Hele 90 procent af de danske ledere mener, at stor udskiftning på jobbet
For mange medarbejdere skifter for hyppigt job. Og det har store konsekvenser for kvaliteten i virksomhederne. Det mener 90 procent af de danske ledere i en ny, stor undersøgelse.
Hver tredje af de adspurgte ledere mener endda, at det er et meget stort problem for virksomhederne.
Det er videnshuset Networking by Innovation Lab som i samarbejde med F5 har stået for undersøgelsen. Her har over 2000 danske ledere givet deres mening til kende i forhold til en række spørgsmål om personlig og professionel udvikling.
Danskere elsker at skifte job
At næsten alle ledere er påvirkede af stor udskiftning i deres stab overrasker dog ikke Per Kongshøj Madsen, som er professor ved Aalborg Universitet.
“Det er et karakteristisk træk ved det danske arbejdsmarked, at folk skifter job hyppigt sammenlignet med de fleste andre lande. Og det er man normalt godt tilfreds med, fordi det giver et fleksibelt arbejdsmarked. Fra arbejdstagerens side er det også positivt, at et jobskifte som regel følges af en stigning i løn,” udtaler han.
Ledelseskonsulent og associeret partner ved Instituttet for Fremtidsforskning Rikke Hartmann-Bossen mener, at lederne i de danske virksomheder lige så godt kan vænne sig til både at ansætte og sige farvel til langt flere medarbejdere end før i tiden. Den livslange ansættelse er passé.
“Virksomhederne og lederne ikke er gearet til den her mobilitet, som det ser ud lige nu. Jeg plejer at sige til dem, at det er fremtiden, som er ankommet. Arbejdsmarkedet bliver mere og mere projektorienteret, og det betyder kortere ansættelser,” siger hun og påpeger, at virksomhederne i stedet for at brokke sig skal omfavne udviklingen.
“Hvis man skal ind på det kinesiske marked, så hyrer man et team, der kan arbejde på netop den opgave i seks til tolv måneder. Når man så har fået etableret sig, så giver det mening at lede efter én, der har driftkompetencer og en anden type personlighed.”
Generation Y vil have udvikling
Mens ledere over en bred kam ser job-hoppere som et stort problem, er det særligt en udfordring for de yngre ledere i aldersgruppen 25 – 34 år. Her er det kun fem procent, som ikke er påvirket af, at medarbejdere i stigende grad siger farvel.
En forklaring på det kan være, at de yngre chefer også har yngre medarbejdere. Og dermed er de endnu mere påvirket af udviklingen, som lige nu rammer arbejdsmarkedet.
“Unge skifter hyppigt job, og så falder intensiteten, som de bliver ældre,” forklarer Per Kongshøj Madsen og påpeger, at mobilitet også er branchebestemt.
“Der er stor forskel fra branche til branche. Hvis man er chef på McDonald’s, kommer man til at se en del forskellige medarbejdere. I brancher med unge medarbejdere er mobiliteten stor.”
Også Rikke Hartmann-Bossen mener, at yngre er mere mobile. Men for generation Y – de såkaldte millenials (Fødselsdato efter 1982, red.) – er det en udvikling, som er endnu mere udpræget end tidligere.
“Mange millenials er job-shoppere. De stiller krav til det, de skal lave, og hvis ikke de får det opfyldt, så er de væk. De er rigtig gode til at netværke og er ikke bange for en projektansættelse, hvis bare de kan arbejde med noget, de finder spændende,” forklarer ledelseskonsulenten.
Mobilitet er godt for virksomheder
Men det behøver slet ikke at være negativt, at der er stor udskiftning blandt de ansatte. Det mener Manon de Jongh, som forsker i organisationspsykologi og er partner ved konsulentfirmaet Ukon.
“Jeg vil forholde mig kritisk til hele præmissen om, at der er noget galt med mobilitet. Det kan lige så godt være tegn på god ledelse, at man udvikler medarbejderne og hjælper dem videre til et nyt trin. Medarbejdere, der hopper rundt, får en masse erfaringer, så på den måde har firmaer og samfundet som helhed også glæde af det,” siger hun.
Manon de Jongh mener dog også, at ledere bliver nødt til at forholde sig selvkritisk, hvis de oplever medarbejderflugt.
“Hvis medarbejderne forsvinder, fordi lederen ikke løser de problemer de har, så må lederne blive bedre til at lytte.. Hvis medarbejderne keder sig skal de have mulighed for at kunne sige det til chefen. Lederen behøver ikke at være en perfekt person, men der skal være et tillidsforhold.”
Alternativ: Hyr de gamle
Ofte hører man, at ældre er mindre attraktive på arbejdsmarkedet, men kan det ikke bare være løsningen ‘investere i det grå guld’, hvis man er træt af job-hoppende Gen-Y’ere?
Det er faktisk en udmærket idé, mener Rikke Hartmann-Bossen.
“Der er mange i aldersgruppen 55-70, som tidligere har været ledere, og nu vil de bare gerne dele ud af deres erfaringer. De har ikke brug for at spille med deres egoer eller at søge selvudvikling i samme grad som de yngre. Og de kan være enormt værdifulde for arbejdspladser,” siger hun.
“Drømmescenariet bør være, at man har diversitet. Ikke bare på tværs af køn og racer, men også alder,” forklarer Rikke Hartmann-Bossen.