Winklevoss-tvillingerne har opgivet søgsmålet mod ekspartneren, Mark Zuckerberg. De to meter høje eliteroere og forretningsmænd vender nu opmærksomheden imod kryptovaluta, som de tror bliver en billionindustri
Tyler og Cameron Winklevoss bliver typisk omtalt samlet som Winklevoss-tvillingerne eller blot The Winklevii, og er nok bedst kendt for deres største nederlag. Nemlig at de blev overhalet indenom af deres tidligere samarbejdspartner Mark Zuckerberg, da han skabte Facebook. Og for at de aldrig for alvor har fået rettens ord for, at Zuckerberg skulle have stjålet deres idé til det sociale netværk, som de ellers selv hårdnakket fastholder.
Men selvom de enæggede tvillinger måske aldrig kommer sig helt over karrierens tidlige nederlag, har de ikke kastet håndklædet i ringen. I de senere år er de nemlig blevet nogle af de mest succesfulde forretningsmænd på markedet for den virtuelle kryptovaluta Bitcoin.
Bitcoin er vores tids guld
Allerede i 2013 anslog Winklevoss’erne betalingssystemets værdi til at være i omegnen af $400 milliarder. Og for nylig kunne tvillingerne så afsløre, at de har planer om at gøre møntfoden mainstream med deres regulerede Bitcoin-børs Gemini – latin for ‘tvillinger’.
Og selvom mange stadigvæk ser Bitcoin som en flygtig og usikker investering, giver andre Winklevoss-brødrene ret i, at virtuel valuta vil få en stadig vigtigere plads på det internationale marked og måske har potentialet til at ændre radikalt på den globale handel.
Tvillingerne selv fastholder hårdnakket deres tiltro til kryptovalutaen. De ejer efter sigende selv omkring én procent af alle Bitcoins i omløb, og overfor CNN sammenlignede de for nylig Bitcoin med guld og anslog, at valutaen kan ende med en markedsværdi på mere end en billion dollar.
Hvis forudsigelserne viser sig at holde stik, kan den virtuelle valuta ende med at blive den genoprejsning, de to tvillinger har ventet på lige siden nederlaget i deres universitetstid. Et nederlag, der har defineret dem i den offentlige bevidsthed og tilsyneladende aldrig helt har forladt deres selvbevidsthed.
Snydt for flere hundrede millioner
Det er måske ikke så mærkeligt, at Winklevoss-tvillingerne stadigvæk har et horn i siden på Facebook og stifteren Mark Zuckerberg. I 2002, da både tvillingerne og Zuckerberg var studerende på Harvard University, arbejdede de to Winklevosser på det sociale netværk for studerende på skolen, HarvardConnection. Den talentfulde programmør Mark Zuckerberg blev hyret til at udvikle websitet, men i mellemtiden begyndte han at arbejde på sit eget website, thefacebook.com, der i idé og koncept til forveksling mindede om HarvardConnection.
Zuckerberg endte med at lancere Facebook mens HarvardConnection stadigvæk var på skitsestadiet, og tvillingerne lagde både sag an og anmodede Harvards præsident, Larry Summers, om at gribe ind. Det afslog han, og heller ikke i det efterfølgende og langvarige retsopgør fik tvillingerne for alvor medhold i anklagerne mod Facebook. Da tvillingernes konkurrerende sociale netværk endelig blev lanceret under navnet ConnectU, havde Facebook allerede sat sig tungt på markedet.
I 2008, netop som Facebook overhalede Myspace som verdens foretrukne sociale netværk, indgik parterne endelig et forlig, hvor tvillingerne modtog $20 millioner i kontanter og $45 millioner i Facebook-aktier. Sidstnævnte er væsentlig mere værd i dag, men på grund af uenigheder om, hvordan aktierne i sin tid skulle værdisættes, påstår tvillingerne, at Facebook har snydt dem for flere hundrede millioner dollars, og retssagen stoppede derfor ikke med forliget.
Sportsidioter med blåt blod i årene
Store dele af forløbet er opridset i David Finchers succesfilm The Social Network fra 2010 med Jesse Eisenberg i hovedrollen som Mark Zuckerberg og Arnie Hammer, ved hjælp af lidt tekniske fiksfakserier, i rollen som begge de to tvillingebrødre. Filmen blev en enorm succes, og selvom Zuckerberg ikke ligefrem blev portrætteret som nogen helt, fik filmen alligevel cementeret indtrykket af Winklevoss-tvillingerne som de to overprivilegerede og forbitrede rigmandssønner, der hårdnakket forsøgte at få den semigeniale nørd ned med nakken.
Det er et noget misvisende portræt, mener de to meter høje eliteroere og forretningsmænd selv. De holder sig som regel for gode til at udtale sig om ærkefjenden Zuckerberg, men har ved flere lejligheder beklaget den måde, deres strid er blevet portrætteret.
“Det har altid været denne her David mod Goliath, sportsidioter med blåt blod i årene mod hacker-knægten, når det i virkeligheden har været en strid mellem to privilegerede parter”, fortæller Cameron Winklevoss i et interview med New York Times. “Lighederne mellem os og Zuckerberg er faktisk større end forskellene”.
Bliver større end Facebook
Måske er der lighed, men der er ikke meget broderskab at spore i forholdet mellem tvillingerne og deres tidligere samarbejdspartner. I 2011 opgav The Winklevii at forfølge appelsagen mod Facebook længere, da en retssal gav dem besked på, at de ikke kunne omstøde forliget fra 2008.
Men det betyder ikke, at de opgav at inddrive gælden, afslørede de kort efter i et omfangsrigt interview med Vanity Fair. At give op “ligger ikke i vores DNA,” sagde Tyler Winklevoss dengang uden at uddybe, hvordan regnskabet så skulle gøres op.
Måske håber tvillingerne med Bitcoin-eventyret at inddrive en slags sejr over deres tidligere partner og hans sociale netværk i milliardklassen på. I hvert fald bærer deres udtalelser præg af, at Zuckerberg og Facebook repræsenterer en slags målestok for succes.
“Bitcoin kan potentielt få større betydning (end Facebook, red.), fordi muligheden for at donere 50 cent til en på den anden side af kloden har en anden betydning end at dele et foto”, siger Tyler Winklevoss eksempelvis lettere nedladende i et interview med The Guardian.
Inden han skynder sig at understrege, at Bitcoin og Facebook naturligvis ikke kan sammenlignes.