”Vi skal lede mennesker som mennesker”

Middelmådighed, stress som en normaltilstand og grænsen af det menneskelige. Alt det vil ledelsesekspert Louise Orbesen gøre op med i et projekt, der har fokus på mere menneskelig ledelse og intelligens. 

”Vi er kommet til et sted, hvor det unormale og undtagelsen er blevet til normen. Vi er helt ude at røre ved grænsen for, hvor meget vi som menneske kan bære. Vi er ude i, at stress er en normalitet. Det skal vi væk fra,” siger Louise Orbesen.

Derfor besluttede hun i starten af året at undersøge, hvordan man kan lede radikalt anderledes i en tid, hvor den herskende ledelsesstil har gjort stress til en normaltilstand og skabt store polariseringer rundt omkring i verden.

Missionen var klar. Hent inspiration fra de bedste. Fra hele verden. Foren deres viden i simple principper og skab en bevægelse under titlen ”Leading Humans”, der vil gå forrest for at sikre god ledelse fremover.

Indtil videre har hun interviewet mere end 50 eksperter som blandt andet tæller en professor fra Harvard, lederen af et verdenskendt reklamebureau, iværksættere og virksomhedsledere. Dertil kommer mindst lige så mange uformelle kaffemøder med folk, der vil dele deres erfaringer med hende. Som eksempelvis kommunaldirektøren fra Gentofte Kommune, der har frigivet tid ved at ændre mødestrukturen. Læs om hans ændringer her.

Led mennesker som mennesker

Den 17. november afholdte Louise Orbesen en ledelseskonference for alle interesserede og løftede for første gang sløret for noget af den viden, hun allerede har indsamlet.

”Der tegner sig tydeligt en bekræftelse af det, der hele tiden har været tanken med projektet. Nemlig at vi skal lede mennesker som mennesker,” fortæller hun.

Mere konkret hverken kan eller vil hun være på nuværende tidspunkt, for hun har stadig en masse interviews. Først derefter vil hun begynde at udlede konklusioner. Realistisk set, vil hun først om et til to år kunne præsentere en egentlig model med simple regler for Leading Humans.

Menneskelig intelligens i spil

”For mig handler det om, at vi skal op i nyt gear. Vi skal have en meget mere menneskelig intelligens i spil, end vi har i dag. Det handler ikke om, at vi skal have en større hjerne, eller at hjernen skal udvikle sig. Det handler om, at vi skal have flere lag af den menneskelige intelligens i spil.”

Sådan forklarer Louise Orbesen, hvordan man leder mennesker som mennesker. Det handler om at komme dybere ned i en selv, se ud over ens eget ego, skrælle lag af sig selv samt have og udvise empati.

”Hvis vi begynder at lede mennesker som mennesker, vil vi opdage, at folk vil blive meget mere frie og trygge i deres måde at udtrykke sig på, end de er i dag,” siger hun og fortsætter:

”Vi skal maksimere det bedste og den største kraft, vi har i os. Vi gør det bare ikke godt nok. Det er for middelmådigt meget af det, der foregår i dag,”

Et eksempel på det er, at der i dag er alt for meget fokus på at levere til virksomhedens vækst og produktivitet, peger hun på. Det skaber meget mere kreativitet, hvis fokus var rettet mod at bidrage til virksomhedens formål.

Humanistiske tanker i jakkesæt

Det lyder måske en anelse humanistisk eller idealistisk, når det handler om at skrælle lag af sig selv. Men det er det ikke. Tværtimod. Helt fra projektets start har hun haft en såkaldt braintrust, hun har kunne hente inspiration fra. Hendes braintrust består af syv eksperter med forskellig baggrund som en tidligere vicedirektør i en stor virksomhed, en tidligere leder fra Forsvaret, en tidligere konsulent fra The Boston Consulting Group.

Også Louise Orbesens egen baggrund er alt andet end humanistisk.

”Jeg kommer selv ud af McKinsey og har ikke lavet andet i hele mit liv end at lave strategier for mænd og kvinder i jakkesæt,” siger hun.

Til ledelseskonferencen var deltagernes politiske ståsted og økonomiske situation også meget forskellig. En fjerdedel af deltagerne støtter Liberal Alliance og en næsten lige så stor del Alternativet. Og den årlige indtægt lå fra under 200.000 kr. til over 1. mio. kr. – endda med en overvægt til af dem i øverste lag.

”Leading Humans er er humanistisk projekt, der vil verden og mennesker det bedre. Det er meget sigende med mange for Liberal Alliance, for det her er ikke et idealistisk Politiken-projekt. Det er fuldstændig hardcore. Det er virkelig vigtigt for, at vi kan overleve i fremtiden, siger Louise Orbesen.

Læs også:

Her er tre ledere, du ikke skal kopiere

Ny innovations-boss: Følelser er vigtigere end strategi

Lær at bruge hjernen som en medspiller

Log ind hvis du har en F5-konto

Log ind hvis du har en F5-konto

Velkommen tilbage,

Jeg har glemt mit kodeord

Opret en profil og kom igang...

Sssssch, ny kode på vej. Tjek din mail.

Tilbage til login