød”, siger Marianne Dahl i en video fra Microsoft.
Ægte Pippi-mentalitet
Pippi Langstrømpe kan altså være ligeså relevant på kontoret som på børneværelset. Men hvad er det egentlig, Pippi Langstrømpe står for, som er så ønskværdigt?
”Hun har en stærk integritet. Hun er sej, stærk og ikke optaget af, hvad andre mener om hende. Men hun er også sød og gavmild. Det vigtigste er, at hun ikke giver op. Hun gør det, hun har sat sig for. Hun er sådan en der moser fremad. Hun er en meget handlekraftig personlighed og har sådan en lidt nul bullshit-tilgang til livet. Hun tager måske også fejl nogle gange, men så tager hun tæskene og tager så fat igen” siger Merete van den Berg.
Selvom både hun og Tommy Ahlers taler om Pippi-piger, så er det ikke kun de kvindelige medarbejdere, der kan lade sig inspirere af Pippi Langstrømpe.
”Pippi-mentalitet går på tværs af køn. Det har ikke noget med køn at gøre, og det er egentlig også det, jeg rigtig gerne vil hen til med bogen. Som jeg skriver i mit forord: Vi har brug for mennesker, som drømmer og gør det, de gerne vil med deres liv”, siger Merete van den Berg og forsætter:
”Der er mange som går rundt og er usikre på sig selv med høje krav og 12-taller. Men pakker man den usikkerhed væk og gør det, man er optaget af, stikker næsen frem, står på sine egne ben og så bare kommer i gang med at opfinde fremtiden, så er det underordnet, om man er en pige eller en dreng”, siger hun og slutter:
”107 danske Pippi-piger” er en hyldest til de mennesker, der tør noget og gør noget. Dem, der skaber nogle muligheder for sig selv og for os andre og tænder et lille håb om, at det kunne jeg måske også selv gøre”.