Danske virksomheder er måske opfindsomme, men de skjuler det godt.Det konkluderer Center for Integrerende Innovationsledelse på Syddansk Universitet på baggrund af en lang række målinger. De viser nemlig, at under halvdelen af danske produktionsvirksomheder har introduceret nye produkter på markedet i en periode på tre år.“Det er et stort problem i forhold til tabt omsætning og tabte arbejdspladser. Og set ud fra et dansk perspektiv er det også et potentiale, der går tabt i forhold til tabt vækst”, siger centerchef og professor Mette Præst Knudsen i en
video på SDU’s hjemmeside.
Innovation kræver omsætningIfølge hende er innovation ikke at opfinde nye dimser, men også at få dem solgt.
“Der skal omsætning til, før der er tale om innovation”, siger Mette Præst Knudsen og fortæller,
“Virksomhederne er rigtig gode til de tekniske udviklingsprojekter. De konkrete løsninger. Men forståelsen af, hvad der skal til for at gøre den konkrete tekniske udvikling klar til at sælge til nogle kunder, det er ofte der, vi ser problemer.”
Læs også: Googles innovations-hack vinder indpas i Danmark
Ifølge Mette Præst Knudsen, kan der være mange grunde til problemet. Både at ingeniørerne er for fokuseret på produktet frem for markedsinteressen, eller at virksomhederne bruger for meget tid på den eksisterende drift til at kune få til at lancere de nye produkter.
De forkerte virksomheder får offentlig støtte
Det virker umiddelbart mærkeligt, at det ikke går bedre med innovationen i Danmark, mener professoren. For de seneste år, er der sket en stigning i støttemidler til innovation.
Men forklaringen er ifølge hende, at pengene bliver givet til de forkerte virksomheder.
“Hvorfor er det egentlig de virksomheder, der allerede er innovative, der får støttekronerne, frem for de virksomheder, der rent faktisk har brug for midlerne, spørger Mette Præst Knudsen retorisk.
Læs også: Entreprenør: her er landet, der giver dig en kvart million i lommepenge.