At følge med tiden og det omgivende samfund er en præmis for at varetage kerneopgaverne i Københavns Politi, vurderer politidirektør Anne Tønnes, der bestræber sig på at skabe et politi, der er på forkant, og som er i tæt dialog med byens borgere.
”Udover bandekonflikten var der meget andet på tapetet den sommer”.
Sådan indleder Anne Tønnes, da hun retrospektivt ser tilbage på sommermånederne i 2017, hvor hun netop var udnævnt til at varetage stillingen som politidirektør for landets største politikreds og skulle stå i spidsen for flere indsatstunge opgaver, blandt andet i forbindelse med en ulykke i Københavns Havn i juni, bekæmpelsen af utrygskabende lejre samt den verdensomtalte ubådssag.
“Der var ikke tale om nogen blød indflyvning. I sådan en situation klør man bare på, når man kender til arbejdsgangene og opgaverne”, fortæller Anne Tønnes, der sad i funktion i selvsamme stilling fra april til juni, og hvis CV synes at være skræddersyet til stillingsbetegnelsen med titler som vicepolitiinspektør i Københavns Politi og politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi.
“Jeg er generelt meget bevidst om, at jeg har et ansvarsfuldt job, men det betyder ikke, at jeg tænker ‘liv og død’ i min daglige ledelse. Jeg møder det, når jeg læser døgnrapporten og ser, hvad der rører sig i hovedstaden. Og der sker meget ubehagelig kriminalitet”, siger Anne Tønnes med en fattet mine og indskyder:
“Men man forholder sig professionelt til det”.
Når kriminaliteten rykker fra gadeplan til cyberspace
“Jeg ønsker at skabe et moderne politi, der følger med tiden og det omgivende samfund, og som er med på beatet – både i forhold til borgerne og den kriminalitet, der udføres”, forklarer Anne Tønnes og påpeger, at det kræver, at man holder sig ajour på mange måder.
“Vi prøver at være dialogsøgende i vores tilgang til borgerne”, siger Anne Tønnes og henviser til politiets aktive brug af sociale medier, som Twitter og Facebook, samt hendes egen fremtræden i lokalaviserne, med et tryghedsskabende formål, i forbindelse med bandeskyderierne.
“Jeg holder også møder med hovedstadspolitikredsene i Norden og Europa for at høre, hvilke dagsordener de har, og hvilke trends de ser lige nu, og så handler det om at følge med i analyser, være i løbende i dialog med samarbejdspartnere, borgere og erhvervslivet”, siger Anne Tønnes, der ser en udfordring for politiet i forhold til den voksende cyberkriminalitet.
“Politiet skal være der, hvor kriminaliteten er. Så der kan vi blive langt bedre”, konstaterer hun.
Først på året åbnede et nyt landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet, under betegnelsen LCIK, og ifølge Anne Tønnes forventer man, at det bliver en vidensbank for cyberkriminalitet, der samtidig effektiviserer proceduren for anmeldelser.
“Tidligere, da man blev udsat for kriminalitet på internettet, skulle man anmelde det i den politikreds, man var tilknyttet. Det var ikke særlig smart, folk blev behandlet forskelligt, og man havde svært ved at få et overblik over kriminaliteten, og de trends der var. Nu har vi samlet alle anmeldelser et sted, og det foregår digitalt”, forklarer Anne Tønnes.
At sætte tillid til fagligheden
Som politidirektør leder Anne Tønnes Københavns Politi med et budget på 1,6 milliarder og en medarbejderstab på over 3.000 ansatte. Og selvom Anne Tønnes tager kørekursus med færdselspolitiet, begiver sig ud i felten på grænsekontrol i lufthavnen eller deltager i et kontrolbesøg på et bordel eller på Christiania, medgiver hun, at hverdagen, som udspiller sig på Københavns politigård, er ‘knap så actionpræget’.
“Når jeg møder ind, læser jeg hver morgen døgnrapporten, tjekker pressebilledet og holder strategimøde med chefpolitiinspektøren, chefanklageren og stabschefen”, siger Anne Tønnes, der finder det ‘givtigt’ at komme ud i organisationens forskellige afdelinger:
“Når jeg har mulighed for det, gør jeg det for at fornemme, hvad der rører sig, hvad det er for en arbejdskultur, moral og gejst, der eksisterer i politiet”, siger Anne Tønnes, der til daglig leder mange forskellige faggrupper under sig.
“Som øverste leder er min opgave at udstikke en overordnet retning. Heldigvis er vi begunstiget med meget dygtige medarbejdere, og så er min tilgang også den, at jeg har stor respekt for fagligheden”, fortæller Anne Tønnes og påpeger vigtigheden af at skabe rum for fagligheden.
“Det betyder jo ikke, at jeg ikke udfordrer eller stiller spørgsmålstegn”.