Lidt for populær? Kickstarter oplever, at flere af deres populære projekter har svært ved at indfri løfterne. Tid til selvjustist, mener professor
Flere firmaer, der har fået økonomisk støtte med crowdfunding, kan ikke leve op til deres forpligtelser. Produkterne er enten for dårlig kvalitet, kommer ikke frem til tiden eller også går firmaet bag konkurs. Det skriver DR Viden.
Kickstarter er et af de mest populære crowdfundingsites. På sitet kan man se et væld af idéer, man som bruger kan støtte økonomisk. Når man støtter et projekt, bliver man såkaldt backer. Ofte bliver man som backer tilbudt flere forskellige ‘pakker’, alt efter hvor meget man betaler.
Problemet er bare, at der begynder at dukke nogle dårlige sager op for Kickstarter, hvor nogle af de populære projekter ikke kan holde, hvad de lover.
“De glade dage i starten, hvor man støttede, fordi det var interessant at være med, er ovre. Som crowdfunding er blevet mere populært, tiltrækker det også dem, der er ude på at udnytte folks begejstring økonomisk,” vurderer Michel Avital, professor med speciale i crowdfunding ved Copenhagen Business School.
Floppet drone, barbermaskine og køleboks
Især tre eksempler har fået opmærksomhed i medierne i år.
I januar 2015 væltede pengene ind til udvikling og masseproduktion af en populær drone kaldet Zano. Firmaet bag fik på kort tid samlet omkring 25 millioner kroner, men det er kun lykkedes dem at levere dronen til 600 af deres 12.000 backere. Resten, 11.400 mennesker, får ikke nogen drone. Bare ærgerligt. Samtidig fortæller flere af dem, der faktisk fik en drone, om store tekniske problemer.
I oktober, bare ni måneder senere, var der ballade med barbermaskinen Skarp, der skærer med en rød laser… Selvfølgelig blev den populær på Kickstarter. Der blev samlet ikke mindre end 26 millioner kroner på 24 dage. Men da prototypen blev set efter i sømmene af Kickstarter, blev den dømt for dårlig til masseproduktion. I det tilfælde fik støtterne dog deres penge igen.
Og endelig, her i november, var der Coolest Cooler. En køleboks, der også har indbygget blender og højtaler. Ret cool, ikke? I teorien er alt godt, men da det kom til produktionen, stod firmaet bag pludseligt med en strejke hos deres kinesiske leverandør.
Omkostningerne gjorde, at producenterne bag køleren så sig nødsaget til at sælge køleren på Amazon, inden deres originale støtter have fået det produkt, de ellers havde betalt for.
Sæt dig ind i projektet, før du backer det
Rådet fra Dansk Crowdfunding Forening er, at man skal sætte sig grundigt ind i de projekter, man støtter. Mange backers er ikke nødvendigvis en fordel for den enkelte backer.
“Jeg har fulgt Coolest Cooler længe, og med deres enorme succes følger også et enormt ansvar over for rigtig mange mennesker. Man skal på rekordtid nå at bygge en fuldblodsorganisation op omkring dét, der bare startede som én mand og hans prototype støttet af det nære netværk. Der bliver finansieret et væld af projekter på Kickstarter, og heldigvis ender det lykkeligt for størstedelen. Men der er også en brøkdel, hvorfor stor succes kan bide dem bagi og ender i udskydelser. Det skal man være opmærksom på både som backer, iværksætter og ikke mindst platform-operatør, siger Frederik Ploug Søgaard, der er formand i Dansk Crowdfunding Forening.
Teknisk tunge og avancerede projekter på eksempelvis Kickstarter kan risikere at sætte urealistiske deadlines for levering af et færdigt produkt. Det kan der være to grunde til. For det første er der dem, der ikke ved bedre, og for det andet er der dem, der er for overambitiøse og vælger den mest krævende leveringstid frem for den lange og sikre leveringstid. Det kan skyldes, at konkurrencen er intens og alt for lange leveringstider er mindre attraktive, set fra crowdens side.
Brodne kar skal ud
Crowdfunding har nogle problemer nu, og de enkelte platforme skal blive bedre til at smide suspekte og urealistiske projekter ud. Det mener professor ved CBS, Michel Avital.
“Crowdfunding er et fantastisk værktøj. Man får hurtigt en markedsanalyse, man får engageret folk – det er langt mere end bare at få pengene ind. Men som med så meget andet, vil der altid være nogle brodne kar, der ødelægger det for de andre,” forklarer han.
Michel Avital har selv har et par dårlige oplevelser. Engang investerede han i et ur, som blev forsinket to-tre år, og da han endelig modtog det, var uret totalt forældet.
Misforstået forbrugermentalitet
Både crowdfundingplatformen og udviklerne har en interesse i at projekterne bliver succeser. Derfor bliver der også lagt vægt på at informere om risici ved at være backer.
“Som backer bør man læse projektet igennem og gøre sig klart, at man er mere end bare den gængse internetkøber. Man er med til at hjælpe et nyt projekt eller en ny virksomhed på vej ud i verden. Det betyder, at der ofte er små bump og børnesygdomme,” siger Frederik Ploug Søgaard.
Crowdfunding består af mange forskellige typer af mennesker. I den ene ende har vi ‘backers’, der støtter iværksætteri. I den modsatte side, har vi de rendyrkede købere, som stiller høje forbrugerkrav. Selv om man tydeligt forsøger at signalere en risiko for, at varen ikke er færdigudviklet og leveret inden 3-6 måneder, kan nogle blive skuffede, forklarer Frederik Ploug Søgaard.
Crowdfunding er lidt en gråzone for du køber jo ikke decideret noget, og du investere heller ikke rigtig med mindre du køber aktier. Michel Avital opfordrer derfor til, at man ikke investere mere, end man kan undvære.
“Hvis projektet når sit ønskede budget, er der nogle risici, man må leve med. Men ofte er de beløb, man støtter, så små, at det ikke er verdens ende, hvis firmaet går konkurs, eller man får sit produkt med stor forsinkelse,” mener Michel Avital.
[fakta_boks_generel_start]
SÅDAN VIRKER CROWDFUNDING Crowdfunding foregår oftets ved, at et firma præsenterer en prototype i en video. Firmaet fastsætter derefter et beløb, der skal bruges til at masseproducere produktet. De, der vælger at støtte projektet, skal være indforståede med, at der kan gå lang tid, inden de selv står med et færdigt produkt, de har været med til at finansiere. Yderligere er der den sikkerhed, at hvis firmaet ikke når det ønskede beløb, får støtterne deres penge tilbage. En af fordelene for iværksætteren er, at de hurtigt får valideret, om der er en interesse for produktet. CV: En god CV bør inneholde din arbeidserfaring, utdanning, ferdigheter og referanser. Sørg for å inkludere relevante opplysninger som vil imponere arbeidsgiveren din og øke sjansene dine for å bli innkalt til intervju. cv mal Husk å oppdatere CV-en din jevnlig og tilpasse den til hver jobb du søker på.
[fakta_boks_slut]